ΤΟΠΙΚΑ

Επεμβάσεις στην καρδιά χωρίς νυστέρι

επεμβάσεις-στην-καρδιά-χωρίς-νυστέρι-322942

«Είμαστε έτοιμοι να δοκιμάσουμε νέες τεχνικές, που αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής» δηλώνει ο Αλέξανδρος Δούρας – Αντιμετώπιση δύσκολων περιστατικών χωρίς χειρουργείο

Νυστέρια τέλος στην καρδιά. Ενα βήμα πριν τη συμμετοχή σε πιλοτικό πρόγραμμα, που εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις επιτυχών επεμβάσεων χωρίς χειρουργείο σε ασθενείς, που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανεπάρκειας της μιτροειδούς βαλβίδας στην καρδιά, η Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου.

«Το παράθυρο» άνοιξε στο τελευταίο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο που έγινε πριν από λίγες μέρες στα Ιωάννινα, στο οποίο συμμετείχε ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Αχιλλοπουλείου Αλέξανδρος Δούρας, που δέχτηκε τη σχετική πρόταση από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.

«Η καρδιολογία εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς και εμείς δεν μπορούμε να απουσιάζουμε από τις νέες τεχνικές που υπόσχονται καλύτερα αποτελέσματα για τους καρδιοπαθείς. Είμαστε πολύ κοντά ώστε να αποφασίσουμε τη συμμετοχή μας σ’ αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα, διότι θα μας δώσει τη δυνατότητα να βοηθήσουμε ασθενείς μας , οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ανεπάρκειας στη μιτροειδούς», τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Δούρας.

Σημειώνεται πως η μιτροειδής βαλβίδα είναι μια από τις 4 βαλβίδες που έχουμε στην καρδιά μας και είναι η πιο σημαντική βαλβίδα, καθώς προωθεί οξυγονωμένο αίμα από τους πνεύμονες προς την αορτή και από εκεί προς τον υπόλοιπο οργανισμό. Αν υπάρξει δυσλειτουργία στη λειτουργία της, προκαλείται ανεπάρκεια η οποία εξελίσσεται πολύ γρήγορα σε μια ύπουλη ασθένεια που μπορεί να υπάρχει για πολλά χρόνια, πριν να γίνει εμφανής. Τα αρχικά συμπτώματα που προκαλεί είναι κυρίως δύσπνοια και κόπωση. Αν όμως ο ασθενής δεν απευθυνθεί στον γιατρό του για να ξεκινήσει φαρμακευτική θεραπεία, τότε μπορεί να επέλθει σημαντική βλάβη της καρδιάς, προκαλώντας καρδιακή ανεπάρκεια και πνευμονικό οίδημα που μπορεί να αποβούν μοιραία.

Ελπιδοφόρα αποτελέσματα

Η θεραπεία της ανεπάρκειας της μιτροειδούς βαλβίδας μέχρι πρότινος ήταν μόνο χειρουργική. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο με την επεμβατική καρδιολογία δοκιμάζονται άλλες τεχνικές οι οποίες έχουν αποδεδειγμένα καλύτερα αποτελέσματα τόσο στην επιβίωση, αφού ο ασθενής ζει περισσότερο, όσο και στην ποιότητα ζωής του ασθενή.

Τα αποτελέσματα των νέων τεχνικών αυτών που προβλέπουν την τοποθέτηση ειδικών καρδιακών συσκευών που εμφυτεύονται, σε βάθος χρόνου είναι άριστα και αποδεικνύονται συγκρίσιμα με αυτά των κλασικών, σύμφωνα με τον διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι είναι απλούστερες και ταχύτερες στην εφαρμογή τους και είναι πιο εύκολη η ανάρρωση του ασθενούς.

«Η αποφυγή της καρδιοχειρουργικής αντιμετώπισης στο μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι είναι το παρόν και το μέλλον της θεραπευτικής αντιμετώπισης, καθώς η επιτυχία των διαδερμικών επεμβάσεων είναι μεγάλη με ελάχιστες επιπλοκές. Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική της μιτροειδούς βαλβίδας δεν είναι διόλου καινούργια τεχνική. Εχει αρκετά χρόνια εξέλιξης στην Αμερική και στην Ευρώπη. Το τελευταίο διάστημα χρησιμοποιείται και στην Ελλάδα σε ιδιωτικά καρδιολογικά κέντρα και σε ορισμένα δημόσια νοσοκομεία. Η υλικοτεχνική υποδομή έχει βελτιωθεί με την πάροδο των ετών παρέχοντας στην τεχνική αυτή μια θέση στη φαρέτρα του σύγχρονου καρδιοχειρουργού. Σκοπός είναι να επιτευχθούν τα ίδια αποτελέσματα, με την ίδια ασφάλεια για τον ασθενή», πρόσθεσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Δούρας.

Το Α και το Ω είναι η πρόληψη

Την ίδια ώρα τα συμπεράσματα του Καρδιολογικού συνεδρίου στα Γιάννενα, δείχνουν τον δρόμο της πρόληψης ως τον ιδανικό, προκειμένου να μην μας «χτυπήσει» την πόρτα η καρδιά, καθώς το 80% του συνόλου των καρδιαγγειακών παθήσεων, μπορεί να προληφθεί με αλλαγή του τρόπου ζωής.

Κάπνισμα, φτωχή διατροφή, αυξημένο βάρος σώματος, καθιστικός τρόπος ζωής και έλλειψη φυσικής άσκησης είναι οι κυριότεροι παράγοντες των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

«Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Η αλλαγή τρόπου ζωής και η βελτίωση των συνθηκών της καθημερινότητας είναι απαραίτητη», σημείωσε ως προς αυτό ο κ. Δούρας.

Ενα βήμα μπροστά στην Ογκοκαρδιολογία

Eνα επίσης σημαντικό δεδομένο που προέκυψε στο συνέδριο, είναι η συζήτηση για την Ογκοκαρδιολογία, που αφορά στη διάγνωση και αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων στους ασθενείς με καρκίνο. Αποτελεί ένα τομέα ο οποίος αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία στην καθημερινή κλινική πράξη λόγω των εξελίξεων στη θεραπεία του καρκίνου αφενός και αφετέρου λόγω των επιπτώσεων που έχουν πολλές φορές οι χημειοθεραπείες στην καρδιά.

Όπως εξήγησε ο κ. Δούρας η ευρύτερη χρήση χημειοθεραπειών οδηγεί αρκετές φορές σε αύξηση των ασθενών που εκδηλώνουν διάφορες καρδιοπάθειες, με αποτέλεσμα τα ογκοκαρδιολογικά περιστατικά να αντιμετωπίζονται ολοένα και συχνότερα στην Καρδιολογική Κλινική.

Οι επιπλοκές της θεραπείας του καρκίνου στο καρδιαγγειακό σύστημα καλύπτουν όλο το φάσμα των καρδιολογικών νοσημάτων καθώς όλα τα αντικαρκινικά φάρμακα είναι δυνητικά καρδιοτοξικά, ενώ επιπλοκές μπορεί να προκαλέσει και η ακτινοθεραπεία.

Στο συνέδριο συζητήθηκε αναλυτικά ο ρόλος του καρδιολόγου στην θεραπεία του καρκίνου και την συνεργασία του με τον ογκολόγο, η αλληλεπίδραση μεταξύ τους πρέπει να γίνεται σε όλες τις φάσεις: πριν, κατά τη διάρκεια όσο και μετά την θεραπεία και επισημάνθηκε με σαφήνεια ότι χρειάζεται στενή συνεργασία και επαφή των ογκολόγων και των καρδιολόγων για την διαχείριση των ασθενών με καρκίνο με σκοπό την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της καρδιοτοξικότητας.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου