ΤΟΠΙΚΑ

Παρ’ ολίγο να καεί το χωριό

παρ-ολίγο-να-καεί-το-χωριό-422794

Η έκτη -μόλις σε ένα δεκαήμερο- πυρκαγιά που ξέσπασε στη Φυλάκη χθες το μεσημέρι εξελίχθηκε σε ιδιαίτερα επικίνδυνη για το χωριό. Οι φλόγες περικύκλωσαν την κατοικημένη περιοχή.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή

Τέσσερις εστίες άναψαν χθες σχεδόν ταυτόχρονα γύρω στη 1:30 μετά το μεσημέρι περιμετρικά του χωριού. Οι τοπικοί άνεμοι έως τέσσερα μποφόρ δεν άργησαν να δημιουργήσουν σκηνές κόλασης. Οι πυρκαγιές που άναψαν, είτε για να «καθαριστούν» εκτάσεις και να βγάλουν νέο χορτάρι για βοσκή είτε για να «ξεφορτωθούν» αγρότες τα υπολείμματα των καλλιεργειών τους, ξέφυγαν από τον έλεγχο.

Από διάφορα μέτωπα οι φλόγες είχαν μοναδική κατεύθυνση το χωριό της Φυλάκης, ενώ στο διάβα τους απειλούσαν ποιμνιοστάσια και ζώα, αλλά και το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία πριν το χωριό.

Αυτή τη φορά οι εστίες φωτιάς έλαβαν ιδιαίτερα επικίνδυνες διαστάσεις, οδηγώντας τους κατοίκους του χωριού και τους κτηνοτρόφους να δώσουν και οι ίδιοι με όσα μέσα διέθεταν τη «μάχη» για να σώσουν τις περιουσίες τους.

Και ενώ ισχυρότατες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας πάλευαν με επίγεια αλλά και εναέρια μέσα να θέσουν υπό έλεγχο τις καταστροφικές πύρινες «γλώσσες», ένας αγρότης περίπου στις 8 το βράδυ άναβε ελεγχόμενη φωτιά στο χωράφι του για να το καθαρίσει…

Πυροσβέστες προχώρησαν στην προσαγωγή του. Αν και δεν ήταν ο υπαίτιος των καταστροφικών συνεπειών της μεγάλης πυρκαγιάς που είχε προκληθεί νωρίτερα, αν και είχε λάβει μέτρα για να μην ξεφύγει η φωτιά που έθεσε σε υπολείμματα, δεν μπορούσε να μη ληφθεί υπόψη ότι δεν κατανοούσε την κρισιμότητα της κατάστασης, με όσα συνέβαιναν ένα μόλις χιλιόμετρο μακριά από το σημείο όπου δινόταν η μάχη με τις φλόγες.

Στη μεγάλη επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν 12 πυροσβεστικά οχήματα, δεκάδες πυροσβέστες, δύο πεζοπόρα τμήματα με 15 άντρες, εθελοντικές ομάδες, ενώ πάνω από τις φλεγόμενες περιοχές επιχείρησαν ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο και ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο με διαρκείς ρίψεις νερού μέχρι τη δύση του ηλίου.

Υπό έλεγχο η μεγάλη φωτιά τέθηκε στις 8:30 το βράδυ περίπου. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις υπό τον συντονισμό του διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου Ν. Μιχαλάκη έδωσαν βαρύτητα στην αποσόβηση του κινδύνου για το χωριό. Ζώνες περιμετρικά δημιούργησαν και οι κάτοικοι με τρακτέρ, ώστε οι κάτοικοι να μην πλησιάσουν στα σπίτια που απειλήθηκαν να μετατραπούν σε παρανάλωμα.

Η έγκαιρη παρέμβαση των πυροσβεστών απέτρεψε την καταστροφή της πυρκαγιάς στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, αλλά και σε πολλά

ποιμνιοστάσια, τα οποία σώθηκαν.

Ο πρώτος απολογισμός της νέας χθεσινής φωτιάς στη Φυλάκη είναι 150 στρέμματα δασικής έκτασης και 150 έκτασης με υπολείμματα καλλιεργειών και χόρτα.

Σχεδόν ταυτόχρονα οι πυροσβέστες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν και ένα ακόμη μέτωπο που εκδηλώθηκε κοντά στην Πέρδικα. Εκεί η φωτιά τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο, καίγοντας έκταση περίπου 10 στρεμμάτων.

Δυνάμεις πυρόσβεσης παρέμειναν όλο το βράδυ στην περιοχή, ενώ σήμερα άντρες του Ανακριτικού Τμήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας θα λάβουν καταθέσεις από αγρότες και κτηνοτρόφους, αναζητώντας τους υπαίτιους εκδήλωσης της πυρκαγιάς.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου