ΤΟΠΙΚΑ

Επετειακό ντοκιμαντέρ δημιούργησαν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Μαγνησίας

επετειακό-ντοκιμαντέρ-δημιούργησαν-323110

Σελίδες ιστορίας, σκηνές πολέμου και στιγμιότυπα της καθημερινότητας στην περίοδο του πολέμου και της απελευθέρωσης του Βόλου από τις Γερμανικές δυνάμεις κατοχής, ξεδιπλώνονται στο επετειακό ντοκιμαντέρ που δημιούργησε το έμψυχο δυναμικό των Γενικών Αρχείων του Κράτους Μαγνησίας.

Το ντοκιμαντέρ, διάρκειας 32 λεπτών, δημιουργήθηκε με αφορμή την επέτειο της απελευθέρωσης του Βόλου στις 19 Οκτωβρίου του 1944 και παρουσιάζει γεγονότα που συνέβησαν στη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό, τεκμήρια που κοσμούν τις συλλογές των Γενικών Αρχείων του Κράτους Μαγνησίας και προφορικές μαρτυρίες Βολιωτών.

Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ έχει ιστορικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα και όπως αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Αννίτα Πρασσά, προϊσταμένη των ΓΑΚ Μαγνησίας, «το έχουμε επιμεληθεί μαζί με τις συναδέλφους Αγγελική Νικολάου και Αλκηστη Σανιδά και προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε με περισσότερη ζωντάνια αυτή την εποχή».

Ο θεατής έχει την δυνατότητα να αντιληφθεί το ιστορικό πλαίσιο της εποχής, την καθημερινότητα της κατοχής στον Βόλο, την πείνα, τις κακουχίες, τους βομβαρδισμούς, τα καταφύγια που άνοιγαν κάτοικοι για να προστατευτούν, στον πολιτισμό της κατοχής, αλλά και την συμβολή των νέων σε διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες, για να τονώνεται το ηθικό των κατοίκων. Μέσα από εικόνες, αφηγηματικό πλαίσιο και τεκμήρια, γίνεται αναφορά στον παράνομο τύπο, στις αντιστασιακές εφημερίδες της εποχής, στην εθνική αντίσταση, στα μαρτυρικά χωριά της Μαγνησίας, στο ΕΑΜ Ελλάς, στις αντιστασιακές οργανώσεις, στη συμμετοχή των νέων στην αντίσταση, στο πολεμικό εργοστάσιο στο Τσουρνάτ που είχε ο Αλέκος Παπαγεωργίου, στον Αλμυρό, στο φαινόμενο του δοσιλογισμού, στον διωγμό των Εβραίων και στην ημέρα της απελευθέρωσης.

Τα γεγονότα της εποχής καταγράφονται στις προφορικές μαρτυρίες του Τάσου Νίκα, «παλιού σιδηροδρομικού και πρώην σταθμάρχη του Βόλου, ο οποίος εκείνη την εποχή τελείωνε το Γυμνάσιο και ο πατέρας του ήταν σταθμάρχης» αναφέρει η κ. Πρασσά, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι ο κάθε αφηγητής παρουσιάζει διαφορετικές πτυχές της περιόδου του πολέμου. Ο Νίκος Παπανικολάου, ανεψιός του αγωνιστή Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, επίσης σιδηροδρομικού, αφηγείται μνήμες από την κατοχή, μιλάει για τον θείο και τον πατέρα του, μεταφέροντας εικόνες του κατοχικού Βόλου.

Στο ίδιο ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται η αφήγηση του παλιού εκπαιδευτικού Δημήτρη Κωνσταντάρα – Σταθαρά, ενώ παράλληλα «έχουμε αξιοποιήσει την προφορική μαρτυρία του παλιού υποδηματοποιού Παύλου Κορομηλή και του Ιερώνυμου Παπαγεωργίου ο οποίος μας έχει μιλήσει για τον πατέρα του, τον Αλέκο Παπαγεωργίου που είχε το εργοστάσιο κατασκευής όπλων για την αντίσταση, στο Τσουρνάτ στην Οθρυ του Αλμυρού» υπογράμμισε η προϊσταμένη των ΓΑΚ Μαγνησίας.

Το ντοκιμαντέρ πλαισιώνει με βιωματικό τρόπο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποιείται στα ΓΑΚ Μαγνησίας και αξιοποιεί στον μέγιστο βαθμό το πλούσιο αρχειακό υλικό που περιλαμβάνεται στις συλλογές της υπηρεσίας. «Δημιουργήθηκε για τις ανάγκες της υπηρεσίας. Δεν γράφουμε ιστορία, απλά παρουσιάζουμε κάποιες ιστορικές πηγές σε συνδυασμό αρχειακού υλικού και προφορικής μαρτυρίας, προκειμένου να βοηθήσουμε στην ανασύσταση αυτής της εποχής, μιας πολύ τραυματικής εποχής, αξιοποιώντας το πολύ σημαντικό αρχειακό υλικό που έχουμε και από την συγκεκριμένη περίοδο» σημείωσε η κ. Πρασσά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου