ΤΟΠΙΚΑ

Καταλήψεις, αποχές και πορεία από μαθητές και φοιτητές

καταλήψεις-αποχές-και-πορεία-από-μαθη-314663

Συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας και συλλαλητήριο στους δρόμους για την υποχρηματοδότηση της παιδείας

Κλείδωσαν λουκέτα στις σχολικές αυλόπορτες, απείχαν από τα μαθήματά τους και κατέβηκαν στους δρόμους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων του Βόλου, αλλά και φοιτητές που σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για να διαμαρτυρηθούν για την υποχρηματοδότηση της παιδείας και τις επιπτώσεις, που βιώνουν ως μαθητικό και φοιτητικό κίνημα.

Χθες, σε κατάληψη βρέθηκαν επτά σχολικές μονάδες στο πολεοδομικό συγκρότημα και συγκεκριμένα τα 2ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας, 1ο και 2ο Γενικά Λύκεια Ν. Ιωνίας, 6ο και 8ο Γενικά Λύκεια Βόλου, 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας. Ωστόσο, σε αποχή προχώρησαν κι άλλα σχολεία, όπως τα 5ο και 6ο Γυμνάσια Βόλου και όλοι μαζί έδωσαν το «παρών» στην πλατεία Ελευθερίας για να συστήσουν κοινό μέτωπο αγώνα με τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από τα τμήματα φυτικής παραγωγής, ειδικής αγωγής και δημοτικής εκπαίδευσης.

Με πανό και συνθήματα μαθητές πορεύτηκαν στους δρόμους ζητώντας επαρκή χρηματοδότηση της παιδείας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φοιτητικού Συλλόγου Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής Δημήτρη Νόκα «η υποχρηματοδότηση έχει επιπτώσεις στην καθημερινότητά μας, που φαίνεται με τις ελλείψεις σε υποδομές και καθηγητές. Με τη συγχώνευση με το ΤΕΙ η κατάσταση έγινε ακόμη χειρότερη. Τα μαθήματα γίνονται από το πρωί έως το βράδυ λόγω έλλειψης χώρων και τα εργαστήρια δεν καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες των φοιτητών. Την ίδια ώρα έχουμε πρόβλημα στη σίτιση και τη στέγαση, καθώς μόλις το 10% των φοιτητών σιτίζεται δωρεάν και στη φοιτητική εστία υπάρχουν μόλις 40 δωμάτια για 14.000 φοιτητές του Βόλου. Σαν να μην φθάνουν αυτά, μας βάζουν επιπλέον εμπόδια. Αναγκαζόμαστε να εργαστούμε για να μπορέσουμε να σπουδάσουμε και μας απειλούν με διαγραφές με την εφαρμογή του ν+2 και την ίδια ώρα καταργούν το άσυλο θέλοντας να χτυπήσουν τους αγώνες μας».

«Θέλουμε σχολείο, που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει», δήλωσε από την πλευρά του ο μαθητής του 5ου Γυμνασίου Βόλου Βασίλης Μπελέτης, ο οποίος έθεσε επιπλέον ζήτημα «να μην εγκατασταθεί το ΝΑΤΟ στο Στεφανοβίκειο δίπλα στον Βόλο».

Εξάλλου, ο μαθητής του 6ου Γυμνασίου Βόλου Αναστάσιος Σιούρας δήλωσε επιπλέον ότι «οι μαθητές είναι ενάντια στην καύση σκουπιδιών» και ότι «τα σχολεία είναι ανοιχτά για τα προσφυγόπουλα, που είναι αδέρφια μας και έχουν τα ίδια όνειρα με εμάς».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου