ΤΟΠΙΚΑ

Ενώνουν δυνάμεις για την ανάπτυξη οι μικρομεσαίοι

ενώνουν-δυνάμεις-για-την-ανάπτυξη-οι-μ-316408

«Συνένωση» δυνάμεων για την ανάπτυξη, το μήνυμα του 1ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου στον Βόλο

Την ανάγκη αλλαγής αναπτυξιακού μοντέλου και λήψης μέτρων που θα συμβάλλουν, ώστε αφενός η οικονομία να γίνει παραγωγική και αφετέρου η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα να αναταχθεί, ανέδειξε ως τις κυρίαρχες προτεραιότητες που θα πρέπει να έχει η νέα Κυβέρνηση, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργος Καββαθάς. Ο κ. Καββαθάς παραβρέθηκε και μίλησε χθες στο 1ο αναπτυξιακό συνέδριο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της ΟΕΒΕΜ στο ξενοδοχείο Valis στην Αγριά.

Εξήρε την πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Μαγνησίας να διοργανώσει το αναπτυξιακό συνέδριο και υπογράμμισε πως αυτό το συνέδριο θα αποτελεί τον «μπούσουλα», για τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει μέσα στο 2020 η ΓΣΕΒΕΕ σε πανελλαδικό επίπεδο για να ανοίξει ο δημόσιος διάλογος για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας.

Οι εργασίες του συνεδρίου που ξεκίνησε το Σάββατο ολοκληρώθηκαν χθες το απόγευμα με τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλο το φάσμα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας σε επίπεδο Κεντρικής Ελλάδας. Οι επαγγελματίες αποφάσισαν να αναλάβουν πρωτοβουλίες για κοινές δράσεις οι οποίες θα αναδεικνύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κεντρικής Ελλάδας. Προς αυτή την κατεύθυνση και με «οδηγό» τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, τον τουρισμό και την καινοτομία, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω των Ομοσπονδιών τους «βγαίνουν μπροστά» για να δημιουργήσουν προϋποθέσεις ανάπτυξης ανά κλάδο.

«Μετά από μία εποικοδομητική συζήτηση δύο ημερών και αφού αναλύθηκαν διεξοδικά τα προβλήματα των τοπικών οικονομιών, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των περιοχών, τις προοπτικές ανάπτυξης της περιφέρειας και τις δυνατότητες συνεργασίας των επιχειρήσεων μέσω των ΟΕΒΕ και με στόχο τη δημιουργία ενός σχεδίου περιφερειακής συνείδησης και ανάπτυξης των περιοχών μας, αποφασίσαμε να συνεργαστούμε και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες», επισήμανε εξάλλου ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ Τρύφωνας Πλαστάρας, παραπέμποντας στην κοινή ανακοίνωση συμπερασμάτων των Ομοσπονδιών Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Μαγνησίας, Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας και Φθιώτιδας.

Νέα παραγωγική οικονομία

Ο κ. Καββαθάς εξαρχής επισήμανε πως είναι ανάγκη η χώρα να αποκτήσει παραγωγική οικονομία, ώστε οι νέες θέσεις εργασίας ανέφερε πως οι πρώτες αποφάσεις της νέας κυβέρνησης για φοροελαφρύνσεις και μέτρα για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, έσπευσε ωστόσο να παρατηρήσει ότι χρειάζονται πιο τολμηρές αποφάσεις και για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες. Ο ίδιος χαιρέτησε επίσης τις εξαγγελίες για ένα νέο επιτελικό κράτος, με αναμόρφωση διευθύνσεων, γραμματειών και νευραλγικών υπηρεσιών, διότι όπως τόνισε δημιουργούν την ελπίδα αποτελεσματικής αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας, που αποτελεί εμπόδιο και δημιουργεί μεγάλο κόστος σε χιλιάδες μικρομεσαίους επιχειρηματίες, ενώ σύμφωνα με τον κ. Καββαθά και η υλοποίηση των σχεδίων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης θα διευκολύνει την καθημερινότητα επιχειρήσεων και πολιτών».

«Ως εκπρόσωποι της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, με την τεράστια συμβολή στην απασχόληση και την καινοτομία, περιμένουμε συγκεκριμένα μέτρα που σταδιακά έστω θα άρουν άλλα εμπόδια, όπως είναι για παράδειγμα η έλλειψη ρευστότητας στις επιχειρήσεις. Σε αυτή την κατεύθυνση θεωρούμε επιβεβλημένη την άμεση λειτουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας, που θα καλύψει το κενό το οποίο υφίσταται στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

«Επιδιώκουμε να καταδείξουμε όχι μόνο τα προβλήματα, αλλά περισσότερο να δώσουμε μία διέξοδο και ευκαιρία συνεργασίας και συνεννόησης των Ομοσπονδιών με απώτερο στόχο να βρούμε κοινό αναπτυξιακό βηματισμό» ανέφερε με τη σειρά του ο κ. Πλαστάρας, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ, προσθέτοντας ότι «οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πρέπει να στραφούν στην ψηφιακή εποχή και αξιοποιώντας την τεχνολογία, την καινοτομία και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία να επανακατακτήσουν το χαμένο έδαφος» όπως είπε για να προσθέσει: «Τολμούμε το «βήμα» της εξωστρέφειας. Αυτό το αναπτυξιακό συνέδριο είναι μία αφετηρία και αποτελεί μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να μετρηθούμε με τις δυνατότητές μας και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την στήριξη του επιχειρείν στον κλάδο των μικρομεσαίων ώστε να ξαναμπεί η Κεντρική Ελλάδα στις «ράγες» της ανάπτυξης.

Τα συμπεράσματα

Στο κοινό κείμενο των συμπερασμάτων που δόθηκε χθες το απόγευμα στη δημοσιότητα από τις προαναφερθείσες ομοσπονδίες, αφού επισημαίνουν πως η περιοχή της Κεντρικής Ελλάδος είναι μια πλούσια περιοχή η οποία με την ανάλογη αξιοποίηση μπορεί να γίνει η ατμομηχανή ανάπτυξης κοινωνικής, οικονομικής, παραγωγικής, της ελληνικής οικονομίας, καθότι στο γεωγραφικό της χώρο λαμβάνουν παραγωγικές δραστηριότητες που μπορεί να προσφέρουν υπεραξία και ανάπτυξη στη χώρα, τονίζουν: «Τρεις είναι οι πυλώνες στους οποίους στηρίζεται η οικονομία της Κεντρικής Ελλάδος: Αγροτική παραγωγή, Βιοτεχνία – Βιομηχανία και Τουρισμός.

Αναφορικά με τον πρώτο πυλώνα της αγροτικής παραγωγής τέθηκαν τα εξής θέματα: Συνεταιριστικές πρωτοβουλίες, τυποποίηση, πιστοποίηση, ανταγωνιστικότητα, μονοκαλλιέργεια, εγκατάλειψη της υπαίθρου, συνδυασμός υψηλής ποιότητας, μεγάλης ποικιλίας και άριστης τιμής τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων, δημιουργία προστιθέμενης αξίας στα προϊόντα.

Στο δεύτερο πυλώνα της βιοτεχνίας – βιομηχανίας οι τοποθετήσεις κινήθηκαν στα εξής σημεία: καινοτόμα προϊόντα, συνεργασία και συστέγαση ομοειδών επιχειρήσεων, εκπαίδευση επαγγελματιών και προσωπικού, πιστοποίηση επαγγελμάτων, προσωπικό εξειδικευμένο προσαρμοσμένο στην τελευταία λέξη της τεχνολογίας, συνεργασία τεχνικών σχολών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με φορείς, ανασύσταση και αξιοποίηση βιομηχανικών περιοχών, συγκοινωνίες.

Οσον αφορά τον τρίτο πυλώνα του τουρισμού βασικά σημεία: αξιοποίηση ιστορικών μνημείων, λιμάνια, αεροδρόμιο, κρουαζιέρα, Συνεδριακά κέντρα, αξιοποίηση Πανελλήνιας Εκθεσης Λαμίας, Αξιοποίηση ιαματικών πηγών, θεματικός τουρισμός υγείας και ευεξίας, συνεργασία περιοχών για τουριστικές διαδρομές και ανάδειξη γενικώς όλων των τουριστικών περιοχών της Κεντρικής Ελλάδος.

Κοινή συνεσταλμένη όλων των ΟΕΒΕ Κεντρικής Ελλάδος είναι η ενιαία ψηφιακή δικτύωση. Η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για προβολή των επιχειρήσεων της Κεντρικής Ελλάδας. Οι λέξεις κλειδιά και το απόφθεγμα του Συνεδρίου συνοψίζεται στο τρίπτυχο: δικτύωση – εξωστρέφεια – συνεργασίες».

Σημειώνεται τέλος πως μετά από σχετική απόφαση το επόμενο Συνέδριο θα φιλοξενηθεί από την ΟΕΒΕ Λάρισας την ερχόμενη άνοιξη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου