340 χιλιοστά βροχής στη Ζαγορά σε 24 ώρες: Ερμηνεία του φαινομένου

Τελευταία ενημέρωση: 2019-11-01, 21:09:23
340 χιλιοστά βροχής στη Ζαγορά σε 24 ώρες: Ερμηνεία του φαινομένου

Οι κάτοικοι του Ανατολικού Πηλίου αντιμετωπίζουν σήμερα Παρασκευή προβλήματα από πολύωρες και ραγδαίες βροχοπτώσεις που οδηγούν σε κατολισθήσεις, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Φεβρουαρίου 2018. Η περιοχή της Ανατολικής Μαγνησίας σχεδόν κάθε χρόνο δέχεται ισχυρές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις σε μικρά χρονικά διαστήματα κυρίως λόγω των έντονων κλίσεων του ορεινού όγκου του Πηλίου.

Το παρακάτω σχήμα, που δημοσιεύει το meteo.gr περιγράφει συνοπτικά τις συνθήκες που οδηγούν σε αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Η ισχυρή επιφανειακή ροή υγρών αερίων μαζών από το Αιγαίο Πέλαγος όπως καταγράφηκε το διήμερο 31/10 – 01/11/2019, δεν μπορεί να υπερπηδήσει τον ορεινό όγκο του Πηλίου μιας και στα ανώτερα στρώματα επικρατεί δυτικό ρεύμα.

Οι αέριες μάζες εξαναγκάζονται σε ανύψωση, ψύχονται δημιουργώντας νέφη χαμηλού και μεσαίου ύψους και εκδηλώνεται βροχόπτωση όσο η ροή των αερίων μαζών από το Αιγαίο διατηρείται.  

Ο μοναδικός μετεωρολογικός σταθμός στο Ανατολικό Πήλιο που διατηρείται από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr παρέχει πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες στην περιοχή, όμως –όπως αναφέρει το meteo.gr- είναι επιτακτική η ανάγκη αύξησης του αριθμού των μετεωρολογικών σταθμών και η λειτουργία μετεωρολογικού ραντάρ για την έγκαιρη προειδοποίηση εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων.

 

[meteo.gr]

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
3
+
6
=