ΤΟΠΙΚΑ

Ειδοποιήσεις – βόμβα σε οδηγούς – Ολική αφαίρεση διπλώματος για κράνη ζώνη & κινητό

ειδοποιήσεις-βόμβα-σε-οδηγούς-ολικ-316910

Ημία μετά την άλλη σκάνε το τελευταίο χρονικό διάστημα οι ειδοποιήσεις του υπουργείου Μεταφορών για ολική αφαίρεση διπλωμάτων οδήγησης. Υπότροποι οδηγοί, που δεν χρησιμοποιούν τα προστατευτικά μέσα ασφαλείας ή που μιλούν στο κινητό τηλέφωνο κατά την οδήγηση, υποχρεώνονται πλέον να δίνουν εξετάσεις οδήγησης από την αρχή για να έχουν σε ισχύ τα διπλώματά τους.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Ειδοποιήσεις – βόμβα έσκασαν ήδη στα χέρια δέκα Βολιωτών οδηγών, οι οποίοι τώρα αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα για να ανταποκριθούν στις ανάγκες της εργασίας τους. Το υπουργείο έπαυσε την ισχύ των αδειών τους οδήγησης για τέσσερις μήνες.

Ομως, μετά την πάροδο του εν λόγω χρονικού διαστήματος, οι παραβάτες οδηγοί δεν θα μπορούν και πάλι να οδηγήσουν, καθώς θα πρέπει πρώτα να υποβληθούν σε εξετάσεις και δοκιμασίες για να αποδείξουν την ικανότητα οδήγησης, ανεξάρτητα από το εάν οδηγούν επί σειρά ετών!

Η αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας επιβάλλεται σε εφαρμογή των τελευταίων διατάξεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας τον Μάρτιο του 2018. Μετά την πάροδο ενάμιση χρόνου το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Μεταφορών «μουτζουρώνει» ήδη τα στοιχεία των πρώτων υπότροπων οδηγών.

Η οδήγηση χωρίς το κράνος προστασίας ή την προστατευτική ζώνη και η ομιλία στο κινητό τηλέφωνο εν ώρα οδήγησης τιμωρούνται ούτως ή άλλως πολύ αυστηρά και χωρίς να υπάρχει υποτροπή.

Η διαχείριση των παραβατών του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας έχει αλλάξει προς το αυστηρότερο. Το υπουργείο Μεταφορών απάλειψε τα χρηματικά πρόστιμα που επέβαλε παλαιότερα και αφαιρεί τα στοιχεία κυκλοφορίας για εξήντα μέρες.

Πριν την εφαρμογή των τελευταίων αλλαγών του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας για τους εν λόγω παραβάτες προβλεπόταν χρηματικό πρόστιμο 350 ή 100 ευρώ ανάλογα με το όχημα, αυτοκίνητο ή δίκυκλο, και αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 30 μέρες ή δέκα μέρες αντίστοιχα. Η επανάληψη δε αυτών των παραβάσεων τιμωρείται πλέον διά ροπάλου.

Οι οδηγοί θα πρέπει πλέον να τηρούν αυστηρά τα μέτρα ατομικής προστασίας κατά την οδήγηση. Εντούτοις, οι παραβάσεις που διαπιστώνονται κάθε μήνα είναι δεκάδες.

Μόνο από το Τμήμα Τροχαίας Βόλου οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν για τα κράνη το πρώτο δεκάμηνο του 2019 ήταν 311, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2018 338. Αντίστοιχα, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν για τις προστατευτικές ζώνες ήταν το πρώτο δεκάμηνο του 2019 57 και το αντίστοιχο διάστημα του 2018 98.

Στο Αυτόφωρο οι οδηγοί, έστω και με λίγο αλκοόλ

Οι οδηγοί, που έχουν εμπλακεί σε τροχαίο υλικών ζημιών και διαπιστώνεται ότι οδηγούσαν ενώ είχαν καταναλώσει έστω και μικρή ποσότητα αλκοόλ, τιμωρούνται πολύ αυστηρά από τον νέο Ποινικό Κώδικα. Από την 1η Ιουλίου, που τροποποιήθηκε ο Ποινικός Κώδικας, έχουν οδηγηθεί στο Αυτόφωρο τουλάχιστον δώδεκα οδηγοί.

Το άρθρο 290Α του ΠΚ χαρακτηριστικά προβλέπει ότι όποιος οδηγεί όχημα μολονότι δεν είναι σε θέση να το πράξει με ασφάλεια εξαιτίας της κατανάλωσης οινοπνεύματος ή χρήσης ναρκωτικών ουσιών ή λόγω σωματικής ή πνευματικής εξάντλησης τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή αν από την πράξη προέκυψε κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα. Επισημαίνεται ότι για την εν λόγω παράβαση πριν την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα προβλεπόταν μόνο διοικητικό πρόστιμο.

Παλαιότερα οι εν λόγω παραβάσεις οδηγούνταν στο Αυτόφωρο μόνο αν οι οδηγοί είχαν καταναλώσει αλκοόλ που αντιστοιχεί στο αίμα με 0,61 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα.

Πέραν των ποινών φυλάκισης στους κατηγορούμενους οδηγούς το Δικαστήριο επιβάλλει και χρηματική ποινή ύψους 1.200 ευρώ, αλλά και αφαίρεση στοιχείων κυκλοφορίας για χρονικό διάστημα που θα κριθεί σκόπιμο ανάλογα με την κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Οι παραβάσεις με την οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος, οι οποίες θεωρούνται επικίνδυνες για την πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων, απασχολούν ανά τακτά διαστήματα το Τμήμα Τροχαίας Βόλου και τις κατά τόπους αστυνομικές αρχές.

Είναι ενδεικτικό ότι μόνο οι τροχονόμοι μόνο του Τμήματος Τροχαίας Βόλου στο πρώτο δεκάμηνο του 2019 βεβαίωσαν 437 παραβάσεις, ενώ το αντίστοιχο διάστημα το 2018 οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν ήταν 573.

Μάλιστα οι αλλαγές που επίκεινται να γίνουν στο πλαίσιο της τροποποίησης του νέου Ποινικού Κώδικα δεν δίνουν καμία ανοχή στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Αν οδηγός έχει καταναλώσει αλκοόλ και έχει προκαλέσει θανατηφόρο δυστύχημα, τότε θα βρίσκεται αντιμέτωπος ακόμη και με ισόβια κάθειρξη.

Απαιτείται πιστή τήρηση του ΚΟΚ

Ενόψει της χειμερινής, αλλά και της εορταστικής περιόδου ο διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Βόλου Αθανάσιος Κουλούρης λέει ότι οι οδηγοί των οχημάτων θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερα έμφαση στην ασφαλή οδήγηση. Να έχουν τεχνικά ελεγχόμενο και άρτια συντηρημένο το όχημά τους και να εφαρμόζουν πιστά τους βασικούς κανόνες οδικής κυκλοφορίας, που είναι η τήρηση των προστατευτικών μέσων προστασίας, η αποφυγή οδήγησης με ομιλία στο κινητό τηλέφωνο, η οδήγηση ύστερα από κατανάλωση αλκοόλ.

«Οπωσδήποτε οι οδηγοί θα πρέπει να κάνουν χρήση παιδικών καθισμάτων για τα ανήλικα παιδιά τους, τα οποία θα πρέπει να είναι ασφαλώς προσδεμένα στα πίσω καθίσματα του αυτοκινήτου, που θα πρέπει να είναι παιδικά», επισημαίνει ο διοικητής.

«Οταν είμαστε κουρασμένοι, δεν βιαζόμαστε να φθάσουμε στον προορισμό μας. Δεν θα κερδίσουμε τίποτα, μόνο θα ρισκάρουμε. Δεν οδηγούμε επιθετικά και παραχωρούμε την προτεραιότητα ακόμη και όταν μας δίνεται η δυνατότητα να τη χρησιμοποιήσουμε. Οταν, τέλος, ετοιμαζόμαστε να επισκεφθούμε χειμερινούς προορισμούς είμαστε πάντοτε εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες. Η απουσία των αντιολισθητικών αλυσίδων από το αυτοκίνητο του οδηγού σε έλεγχο συνιστά τροχονομική παράβαση», προσθέτει ακόμη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου