ΤΟΠΙΚΑ

Επίσημοι «αδελφικοί» δεσμοί μεταξύ των Παγκύπριου Γυμνασίου Λευκωσίας και 1ου Γυμνασίου Βόλου

επίσημοι-αδελφικοί-δεσμοί-μεταξύ-τ-319050

Στον Βόλο ολοκληρώνεται η τελετή αδελφοποίησης των δύο σχολείων

Ελιά που φύτεψαν χθες από κοινού σε παρτέρι στο προαύλιο του σχολικού συγκροτήματος των 1ου Γυμνασίου – 1ου Γενικού Λυκείου θα συμβολίζει και θα θυμίζει τους αδελφικούς δεσμούς που σφυρηλατήθηκαν και επίσημα μεταξύ του Παγκύπριου Γυμνασίου Λευκωσίας και του 1ου Γυμνασίου Βόλου – Παγκύπριο Διδακτήριο. Τα δύο σχολεία υπέγραψαν πρωτόκολλο αδελφοποίησης με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ τους σε θέματα ιστορίας και πολιτισμού.

Από χθες αντιπροσωπεία τριών εκπαιδευτικών και 11 μαθητών του Παγκύπριου Γυμνασίου Λευκωσίας βρίσκονται στον Βόλο φιλοξενούμενοι του 1ου Γυμνασίου, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της τελετής αδελφοποίησης των δύο σχολικών μονάδων.

Η αδελφοποίηση των δύο σχολείων είχε ξεκινήσει με επίσκεψη τον περασμένο Μάρτιο αντιπροσωπείας μαθητών και εκπαιδευτικών από τον Βόλο στη Λευκωσία και με την ανταπόδοση της επίσκεψης από την Κύπρο ολοκληρώνονται οι διαδικασίες.

Την ιδέα της αδελφοποίησης των δύο σχολείων είχε το 1ο Γυμνάσιο Βόλου σύμφωνα με τον διευθυντή Γιάννη Καραφέρη. Το αίτημα έγινε άμεσα αποδεκτό από το σχολείο της Λευκωσίας και κινήθηκαν οι διαδικασίες.

«Τα σχολεία έχουν δεσμούς από το παρελθόν που τους ενώνουν όταν καταστροφικά φαινόμενα έπληξαν τα δύο κτίρια και ανακατασκευάστηκαν με τη βοήθεια ευεργετών», σημείωσε ο κ. Καραφέρης.

Το 1920 καταστροφική πυρκαγιά είχε κατακάψει το Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας και τότε ο Ι. Βεργόπουλος από το Μούρεσι Πηλίου ήταν εκείνος που βοήθησε συστηματικά στην ανέγερση νέου κτιρίου στο οποίο στεγάζεται σήμερα το σχολείο. Αντίστοιχα και στον σεισμό του ’55 που έπληξε τον Βόλο και προκλήθηκαν καταστροφές στο 1ο Γυμνάσιο της πόλης Κύπριοι της Λευκωσίας μέσα από εράνους συνέβαλαν στην ανακατασκευή του.

«Σήμερα (σ.σ. χθες) είναι η επίσημη υποδοχή της αντιπροσωπείας από την Κύπρο και πιστεύουμε να αποτελέσει την αρχή μιας σχέσης που θα διαρκέσει για πάντα. Από την πρώτη στιγμή τα παιδιά έδεσαν φιλίες μεταξύ τους και κάνουν παρέα και στόχος μας είναι να κερδίσουν και οι δύο πλευρές μέσα από αυτή τη σχέση», τόνισε ο κ. Καραφέρης.

Από την πλευρά της η διευθύντρια του Παγκύπριου Γυμνασίου Λευκωσίας Σοφία Ιωάννου αναφέρθηκε στους στενούς διαχρονικούς δεσμούς των δύο σχολείων και τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης συνεργασίας σε θέματα ιστορίας και πολιτισμού. «Υπογράψαμε πρωτόκολλο αδελφοποίησης για να προωθήσουμε τη συνεργασία μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών των δύο σχολείων. Θα ανταλλάξουμε επισκέψεις, θα προωθήσουμε την αδελφοσύνη και την αλληλεγγύη», είπε δηλώνοντας συγκινημένη από τη θερμή υποδοχή που έτυχε η κυπριακή αντιπροσωπεία.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου