ΤΟΠΙΚΑ

Ψαλίδα αμοιβών φέρνει κύμα φυγής γιατρών

ψαλίδα-αμοιβών-φέρνει-κύμα-φυγής-γιατ-321553

Πρόταση της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών για αλλαγές στις μισθολογικές κλίμακες, ώστε να σταματήσει η «αιμορραγία»

Καμπανάκι από την Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ν. Μαγνησίας. Κύμα φυγής από το δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας ειδικών γιατρών, που κρεμούν την άσπρη ποδιά του ΕΣΥ και στρέφονται πλέον στα Βαλκάνια για να ασκήσουν το επάγγελμα, εξαιτίας των χαμηλών μισθών.

Η Ενωση, που συγκαλεί συνέλευση αύριο Πέμπτη στο αμφιθέατρο του Αχιλλοπουλείου, προτίθεται μαζί με τα άλλα θεσμικά και μισθολογικά αιτήματα, να υποβάλει πρόταση προς το Υπουργείο Υγείας να προχωρήσει άμεσα σε αλλαγές στο μισθολόγιο που αφορά στους ειδικούς γιατρούς, ώστε να σταματήσει η φυγή προς Νοσοκομεία του εξωτερικού.

Οι μηνιαίες αποδοχές των πρωτοδιόριστων ειδικών γιατρών στο Νοσοκομείο Βόλου, όπως και σ’ άλλα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα, δεν ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ, όταν μόλις πριν ένα μήνα με απόφαση της ρουμανικής κυβέρνησης οι ειδικοί γιατροί στη συγκεκριμένη χώρα στα δημόσια Νοσοκομεία λαμβάνουν πρώτο μισθό 1.800 ευρώ.

«Η ψαλίδα είναι μεγάλη. Πρέπει επιτέλους η Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στον ιατρικό κόσμο και ειδικά σε όσους βάζουν πλάτη, κάτω μάλιστα από αντίξοες συνθήκες πολλές φορές στις υπηρεσίες τους, για να σταθεί όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΜ Παύλος Μαλινδρέτος.

«Οι ειδικοί γιατροί, όταν διορίζονται για πρώτη φορά στο δικό μας σύστημα, δεν λαμβάνουν παρά μόνο 900 ευρώ, όταν σ’ άλλες χώρες οι μισθοί είναι διπλάσιοι. Για ποιο λόγο να μείνουν αυτοί οι νέοι επιστήμονες στην Ελλάδα;», αναρωτήθηκε ο ίδιος στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Το προεδρείο της Ενωσης επίσης ενόψει της νέας συνέλευσης έχει ετοιμάσει λίστα θεμάτων που απασχολούν τους νοσοκομειακούς γιατρούς για να τεθούν στο υπουργείο Υγείας.

Εκτός των άλλων θα ζητήσουν για μία ακόμη φορά να επισπευσθούν οι προσλήψεις των μόνιμων γιατρών στο Νοσοκομείο, όπως επίσης και η εκταμίευση των υπόλοιπων πόρων από τον προϋπολογισμό του 2019, ενώ θα επιδιωχθεί να τακτοποιηθούν θέματα που σχετίζονται με εφημερίες, αλλά και τους επικουρικούς γιατρούς οι οποίοι αν δεν ανανεωθούν οι συμβάσεις τους μέσω ΕΣΠΑ, που λήγουν μέσα στον Νοέμβριο, θα βρεθούν στον δρόμο και εκτός από την κοινωνική διάσταση του ζητήματος, θα προκληθούν σοβαρές αρρυθμίες και στη λειτουργία αρκετών κλινικών του Αχιλλοπουλείου.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου