ΤΟΠΙΚΑ

Fake news το «βαν που κάνει απαγωγές»

fake-news-το-βαν-που-κάνει-απαγωγές-313957

Πώς καταγγελία στο FB για απόπειρα απαγωγής νεαρών στη Νεάπολη της Νίκαιας έλαβε τοπικά… χαρακτηριστικά – Διάψευση από την ΕΛ.ΑΣ.

Σε διάψευση ανάρτησης που έχει προκαλέσει σάλο στο διαδίκτυο για ένα λευκό βαν με δύο επιβάτες- μέλη σπείρας εμπορίου οργάνων που δήθεν απαγάγουν παιδιά προχώρησε με ανακοίνωσή της η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Η ανάρτηση που έγινε μέσω Facebook και διαψεύστηκε ως fake news από την Αστυνομία πήρε και τοπικά χαρακτηριστικά.

Χρήστης του Facebook «καρφίτσωσε» πάνω στη φωτογραφία της ανάρτησης που αφορά στην περιοχή της Νεάπολης (συνοικία της Νίκαιας Αττικής) την ένδειξη Βόλος, σκορπώντας πανικό σε γονείς – χρήστες των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης.

Η φωτογραφία της ανάρτησης δείχνει ένα λευκό βαν και σημαίνεται με κόκκινα γράμματα «S.O.S.» και «προσοχή». Το κείμενο που τη συνοδεύει μιλά για δύο νέους γυμνασμένους άντρες που προσπάθησαν να απαγάγουν δύο παιδιά 17- 18 ετών.

Όπως περιγράφει ο συντάκτης της ανάρτησης «τα παιδιά έτρεξαν, πέρασαν πάνω από μαντρότοιχους για να γλιτώσουν. Κυκλοφορούν με ένα λευκό βαν(σ.σ. οι δράστες). Στο πλάι το φορτηγάκι έχει αυτοσχέδια κίτρινα ντόνατς. Το γεγονός έχει καταγγελθεί στην αστυνομία. Πρόκειται για σπείρα με εμπόριο οργάνων».

Όπως ήταν φυσικό, η ανάρτηση έκανε το γύρο του διαδικτύου και ο ένας μετά τον άλλο οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κοινοποιούσαν την «είδηση» εφιστώντας την προσοχή.

Κάπως έτσι, από αναπαραγωγή σε αναπαραγωγή έφθασε να πάρει και τοπικά… χαρακτηριστικά. Χρήστης προφανώς μπέρδεψε τη Νεάπολη της Νίκαιας με τη Νεάπολη του Βόλου και «καρφίτσωσε» πάνω στην ίδια φωτογραφία την ένδειξη «ΒΟΛΟΣ, ΠΡΟΣΟΧΗ».

Με αφορμή την έκταση που πήρε η καταγγελία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Αστυνομία εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία κανένα τέτοιο περιστατικό δεν έχει καταγγελθεί σε αστυνομικές Αρχές και ότι επιπλέον το βαν ελληνικής εταιρείας δεν έχει ουδεμία σχέση με τέτοιες καταγγελίες.

«Με αφορμή ανάρτηση σε ιστοσελίδες στο διαδίκτυο και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που επικαλείται απόπειρα απαγωγής δύο νεαρών στη Νίκαια με εμπλοκή οχήματος τύπου βαν, ανακοινώνεται ότι κανένα τέτοιο περιστατικό δεν έχει καταγγελθεί σε Αστυνομικές Αρχές», αναφέρει η αστυνομία στην ανακοίνωσή της την οποία ανέβασε και στη σελίδα της στο Facebook.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου