ΤΟΠΙΚΑ

Αφιέρωμα σε σπουδαίο Μακεδόνα εκπαιδευτικό

αφιέρωμα-σε-σπουδαίο-μακεδόνα-εκπαιδ-315679

Το βιβλίο «Νυκτερινά Σκαλαθύρματα. Το συριανό Ημερολόγιο του Μακεδόνα εκπαιδευτικού Χρήστου Ευαγγελίδη (1856-1860)» των καθηγητών Αντώνη Σμυρναίου, Μιχαήλας Καραμπίνη – Ιατρού και Σμάτης Γεμενετζή – Μαλαθούνη, παρουσιάζεται σήμερα Δευτέρα 4 Νοεμβρίου, στις 7 μ.μ., στο κτήριο Ματσάγγου του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν: Εργαστήριο Εκπαιδευτικής και Τοπικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γενικά Αρχεία του Κράτους Μαγνησίας, Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών και «Μαγνήτων Κιβωτός».

Ο Χρήστος Ευαγγελίδης (1815-1881), ιδρυτής και διευθυντής του περίφημου «Ελληνικού Λυκείου» της Ερμούπολης, ήταν δάσκαλος του Εμμανουήλ Ροΐδη και του Δημητρίου Βικέλα, καθώς και πολλών άλλων Ελλήνων, οι οποίοι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ελληνική κοινωνία του 19ου αιώνα στον εμπορικό και πνευματικό τομέα. Το βιβλίο περιλαμβάνει τα αντίγραφα 15 επιστολών του Ευαγγελίδη, τις οποίες είχε στείλει σε φίλους του και πρώην μαθητές του το 1856, καθώς και το ημερολόγιό του με καταγραφές από τη 13η Σεπτεμβρίου 1859 έως και την 11η Οκτωβρίου 1860 και βρέθηκαν σε ένα μεγάλο τετράδιο στην Houghton Library του Πανεπιστημίου του Harvard.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου