ΤΟΠΙΚΑ

Ανακούφιση σε 1.000 ασθενείς ετησίως από το Ιατρείο Πόνου στο Αχιλλοπούλειο

ανακούφιση-σε-1-000-ασθενείς-ετησίως-από-τ-317532

«Ο χρόνιος πόνος είναι νόσος, που πρέπει να θεραπεύεται», λένε οι αρμόδιοι γιατροί

Kαμπάνια ενημέρωσης για τη συνεισφορά του Ιατρείου Πόνου ξεκινά το Νοσοκομείο Βόλου, προσδοκώντας εκτός από το να γίνει ευρεία γνωστή η συγκεκριμένη δομή στο κοινό, να ανακουφίσει και χρόνια πάσχοντες, που έχουν ανάγκη.

Το Ιατρείο Πόνου ως δομή συστήθηκε στο Νοσοκομείο το 1996, ωστόσο η λειτουργία του ατόνησε μέχρι το 2015, όταν και επανήλθε στοχευμένα πλέον και στελεχωμένο από δύο γιατρούς αναισθησιολόγους, οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί σχετικά.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα παρηγορικής φροντίδας η διοίκηση του Νοσοκομείου παραχώρησε χθες συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσει το έργο του Ιατρείο, το οποίο λειτουργεί στο Αχιλλοπούλειο από τις 8:30 π.μ. έως τις 2 το μεσημέρι. Μεθαύριο Δευτέρα 4 Νοεμβρίου θα ανοίξει για το κοινό από τις 10 π.μ. έως τις 6 το απόγευμα, ώστε όσοι πολίτες το επιθυμούν να ενημερωθούν για τη λειτουργία του.

Ο χρόνιος πόνος είναι νόσος και πρέπει να θεραπεύεται, επισήμαναν μεταξύ άλλων οι γιατροί αναισθησιολόγοι, που στελεχώνουν το Ιατρείο Πόνου, που λειτουργεί από το 1996 στο Νοσοκομείο του Βόλου, αλλά είναι ελάχιστα γνωστό στο ευρύ κοινό. Πέρυσι εξυπηρέτησε 1.000 άτομα, ενώ φέτος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 1.200.

Το Ιατρείο Πόνου απευθύνεται σε καρκινοπαθείς, σε χρόνια πάσχοντες από ρευματοπάθειες, ημικρανίες, ενώ επίσης αντιμετωπίζονται σοβαρές μετεγχειρητικές περιπτώσεις ανθρώπων, που έχουν υποβληθεί σε δύσκολα χειρουργεία και ακόμη αντιμετωπίζουν πόνους, με αποτέλεσμα η καθημερινότητά τους να είναι εφιαλτική.

Υπεύθυνοι γιατροί είναι οι Ευαγγελία Χαυτούρα και Φώτης Υφαντίδης, οι οποίοι εκτός από τα περιστατικά που εξετάζουν μέσω των ραντεβού που προγραμματίζονται στα εξωτερικά ιατρεία, διαχειρίζονται και τους ασθενείς, που έχουν ανάγκη στις Κλινικές του Αχιλλοπουλείου.

Ανενημέρωτοι οι πολίτες

«Εμείς απευθυνόμαστε σε μεγάλο αριθμό ασθενών, που πάσχουν από νοσήματα με χρόνιο πόνο, όπως μετατραυματικοί ασθενείς, ασθενείς με θωρακοτομές, καρκίνο, βουβονωκήλες, οσφυο-ισχυαλγίες, αυχεναλγίες, ημικρανίες κ.λπ. Ολοι υποθεραπεύονται. Συνήθως πάνε από γιατρό σε γιατρό και με συντηρητικές θεραπείες προσπαθούν να δώσουν λύση στο πρόβλημά τους, ενώ βιώνουν ζωή αβίωτη, γιατί χάνουν την καθημερινότητά τους και δεν μπορούν να ζήσουν, γιατί πονούν. Ο πόνος υποεκτιμάται στην Ελλάδα. Εχουμε γνωρίσει περιπτώσεις, που άνθρωποι υποφέρουν για χρόνια και δεν μπορούν να ζήσουν τη ζωή τους» επισήμανε η Ευαγγελία Χαυτούρα, παρουσιάζοντας το έργο του Ιατρείου.

Η ίδια αναφέρθηκε και σε πρόσφατη μελέτη που έγινε μέσω ερωτηματολογίων που κλήθηκαν να απαντήσουν ασθενείς του Νοσοκομείου, οι οποίοι σε ποσοστό 80% απάντησαν πως δεν γνώριζαν την ύπαρξή του Ιατρείου Πόνου, ενώ ποσοστό 95% δεν το έχει επισκεφθεί ποτέ, ένα 60% δηλώνει έτοιμο να το επισκεφτεί μετά όμως από σύσταση γιατρού, ενώ τέλος ένα 95% δεν γνωρίζει ότι υπάρχει η δυνατότητα ολιγόωρης νοσηλείας στο Ιατρείο Πόνου, μέχρι ο ασθενής να ανακουφιστεί.

Οι θεραπείες που ακολουθούνται στο Ιατρείο Πόνου δεν είναι μόνο συντηρητική με αναλγητικά, αλλά γίνονται και παρεμβατικές πράξεις, επισκληρίδιες εγχύσεις, αποκλεισμοί περιφερικών νεύρων με καλά αποτελέσματα.

Οσον αφορά στους πόνους από καρκίνο, όπως τονίστηκε από τους δύο αναισθησιολόγους, στο 30% – 40% των περιπτώσεων ο καρκινικός πόνος ξεκινά νωρίς και συνοδεύει τους ασθενείς στο τέλος της ζωής τους σε ποσοστό 70% -80%.

Με τη σειρά του ο Φώτης Υφαντίδης, υπογράμμισε πως εκτιμάται ότι μέχρι το 2020 παγκοσμίως 16 εκ. άτομα θα χάσουν τη ζωή τους από καρκίνο, ο ένας στους πέντε με μέτριο πόνο, ένας στους τέσσερις με κατεστραμμένη τη σχέση του με ασθενείς και φίλους λόγω της κακής ποιότητας ζωής από τους πόνους. Οι συγκεκριμένοι ασθενείς υποφέρουν από κατάθλιψη, διακόπτουν καθημερινές δραστηριότητες, είναι απελπισμένοι, αρνούνται πολλές φορές τη θεραπεία, έχουν έλλειψη ενδιαφέροντος για τη ζωή. «Εμείς παρέχουμε συμβουλές, φαρμακευτική αγωγή, ψυχολογική υποστήριξη και στοχεύομε στην ανακούφιση από τον πόνο και την επανένταξη στο κοινωνικό σύνολο», ανέφερε επίσης.

Εκ μέρους της διοίκησης, ο απερχόμενος διοικητής Μάνθος Δραμητινός χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το έργο που έχει να επιδείξει το Ιατρείο Πόνου και εκτίμησε πως θα πρέπει να ενισχυθεί με επιπλέον ειδικότητες, ενώ ο υποδιοικητής Χαρ. Αποστολίδης στάθηκε κυρίως στο γεγονός ότι μία τόσο χρήσιμη δομή λειτουργεί στο Νοσοκομείο, παρά τους μειωμένους προϋπολογισμούς για τη δημόσια υγεία.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου