ΤΟΠΙΚΑ

Στον ορίζοντα της τζαζ μουσικής…

στον-ορίζοντα-της-τζαζ-μουσικής-851206

Αποχρώσεις της jazz μουσικής αποτελούν το αντικείμενο του τετραήμερου φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής από τις 31 Μαΐου έως και τις 3 Ιουνίου στις 9 το βράδυ και αποτελεί παραγωγή του Τμήματος Μουσικής του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Δήμου Βόλου στα πλαίσια του κύκλου εκδηλώσεων «…στον ορίζοντα της Μεσογείου…». Σύμφωνα με το πρόγραμμα, την Πέμπτη 31 Μαΐου, στις 9,00 το βράδυ, ανοίγει η αυλαία του Φεστιβάλ με το Jazz Quatret. Πρόκειται για σύνολο έμπειρων μουσικών με πολυετή και έντονη δραστηριότητα στην ελληνική μουσική σκηνή σε επίπεδο συναυλιών αλλά και δισκογραφίας. Το συγκρότημα αποτελείται από τους : Νίκο Σπυρόπουλο (πλήκτρα), Βασίλη Σαλτίκη (τενόρο και άλτο σαξόφωνο), Βαγγέλη Χάνο (μπάσσο) και Άγγελο Τσιριγωτάκη (ντραμς). Το σύνολο σχηματίστηκε τον Απρίλιο του 2006 και κινείται στον ευρύτερο χώρο της jazz μουσικής (swing, jazz latin, jazz funk), διασκευάζοντας standars κομμάτια από το διεθνές ρεπερτόριο. Ο Βασίλης Σαλτίκης γεννήθηκε στο Βόλο, σπούδασε σαξόφωνο, υπήρξε καθηγητής στο Δημοτικό Ωδείο ενώ τα τελευταία χρόνια ζει στην Αθήνα όπου και δραστηριοποιείται. Ο Βαγγέλης Χάνος σπούδασε θεωρητικά στο Δημοτικό Ωδείο με καθηγήτρια την Βούλα Τουλούδη, ενώ τα τελευταία χρόνια είναι μέλος του συγκροτήματος «Σπυριδούλα». Ο Άγγελος Τσιριγωτάκης, επίσης Βολιώτης, ασχολείται με τα τύμπανα και έχει συνεργαστεί με τον Διονύση Τσακνή. Ο Νίκος Σπυρόπουλος κατάγεται από την Αθήνα και είναι ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος «Σπυριδούλα».
Την Παρασκευή 1 Ιουνίου, τη σκυτάλη παίρνει το σύνολο Ionian Ensemble II από τη σκηνή της jazz του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Η συναυλία πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Το σχήμα αποτελείται από τους: Κωστή Χριστοδούλου (πιάνο), Βασίλη Λαγό (κιθάρα), Βαγγέλη Κοντζαμπάση (τύμπανα), Χάρη Πεϊζιάδη (μπάσσο), Λουκία Παλαιολόγου (τραγούδι) και Μιχάλη Καταχανά (βιόλα).
Το Σάββατο 2 Ιουνίου, το φεστιβάλ παρουσιάζει το «Thomas Clausen Acoustic Jazztrio» από τον βετεράνο πιανίστα της ευρωπαϊκής και Δανέζικης Jazz σκηνής Thomas Claussen. Στο σχήμα συμμετέχουν οι Thomas Claussen (πιάνο), Karsten Bagge (ντραμς) και Thomas Fonnesbek (μπάσσο). Η συγκεκριμένη συναυλία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Tο τρίο επικεντρώνεται στο καθιερωμένο ρεπερτόριο όπως το γνωρίζουμε από τα περίφημα τριο των Oscar Peterson, Bill Evans & Keith Jarrett, αλλά τώρα με μια καθαρά ακουστική ηχητική εικόνα. ΄Ετσι παρουσιάζεται στον ακροατή μια ποικιλία ηχητικών αποχρώσεων.Ο Thomas Clausen είναι ένας από τους πιο διακεκριμένους πιανίστες τζαζ της Ευρώπης. ΄Εχει παίξει μαζί με τους Miles Davis, Gary Burton, Roy Haynes και Elvin Jones. Ο ταλεντούχος ντράμερ Karsten Bagge έχει παίξει μαζί με τους Ben Sidran, Jesper Thilo και Marc Bernstein. Ο μπασίστας Thomas Fonnesbæk έχει παίξει μαζί με τους Monty Alelxandra, Egnasio Berroa και Thomas Frank.
Την Κυριακή 3 Ιουνίου, η αυλαία του Φεστιβάλ κλείνει με Τζαζ και Βυζαντινή Μουσική από τον «Χορό των πυρσών» του Βασίλη Ρακόπουλου, του πενταμελούς συγκροτήματος του Β. Ρακόπουλου με τη συνοδεία δεκαπενταμελούς χορωδιακού συνόλου. Και η τελική εκδήλωση του Φεστιβάλ πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Ο χορός των πυρσών αναφέρεται στον ομώνυμο χορό του Βυζαντινού Ιπποδρομίου και χαρακτηρίζεται από τη συνύπαρξη οργανικής μουσικής και χορωδιακών μερών.
Οι μουσικοί του συγκροτήματος είναι: Χάρης Λαμπράκης (φωνή), Μιχάλης Καταχανάς ( βιόλα), Αντωνουδιού Παναγιώτα (τσέλλο), Γιώργος Χατζηχρόνογλου (φωνή), Βασίλης Ρακόπουλος (κιθάρα,φωνή), Γιάννης Τσιουλάκης (πιάνο- keyboards,φωνή), Πέτρος Βαρθακούρης ( μπάσο,φωνή), Αλέξανδρος Κτιστάκης (κρουστά).
Ο Σπύρος Ασπιώτης ανέλαβε την διδασκαλία και διεύθυνση του φωνητικού συνόλου του τμήματος μουσικών σπουδών του ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου