ΤΟΠΙΚΑ

«Ταμπλάς» για δεκάδες συνταξιούχους στη Μαγνησία

ταμπλάς-για-δεκάδες-συνταξιούχους-319784

Ελαβαν εκκαθαριστικά με σημαντικές αποκλίσεις σε σχέση με την καταβαλλόμενη σύνταξη

Ταμπλάς για δεκάδες συνταξιούχους. Περίμεναν μέσω των εκκαθαριστικών να έχουν σαφέστερη εικόνα για τα ποσά των συντάξεών τους με βάση τον επανυπολογισμό, που ορίζει ο νόμος Κατρούγκαλου, αλλά παρέμειναν στα «σκοτάδια».

Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα διαπιστώνονται λάθη, τα οποία θα πρέπει να διορθωθούν. Σαν να μην έφτανε αυτό, η διόρθωση θα πρέπει να γίνει μέσω λογιστή, καθώς τα εκκαθαριστικά έχουν αναρτηθεί ηλεκτρονικά και οι ενστάσεις θα πρέπει επίσης να υποβληθούν ηλεκτρονικά.

Ειδικότερα με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου οι συντάξεις των παλιών συνταξιούχων επανυπολογίστηκαν και με την ανάρτηση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων αρκετοί συνταξιούχοι διαπίστωσαν σημαντικές αποκλίσεις σε σχέση µε την καταβαλλόμενη σύνταξη από 100 έως και περισσότερα από 350 ευρώ.

Αρκετοί συνταξιούχοι σπεύδουν να ενημερωθούν για να υποβάλουν ένσταση στο αρμόδιο τμήμα συντάξεων στο τοπικό κατάστημα του ΕΦΚΑ Βόλου, οι υπάλληλοι όμως είναι αναρμόδιοι, αφού η συγκεκριμένη διαδικασία μπορεί να γίνει μόνο ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας του ΕΦΚΑ, efka.gov.gr.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ υπηρεσιακοί παράγοντες από τον ΕΦΚΑ Βόλου που ρωτήθηκαν σχετικά, το χρονοδιάγραμμα για όλους όσοι επιθυμούν να αμφισβητήσουν τον επανυπολογισμό λήγει 30 Νοεμβρίου.

Ακολούθως ο ΕΦΚΑ υποχρεούται να απαντήσει θετικά ή αρνητικά επί της ένστασης που κατατέθηκε. Αν ο θιγόμενος συνταξιούχος δεν δικαιωθεί έχει δικαίωμα να προσφύγει στο διοικητικό Πρωτοδικείο για να προσβάλει την αναπροσαρμογή της σύνταξής του.

Σύµφωνα µε τους ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση, όπως προβλέπει ο νόµος Κατρούγκαλου από το 2023 και µετά θα ξεκινήσουν να δίνονται αυξήσεις, όµως θα συµψηφίζονται µε την προσωπική διαφορά του συνταξιούχου και άρα όσοι έχουν προσωπική διαφορά δεν θα πάρουν τίποτα.

ΒΑΣ. ΚΥΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου