ΤΟΠΙΚΑ

Να αναδείξουμε τα πλεονεκτήματα της Μαγνησίας

να-αναδείξουμε-τα-πλεονεκτήματα-της-μ-314371

ΗΕλλάδα είναι μια χώρα «ευλογημένη» όπως ακούγεται συχνά. Βασικό πλεονέκτημα είναι η γεωγραφική μας θέση, η οποία μας συνδέει με την πλειοψηφία των γειτονικών αγορών και μπορεί να αυξήσει την οικονομική διείσδυση και σε αυτές τις οικονομίες. Είμαστε επίσης, μια χώρα με φυσικό πλούτο. Η Ελλάδα πάντα ήταν ενταγμένη στο ευρύτερο πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομίας και έχει πλεονεκτήματα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αντίστοιχα και η Θεσσαλία βρίσκεται σε κομβικό σημείο της χώρας μας. Πρόβλημα ίσως αποτελεί η ανταγωνιστικότητα, η καινοτομία, η έλλειψη υιοθέτησης νέων τεχνολογικών πρακτικών. Είναι χαρακτηριστικά που δεν επιτρέπουν τη δικτύωση, τη συνεργασία, τη συνέργια. Είναι λέξεις κλειδιά που αποτελούν τον τρόπο και το μέσο ανάπτυξης, που μπορεί να ξεπεράσει προβλήματα των τοπικών οικονομιών, να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής σε συνάρτηση με τις προοπτικές ανάπτυξης μέσα από την συνεργασία των μικρομεσαίων.

Προβλήματα τοπικών οικονομιών

Η οικονομία και οι τομείς αυτής σε μια περιοχή, είτε αναφερόμαστε σε χωριό, πόλη, περιφέρεια είτε σε χώρα, πρέπει να βρίσκονται σε ισορροπία αφού έχουν αλληλένδετη σχέση και ορίζουν το επίπεδο διαβίωσης, απασχόλησης και ευημερίας της αντίστοιχης περιοχής και των κατοίκων της. Για να επέλθει αυτή η ισορροπία πρέπει να γίνει σαφής τόσο ο διαχωρισμός των τριών τομέων, πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή, όσο και η αμφίδρομη άρρηκτη σχέση αυτών των τομέων που χαρακτηρίζουν την οικονομία μιας περιοχής.

Δυστυχώς στη Μαγνησία, ο αριθμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων φθίνει και η ανταγωνιστική της θέση αποδυναμώνεται. Οφείλουμε να διακρίνουμε τα προβλήματα και τα αδύναμα σημεία ώστε να τα διορθώσουμε και να αναδείξουμε τα πλεονεκτήματα του Νομού.

Πρωτογενής τομέας

Στην ευρύτερη περιοχή και στο κομμάτι του συγκεκριμένου τομέα η Μαγνησία διακρίνεται για την παραγωγή ποσοτικής και ποιοτικής παραγωγής. Αυτό όμως το πλεονέκτημα αντιλογίζεται με την χαμηλή, σε αρκετά προϊόντα πιστοποίηση και τυποποίηση. Με άλλα λόγια τα ποιοτικά μας προϊόντα αρκετοί παραγωγοί επιλέγουν να τα προωθήσουν σε εμπόρους συνήθως με τη μορφή «χύμα». Αυτό αφαιρεί την προστιθέμενη αξία που μπορεί να δώσει σε ένα ποιοτικό προϊόν το δίπολο της πιστοποίησης και τυποποίησης. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι προϊόντα της περιοχής μας αρκετές φορές να τα βλέπουμε τυποποιημένα και πιστοποιημένα στα ράφια των σούπερ μάρκετ από εισαγωγείς προμηθευτές.

Φυσικά μεγάλο μειονέκτημα αποτελεί το υψηλό μη μισθοδοτικό κόστος. Όλοι εκείνοι οι παράγοντες οι οποίοι συγκροτούν αυτό το κόστος (ενέργεια, εισφορές κτλ) είναι στις κορυφαίες θέσεις σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο με αποτέλεσμα τα ποιοτικά μας προϊόντα να επιβαρύνονται με ένα κόστος το οποίο είναι εξ αρχής υψηλότερο από τις άλλες ανταγωνιστικές χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο.

Η περιοχή μας χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη πολλών μικρών επιχειρήσεων, εντάσεως εργασίας οι οποίες προσπαθούν μέσα σε ένα πλήρως ανταγωνιστικό περιβάλλον με χαμηλά επίπεδα συνεργασίας να επιβιώσουν. Θα έλεγε κανείς ότι είναι σαν μικρά καράβια μέσα στον ωκεανό, τα οποία θα μπορούσαν με συνεργασία να μεγαλώσουν.

Βέβαια στο Νομό Μαγνησίας κυρίαρχη θέση καταλαμβάνουν οι Συνεταιρισμοί στο κομμάτι του πρωτογενούς τομέα, οι οποίοι βρίσκονται απέναντι στη δυσκολία της χρηματοδότησης. Συνεταιρισμοί που αποτελούν εμβληματικές βιομηχανίες για την περιοχή μας παρέχοντας καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας σε χιλιάδες προσωπικό.

Δευτερογενής τομέας

Ιστορικά η Μαγνησία αποτελούσε σήμα κατατεθέν για την βιοτεχνία και τη βιομηχανία. Οι βιομηχανικές περιοχές έσφυζαν από ζωή. Οι εργαζόμενοι διακρίνονταν για τον υψηλό βαθμό εξειδίκευσης τους και όλες οι εργασίες που απαιτούσαν πρόσθετα εξειδικευμένα χαρακτηριστικά εκτελούνταν στη Μαγνησία. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή οι βιομηχανικές περιοχής του Νομού μας έχουν ερημώσει. Τα βιομηχανικά κτίρια έχουν μετατραπεί σε κουφάρια και πλήθος εργαζομένων βρίσκεται στις τυπικές και άτυπες λίστες ανεργίας. Από την περιοχή μας λείπει εξειδικευμένο εργατικό προσωπικό ενώ αρκετοί νέοι δεν ακολουθούν τις τεχνικές σχολές. Η κουλτούρα αυτή πρέπει να αλλάξει. Είναι χαρακτηριστικό πως οι ειδικότητες που απαιτούνται για να προχωρήσει η οικοδομή δεν υπάρχουν στη λίστα του ΟΑΕΔ. Για αυτό και ζητάμε να έρθουμε σε επαφή με την Κεντρική Διοίκηση του ΟΑΕΔ για καλύτερη στόχευση και ομαλή μετάβαση από την θεωρία στη πράξη. Ίσως έφτασε η ώρα στην εποχή της μετάβασης από την κρίση στα πρώτα βήματα της κανονικότητας να πρέπει πεπειραμένα στελέχη της αγοράς με πρωτοβουλίες των Συνομοσπονδιών ή των Ομοσπονδιών να διδάσκουν σε μελλοντικούς πιθανούς συνεργάτες τους.

Έτσι η εμπειρία χρόνων θα παντρεύεται με τον ενθουσιασμό και τη διάθεση για εργασία της νέας γενιάς. Αυτό θα αποτελέσει την απαρχή της διαφορετικότητας στην κουλτούρα της σχέσης επαγγελματικής εκπαίδευσης και εργασίας.

Σε όλες αυτές τις ενέργειες που προαναφέραμε η πολιτεία θα πρέπει να σκύψει με πολύ σεβασμό ως προς τα πεδία που θα υποδεχθούν μελλοντικούς επενδυτές παρέχοντας τους ένα άριστο επαγγελματικό περιβάλλον.

Ένα περιβάλλον που θα βοηθά στην παραγωγή προστιθέμενες αξίας είτε σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού είτε σε επίπεδο προϊόντων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή μας και εις ό,τι αφορά το κομμάτι του ΒΙΟΠΑ έχουν παρατηρηθεί αρκετά προβλήματα υποδομής, ασφάλειας, ηλεκτροφωτισμού, καθαριότητας κτλ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου