ΤΟΠΙΚΑ

Κατεβάζουν ρολά τα διαγνωστικά κέντρα

κατεβάζουν-ρολά-τα-διαγνωστικά-κέντρ-319115

Προειδοποιητική απεργία μέσα στον Νοέμβριο, με αίτημα να καταργηθεί το «κούρεμα» των δαπανών από τον ΕΟΠΥΥ

O κύβος ερρίφθη. Σε προειδοποιητική απεργία εντός του Νοεμβρίου θα προχωρήσουν οι φορείς, οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί, τα διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα, καθώς και τα πολυιατρεία.

Οπως έγραψε προχθές ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, στον κλάδο και τοπικά επικρατεί αναβρασμός μετά τα «μπιλιετάκια» που άρχισαν να αποστέλλονται από τον ΕΟΠΥΥ με τις υποχρεωτικές επιστροφές που καλούνται να καταβάλλουν τα ιδιωτικά εργαστήρια και διαγνωστικά Κέντρα για το Α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Την ερχόμενη εβδομάδα μάλιστα στη Λάρισα προγραμματίζεται πανθεσσαλική σύσκεψη των εκπροσώπων διαγνωστικών κέντρων και κλινικοεργαστηριακών γιατρών από όλη τη Θεσσαλία, στην οποία θα κληθούν να συμμετέχουν και οι βουλευτές των τεσσάρων θεσσαλικών νομών.

Την απόφαση για την κινητοποίηση έλαβε το Συντονιστικό όργανο των Ιδιωτικών Ενώσεων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στα γραφεία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ). Μέχρι στιγμής ο ΕΟΠΥΥ δεν είναι σε θέση να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα βελτίωσης των οικονομικών δεδομένων των ιατρών και των διαγνωστικών εργαστηρίων, με την κατάργηση του Clawback ή τον περιορισμό του και αυτό προκαλεί δυσφορία.

Γι’ αυτό και ο κλάδος αποφάσισε να αντιδράσει εμπράκτως οργανώνοντας μέσα στον Νοέμβριο την προειδοποιητική απεργία ζητώντας συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την κατάργηση του ληστρικού Clawback και την αύξηση των πόρων του ΕΟΠΥΥ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Στη σύσκεψη επισημάνθηκε πως οι συνθήκες είναι ασφυκτικές για τους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς, τα διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα και ζητήθηκε η άμεση κατάργηση του Clawback, ώστε να μπορέσει να επιβιώσει ο κλάδος.

Επίσης επισημάνθηκε πως αντί να μειώνονται τα κονδύλια για τα διαγνωστικά κέντρα θα ήταν εύλογο να μειωθούν οι λειτουργικές δαπάνες του ΕΟΠΥΥ που φθάνουν τα 800 εκατ. ευρώ με 1500 υπαλλήλους που εργάζονται στον Οργανισμό, ώστε ο Οργανισμός να ενισχυθεί σε γιατρούς.

Όπως αναφέρθηκε ενδεικτικά ο ΕΟΠΥΥ για χιλιάδες συμβεβλημένους ιατρούς, εργαστήρια και πολυιατρεία που καλύπτουν βασικές ανάγκες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας καταβάλλει μόλις το 1/3 του ποσού που αντιστοιχεί στις λειτουργικές δαπάνες του ΕΟΠΥΥ. Για διαγνωστικές εξετάσεις δίνονται 393 εκατ. ευρώ και για ιατρικές επισκέψεις 93 εκατ. ευρώ, την ώρα που ο κλάδος καλύπτει το 90% των αναγκών του πληθυσμού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου