Αρχίζει «σαφάρι» ελέγχων στο Βόλο με εντολή του υπουργείου Εργασίας

Τελευταία ενημέρωση: 2019-11-07, 14:15:44
Αρχίζει «σαφάρι» ελέγχων στο Βόλο με εντολή του υπουργείου Εργασίας

Στο μικροσκόπιο οι επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό με μερική απασχόληση

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι τοπικές επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό με καθεστώς μερικής απασχόλησης, με εντολή του υπουργείου Εργασίας. Οι ελεγκτές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας στον Βόλο έχουν πάρει οδηγίες να συγκροτήσουν συνεργεία, ώστε το επόμενο διάστημα να ελεγχτούν οι επιχειρήσεις αν τηρούν τις πρόσφατες ρυθμίσεις που προβλέπουν επιπλέον αμοιβή για κάθε ώρα επιπλέον που απασχολείται το προσωπικό.

Σύμφωνα με διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα με το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, κάθε επιπλέον ώρα εργασίας των μερικώς απασχολούμενων πρέπει να αμείβεται με προσαύξηση 12%.Μ’ αυτό τον τρόπο επιδιώκεται η περαιτέρω ενίσχυση της εργασίας πλήρους ωραρίου και κυρίως, η αποτροπή των εργοδοτών από την συστηματική προσφυγή σε καταχρηστικού τύπου συμβάσεις μερικής απασχόλησης.

Υπογραμμίζεται πως ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα να αρνηθεί την παροχή πρόσθετης εργασίας εάν δεν είναι σε θέση να την παράσχει.

Αν αποδεχτεί ωστόσο υπερωριακή απασχόληση, αυτό σημαίνει πως για όσους αμείβονται με βάσει τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ, η προσαύξηση διαμορφώνεται στα 0,468 ευρώ ανά επιπλέον ώρα με συνέπεια το ωρομίσθιο των μερικώς απασχολούμενων να αυξάνεται για τις επιπλέον ώρες που εργάζονται από 3,9 ευρώ στα 4,36 ευρώ.

Για παράδειγμα κάποιος που εργάζεται μια επιπλέον ώρα κάθε ημέρα για όλο τον μήνα, ενώ έχει συμφωνήσει σε 20 ώρες εργασίας (5ήμερο 4ωρο) δικαιούται 87,2 ευρώ επιπλέον τον μήνα έναντι 78 ευρώ που θα δικαιούταν με το προηγούμενο καθεστώς, δηλαδή κερδίζει 9,2 ευρώ τον μήνα.

Σημειώνεται πάντως πως σε επίπεδο Μαγνησίας η μερική απασχόληση κινείται σε υψηλά επίπεδα. Ειδικότερα το 35,77% των νέων προσλήψεων που αφορούσε σε μερική απασχόληση, το 17,47% σε εκ περιτροπής απασχόληση και το 46,76% ήταν πλήρη απασχόληση.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
5
+
7
=