ΤΟΠΙΚΑ

Στα «σκοτάδια» ο Βόλος ενόψει… αιθαλομίχλης

στα-σκοτάδια-ο-βόλος-ενόψει-αιθαλο-317716

Από τον Απρίλιο χαλασμένο το καταγραφικό – Επιστολή Δωροθέας Κολυνδρίνη προς Κ. Αραβώση για τη χρηματοδότηση σταθμών από το Πράσινο Ταμείο

Κολλημένη στις 21 Απριλίου 2019, οπότε και έγινε η τελευταία on line καταγραφή μετρήσεων της ποιότητας της ατμόσφαιρας, είναι η οθόνη του σταθμού μέτρησης αερορύπανσης Βόλου στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Από τότε και για έξι μήνες τουλάχιστον, μολονότι ο σταθμός λειτουργεί, οι μετρήσεις δεν καταγράφονται on line.

Η αλλαγή του καιρικού σκηνικού από χθες και η είσοδος στο κατώφλι του χειμώνα, που ως είθισται τα τελευταία χρόνια φέρνει μαζί του και το φαινόμενο της αιθαλομίχλης, εξαιτίας της καύσης ξύλων κι άλλων υλικών σε τζάκια και σόμπες, βρίσκει τους πολίτες και ιδίως τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, που θα πρέπει να προστατεύονται από την έκθεση σε ρύπανση, στα «σκοτάδια», όσο οι μετρήσεις που γίνονται δεν αναρτώνται.

«Κάθε δύο μήνες τα στοιχεία των μετρήσεων εκτυπώνονται και συλλέγονται, δεν λειτουργεί όμως το καταγραφικό. Το πρόβλημα δεν μπορεί να επιλυθεί. Χρειάζεται να αλλάξει ο σταθμός», ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, που σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον γ.γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Κων. Αραβώση είχε αποσπάσει τη δέσμευση για την εξασφάλιση 170.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο, προκειμένου να αντικατασταθεί ο υπάρχων και να εγκατασταθούν δύο επιπλέον σταθμοί μέτρησης στον Βόλο.

«Δυστυχώς ξεκινά ο χειμώνας και δεν θα έχουμε εικόνα για την αερορύπανση λόγω της αιθαλομίχλης, παρά με δύο μήνες καθυστέρηση», ανέφερε η κ. Κολυνδρίνη.

Σημειώνεται ότι εκτός λειτουργίας από τον Αύγουστο του 2014 είναι και το δίκτυο σταθμών μέτρησης αιωρούμενων σωματιδίων που λειτουργούσε από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, δίνοντας αποτελέσματα σε πραγματικό χρόνο. Ο σταθμός υπέστη βλάβη και λόγω έλλειψης χρημάτων δεν επαναλειτούργησε.

Παρέμβαση στον Κ. Αραβώση

Χθες με έγγραφό της προς τον κ. Αραβώση η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη ζήτησε ενημέρωση για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η διαδικασία προμήθειας και αντικατάστασης του σταθμού μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου.

«Κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντική και επείγουσα η αντικατάσταση του υπάρχοντος και η προμήθεια και τοποθέτηση δύο ακόμη σταθμών μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου με την τοποθέτηση αναλυτών για τη μέτρηση διοξειδίου του θείου, οξειδίου και διοξειδίου του αζώτου, μονοξειδίου και διοξειδίου του άνθρακα και όζοντος.

Η προμήθεια και η αντικατάσταση του σταθμού και η σωστή λειτουργία του είναι μείζονος σημασίας για την πόλη μας, κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες, που λόγω του φαινομένου της αιθαλομίχλης προκαλείται σύγχυση στους πολίτες», αναφέρει στο έγγραφό της η κ. Κολυνδρίνη.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου