ΤΟΠΙΚΑ

Βράβευση ολυμπιονικών μαθητών –Διακρίνονται μαθητές από τον Βόλο

βράβευση-ολυμπιονικών-μαθητών-διακ-321692

Στο πλαίσιο του 11ου πανελλήνιου αστροσυνεδρίου, που διοργανώνεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας

Δυνατά αστρονομικά μυαλά και Βολιώτες μαθητές θα βραβευτούν στο πλαίσιο του 11ου αστροσυνεδρίου ερασιτεχνών αστρονόμων, που διοργανώνεται και πάλι στον Βόλο, μετά από 20 χρόνια, με τη συμμετοχή 150 περίπου συνέδρων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η έναρξη του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Παρασκευή 1 Νοεμβρίου στις 7 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας με κεντρική ομιλήτρια τη Βολιώτισσα Δήμητρα Ρηγοπούλου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με θέμα «Από την κοσμογονία στην κοσμολογία, ένα ταξίδι στο Σύμπαν».

Την επόμενη μέρα, Σάββατο 2 Νοεμβρίου στις 8 μ.μ. στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί η βράβευση των μαθητών ολυμπιονικών της Αστρονομίας, οι οποίοι στη 13η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας-Αστροφυσικής της Ουγγαρίας κέρδισαν φέτος δύο αργυρά μετάλλια και τρία χάλκινα, ανεβαίνοντας στο βάθρο της επιτυχίας. Πρόκειται για τους Ευθύμιο Πουλτουρτζίδη από το Κιλκίς, Αργύρη Γιαννίση – Μανέ από τον Βόλο (αργυρά μετάλλια), Δημήτριο Γάκη από την Πάτρα, Ευτυχία Βασιλείου από τον Πειραιά και Κωνσταντίνο Ξυλόπορτα από την Αθήνα (χάλκινα μετάλλια).

Είναι η πρώτη φορά που στα 13 χρόνια και οι 5 εκπρόσωποι της Ελλάδας κατακτούν μετάλλια στην Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής. Γι’ αυτό η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, που έχει την έδρα της στον Βόλο και διοργανώνει το 11ο αστροσυνέδριο, αποφάσισε να βραβεύσει 4 από τους καθηγητές τους με αναμνηστική πλακέτα. Οι επίτιμοι καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ιωάννης Σειραδάκης και Χαράλαμπος Βάρβογλης, ο Κωνταντίνος Μελίδης αφυπηρετήσας καθηγητής στο ίδιο Πανεπιστήμιο και ο Βολιώτης Χρίστος Ξενάκης επίτιμος σύμβουλος Φυσικών επί 10 – 15 ημέρες κάθε χρόνο έκαναν ολοήμερες διδασκαλίες και έβαλαν τα θεμέλια του φετινού θριάμβου.

Παράλληλα, την ίδια βραδιά θα βραβευθούν στο πλαίσιο της ετήσιας γιορτής Αστρονομίας και οι 22 καλύτεροι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου του 24ου πανελληνίου μαθητικού διαγωνισμού Αστρονομίας, μεταξύ των οποίων είναι και ο Βολιώτης Χρήστος Σιάσος, καθώς και οι 17 καλύτεροι μαθητές του 3ου πανελληνίου μαθητικού διαγωνισμού Αστρονομίας του Δημοτικού, μεταξύ των οποίων είναι και η Βολιώτισσα Ιωάννα Τσολάκη.

Τέλος, θα απονεμηθούν τα απολυτήρια των 39 σπουδαστών και σπουδαστριών τόσο της φθινοπωρινής σχολής Αστρονομίας εξ αποστάσεως 2018, όσο και της χειμερινής σχολής Αστρονομίας εξ αποστάσεως 2019. Με το κλείσιμο της γιορτής η Εταιρεία θα τους δεξιωθεί όλους μαζί, μαθητές, σπουδαστές, γονείς και καθηγητές, παραθέτοντας πλούσιο μπουφέ προς τιμή τους.

Ο πρόεδρος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου Λουκάς Ζαχείλας ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι αυξάνονται διαρκώς οι σύλλογοι που δραστηριοποιούνται με την αστρονομία, ενώ βασικός στόχος και προσδοκία των διοργανωτών είναι να παραμείνει ζωντανή η αστρονομία στην Ελλάδα. Ο ίδιος τόνισε ότι, δυστυχώς, το μάθημα της αστρονομίας δεν περιλαμβάνεται πλέον στο πρόγραμμα της δευτεροβάθμιας, με αποτέλεσμα να αναπληρώνουν επί της ουσίας τα κενά της γνώσης οι σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της αστρονομίας ανά την Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου