ΤΟΠΙΚΑ

Με ξένα ρούχα, φιλοξενούμενοι σε συγγενείς και φίλους η 5μελής οικογένεια στο Μούρεσι

με-ξένα-ρούχα-φιλοξενούμενοι-σε-συγγε-322800

Αντιμέτωπη με τη νέα πραγματικότητα στο κατώφλι του χειμώνα η οικογένεια από το Μούρεσι – Λογαριασμό για την ενίσχυσή της ανοίγει ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου

«Είμαι κατακαμένος. Με ξένα ρούχα κατέβηκα στον Βόλο να πάρω ρούχα στην κόρη μου, που κάνει παρέλαση τη Δευτέρα. Δεν μας έχει μείνει τίποτα» το ξέσπασμα του 47χρονου Μουρεσιώτη, που είδε το σπίτι του να τυλίγεται από τη μία στιγμή στην άλλη στις φλόγες και ίσα που πρόλαβε να σώσει την 14χρονη κόρη του και τα πεθερικά του. Ο 47χρονος, τρία 24ωρα μετά την ολοσχερή καταστροφή του σπιτιού του από μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε από τον λέβητα, βρίσκεται αντιμέτωπος με μία νέα πραγματικότητα, για την οποία μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. Δεν υπάρχει ούτε κεραμίδι για στεγαστούν ο ίδιος και η οικογένειά του, ούτε καν ένα ρούχο να αλλάξουν, ούτε ένα προσωπικό αντικείμενο. Τα πάντα έγιναν στάχτη. «Μόνο τέσσερις τοίχοι έχουν απομείνει από το σπιτικό μας και σε πέντε ημέρες μπαίνει Νοέμβριος», λέει προβληματισμένος για τον χειμώνα που έρχεται, για τις μέρες που ξημερώνουν.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Στο διώροφο σπίτι ζούσε ο 47χρονος μαζί με τη σύζυγό του και την 14χρονη κόρη τους, αλλά και τα πεθερικά του. Την περασμένη Πέμπτη νωρίς το απόγευμα άναψε τον ξυλολέβητα για να σπάσει η υγρασία. Στο χωριό η θερμοκρασία πέφτει αρκετά τα βράδια. «Εβαλα δύο προσανάμματα και πετάχτηκα μέχρι τη μάνα μου να πάρω φαγητό», περιγράφει τις στιγμές πριν το σκηνικό της πύρινης λαίλαπας ο πατέρας.

«Ημουν στο σπίτι της μάνας μου, όταν με πήρε η κόρη μου τηλέφωνο, λέγοντας ότι κάτι ακούγεται από τη στέγη φοβούμενη ότι ήταν ποντίκι» λέει. Πριν προλάβει να φθάσει σπίτι χτύπησε για δεύτερη φορά το τηλέφωνό του. Από την άλλη άκρη της γραμμής ακούστηκε η φωνή της κόρης του «μπαμπά έλα τώρα». «Φθάνω και τι βλέπω. Εστία φωτιάς μέσα από το σπίτι. Οι γείτονες είχαν βγει όλοι έξω και με τα λάστιχα πάλευαν να σβήσουν τη φωτιά. Αλλοι βοηθούσαν να βγουν τα πεθερικά μου από τον κάτω όροφο», αναφέρει.

Κοιτάζοντας προς το σπίτι είδε το 14χρονο κοριτσάκι του στο μπαλκόνι και γύρω – γύρω φωτιά. «Τρελάθηκα. Ορμησα μέσα για να σώσω το παιδί μου. Εχω σημάδια πάνω μου από τη φωτιά, που έκαιγε τα πάντα», περιγράφει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Οταν βεβαιώθηκε ότι η κόρη του είναι ασφαλής, έτρεξε να βοηθήσει τους συγχωριανούς του, που από την πρώτη στιγμή έτρεξαν να σώσουν το σπιτικό του. Στο μεταξύ κατέφθασαν και πυροσβεστικά οχήματα από τον Βόλο.

«Δεν έχω παράπονο. Ολοι έτρεξαν»

«Δεν έχω παράπονο. Ολοι έτρεξαν. Ολοι βοήθησαν. Ολοι προσπάθησαν. Δυστυχώς το σπίτι μας καταστράφηκε. Τέσσερις τοίχοι απέμειναν όλοι κι όλοι. Ούτε παράθυρα, ούτε τίποτα και η στέγη κινδυνεύει να πέσει», περιγράφει την εικόνα του σπιτιού του ή τουλάχιστον ό,τι απέμεινε για να θυμίζει το σπίτι του μετά την καταστροφική πυρκαγιά.

Το ξημέρωμα της επόμενης ημέρας τούς βρήκε σε τραγική πραγματικότητα. Φιλοξενούμενους σε συγγενείς και φίλους, με τη σύζυγό του στο νοσοκομείο μετά από ατύχημα που είχε.

Η κόρη του φιλοξενήθηκε και για ψυχολογικούς λόγους στο σπίτι συμμαθήτριάς της, με την οποία είναι και φίλες. Ο ίδιος κοιμήθηκε σε ξάδερφό του και τα πεθερικά του στην κουνιάδα του. Η οικογένεια σκόρπισε σε συγγενείς και φίλους, χωρίς να έχουν ούτε ένα ρούχο για να αλλάξουν, χωρίς να ξέρουν τι θα γίνει την επόμενη ημέρα και πώς θα στήσουν και πάλι τη ζωή τους από το μηδέν. Δεν μπορούν άλλωστε να μείνουν για πάντα φιλοξενούμενοι σε συγγενείς και φίλους. Η κατάσταση είναι προσωρινή.

«Συγγενείς μάς έφεραν ρούχα για να έχουμε. Δεν ξέρω όμως τι θα γίνει στο μέλλον. Εγώ είμαι άνεργος. Απασχολούμουν σε οικοδομικές εργασίες μέχρι που η κρίση σταμάτησε τα πάντα κι εγώ έμεινα χωρίς δουλειά», λέει.

«Σε πέντε ημέρες μπαίνει Νοέμβριος και το σπίτι είναι όλο κι όλο τέσσερις τοίχοι. Πρέπει να φτιάξουμε τουλάχιστον τη στέγη και τα παράθυρα για να μην μπαίνουν μέσα η βροχή και ο χιονιάς», αναφέρει ο 47χρονος.

Τρίτωσε το κακό

Ο ίδιος δοξάζει τον Θεό, που μέσα στη μεγάλη ατυχία του δεν θρήνησε ανθρώπινη ζωή. Οι τοίχοι γίνονται, όχι όμως οι άνθρωποι και αυτό το ξέρει πολύ καλά. Ηταν το τρίτο κακό που τον βρίσκει μέσα στο 2019. Εχασε αγαπημένο συγγενικό πρόσωπο, η σύζυγός του είχε ατύχημα και νοσηλεύεται και τώρα κάηκε το σπίτι του. «Δεν ξέρω τι θα γίνει. Εχουμε καταστραφεί ολοκληρωτικά», λέει.

Ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου αρωγός

Ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό της πενταμελούς οικογένειας.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες από τον Δήμο καλείται η τοπική κοινωνία να βοηθήσει και να υποστηρίξει την πενταμελή οικογένεια που μέσα σε μια νύχτα βρέθηκε στον δρόμο.

Ο δήμαρχος κ. Παν. Κουτσάφτης και οι συνεργάτες του βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή της καταστροφής δίπλα στην οικογένεια, η οποία έμεινε χωρίς σπίτι, χωρίς ρούχα, χωρίς υπάρχοντα.

«Σύσσωμος ο Δήμος, με κάθε υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει, βρίσκεται αυτή τη δύσκολη στιγμή δίπλα στην άτυχη οικογένεια.

Οι ανάγκες είναι μεγάλες όπως και οι προσδοκίες για την ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας.

Καλούμε τους συνδημότες να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους και η ελπίδα να διαδεχτεί την απόγνωση. Να εκφράσουμε, έμπρακτα και εμφατικά, την δύναμη της ψυχής μας στους δοκιμαζόμενους και να απαλύνουμε τον πόνο που τους προκάλεσε η καταστροφική πυρκαγιά», καταλήγει ο κ. Π. Κουτσάφτης.

Με τη συγκατάθεση της πυρόπληκτης οικογένειας, δημοσιοποιούνται στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού της και στοιχεία επικοινωνίας ώστε να διευκολυνθούν όσοι επιθυμούν να συνεισφέρουν.

Αριθμός λογαριασμού 0026-3626-63-0100094718 GR2202636260000630100094718 και τηλέφωνο επικοινωνίας 6945730808 (κ. Νίκος).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου