ΤΟΠΙΚΑ

Ερευνες ντετέκτιβ για υποθέσεις ανηλίκων στον Βόλο

ερευνες-ντετέκτιβ-για-υποθέσεις-ανηλ-315650

Οι προκλήσεις των εποχών φέρνουν τις οικογένειες στα σκαλοπάτια γραφείων ντετέκτιβ

Ατομικοί φάκελοι ανηλίκων γεμίζουν πλέον τα συρτάρια ιδιωτών ερευνητών. Η μάστιγα των ναρκωτικών σε συνδυασμό με τις προκλήσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και ο εκφοβισμός ανοίγουν όλο και περισσότερα κεφάλαια ερευνών.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Το πανελλαδικό φαινόμενο των τελευταίων χρόνων λαμβάνει διαστάσεις στον Βόλο και τη Μαγνησία. Οι έρευνες των ντετέκτιβ οδηγούν σε εξίσου συγκλονιστικά με την υπόλοιπη χώρα στοιχεία, καθώς διαπιστώνεται ότι η παραβατικότητα των ανηλίκων δεν αφορά πλέον μόνο στη χρήση των ναρκωτικών ουσιών αλλά και στη διακίνηση, ενώ η διαρροή προσωπικών στοιχείων μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και οι απειλές κατά νέων καλά κρατούν.

Σημάδια ύποπτης συμπεριφοράς για συναναστροφή με περίεργες παρέες αλλά και απομονωτισμού εφήβων δίνουν λαβή σε ιδιωτικές έρευνες. Στην προσπάθειά τους να προστατέψουν τους έφηβους οι οικογένειες αναθέτουν έρευνες. Σε άλλες πάλι περιπτώσεις λειτουργούν απλώς προληπτικά ώστε να προλάβουν το κακό πριν τους χτυπήσει την πόρτα εντελώς ανυποψίαστοι για όσα μπορεί να επακολουθήσουν.

Οι εποχές άλλαξαν

Ο ιδιώτης ερευνητής στον Βόλο Σπυρίδων Ζακυνθινός λέει ότι «οι έρευνες για ανήλικους είναι πλέον της μόδας. Παλαιότερα οι οικογένειες δεν ήξεραν πώς να αντιμετωπίσουν τη μάστιγα των ναρκωτικών. Τώρα ψάχνουν και ερευνούν, αν έχουν ενδείξεις ότι τα παιδιά τους συναναστρέφονται με ύποπτες παρέες ή βλέπουν αλλαγές στη συμπεριφορά τους λόγω ενδεχόμενου εκφοβισμού», υπογραμμίζει.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι στο παρελθόν σε έρευνα στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου ένας ανήλικος διαπιστώθηκε ότι όχι μόνο κάπνιζε χασίς αλλά άτομα με χρήση στις ναρκωτικές ουσίες τον έσπρωχναν να πουλάει κάνναβη και στους μικρότερους μαθητές μέσα στο σχολείο και του έδιναν κίνητρο οικονομικό για να αγοράσει ένα PlayStation ή να έχει χαρτζιλίκι.

«Ειδοποιήθηκε η Δίωξη Ναρκωτικών, η οποία προέβη σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες. Έχουν δίκιο να ανησυχούν οι γονείς στις μέρες μας», σημειώνει.

Εκταση όμως λαμβάνει και ο εκφοβισμός και η διαρροή προσωπικών δεδομένων μέσω μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ο κ. Ζακυνθινός λέει ότι ανήλικοι πέφτουν θύματα συμπεριφορών άλλων παιδιών που τα κοροϊδεύουν για τα χαρακτηριστικά της εμφάνισής τους. «Τους παίρνουν τα κινητά τους τηλέφωνα, τα μολύβια τους, τα απειλούν, προχωρούν ακόμη και σε χειροδικίες, ξέχωρα από τους κινδύνους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα σχολεία παρέμειναν ίδια, όμως οι εποχές άλλαξαν», προσθέτει.

Οι γονείς πρέπει να είναι καλοί ακροατές

«Οι οικογένειες πρέπει πάντοτε να αφιερώνουν χρόνο στα παιδιά τους. Να τους βήμα για μιλούν. Έχει πολύ μεγάλη σημασία ένας νέος να εξωτερικεύει τα προβλήματά του», λέει από την πλευρά του ο ιδιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Σωτηρόπουλος.

«Η κοινωνία έχει αλλάξει σήμερα. Η πρόσβαση στα ναρκωτικά είναι περισσότερο εύκολη. Βλέπεις νέους να κάνουν ακόμη και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών», επισημαίνει.

Το πρόβλημα δεν έχει να κάνει με το μορφωτικό επίπεδο της οικογένειας, ούτε και με την οικονομική επιφάνειά της. «Η κουλτούρα των νέων είναι διαφορετική. Κάνουν χρήση αναβολικών για τον αθλητισμό, λαμβάνουν αμφεταμίνες για να έχουν καλύτερες αποδόσεις στο διάβασμα για τις πανελλήνιες», τονίζει ακόμη.

Ο ίδιος θυμάται ότι σε έρευνα στον Βόλο γονείς μαθητών Γυμνασίου οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη επειδή ενώ είχαν την κηδεμονία των παιδιών τους ωστόσο δεν κάλυπταν τα καθήκοντά και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή και οι παραμελημένοι ανήλικοι μπήκαν στη διαδικασία της εμπορίας ναρκωτικών.

Ο ιδιώτης ερευνητής κάνει ειδική μνεία και στο bullying. «Ανήλικος είχε απομονωθεί από το κοινωνικό περιβάλλον καθώς συνομήλικοι του έστελναν κοροϊδευτικά σχόλια μέσω του διαδικτύου. Ένα άλλο κοριτσάκι έπεσε σε βαριά κατάθλιψη και οι γονείς του δεν γνώριζαν πώς να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Οι φίλοι του το είχαν μπλοκάρει στο FB ώστε να μην μπορεί να επικοινωνήσει» περιγράφει.

Οι γονείς πρέπει να αφιερώνουν χρόνο στα παιδιά τους και στις επαφές μαζί τους να είναι καλοί ακροατές. «Όσο πιο πολύ μιλούν τα παιδιά, τόσο πιο πολύ μπορούν να προστατευθούν απέναντι σε κινδύνους και απειλές», επαναλαμβάνει ο ίδιος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου