ΤΟΠΙΚΑ

Bruno και Bolf τα λαγωνικά της Αστυνομίας στη Μαγνησία

bruno-και-bolf-τα-λαγωνικά-της-αστυνομίας-στη-μ-323658

Με θετικές αξιολογήσεις σε κάθε σχολείο και άπειρες επιτυχίες στο ενεργητικό τους

Δέκα χρόνια εκπαίδευσης και αγώνα στη δίωξη κατά του εγκλήματος συμπλήρωσαν ο Bruno και ο Bolf, τα λαγωνικά της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας. Οι ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι για την ανίχνευση εκρηκτικών υλών και μηχανισμών, την περιπολία και τον εντοπισμό ναρκωτικών ουσιών ετοιμάζονται πλέον να βγουν στη σύνταξη. Έχοντας άπειρες επιτυχίες στο ενεργητικό τους θα αποσυρθούν από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου και θα μείνουν με τις οικογένειές τους, τους αχώριστους φίλους τους, τους συνοδούς – χειριστές με τους οποίους πέρασαν μαζί μία ολόκληρη ζωή.

Ο Bruno είναι ράτσας λαμπραντόρ ριτρίβερ. Για να πάρει το γεύμα του πρέπει πρώτα να ανακαλύψει ένα κρυμμένο εκρηκτικό και να επιβραβευτεί. Ο συνοδός του Νίκος Καλαβαρίδης αρχιφύλακας λέει ότι είναι πρώτος στην Ομάδα Ανίχνευσης Εκρηκτικών Υλών.

Ο αστυνομικός σκύλος πέρασε τρίμηνη εκπαίδευση στην Αθήνα και μετά ανέλαβε καθήκοντα στην Ελληνική Αστυνομία. Υπηρετεί πιστά την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου και για το αξιόμαχό του περνάει από σχολείο κάθε χρόνο και υποβάλλεται σε ειδικές δοκιμασίες από εκπαιδευτή από Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Είναι το ειδικά εκπαιδευμένο τετράποδο που ελέγχει όλους τους χώρους για να δει αν είναι «καθαροί» από εκρηκτικά πριν από κάθε επίσημη εκδήλωση στον Βόλο και τη Μαγνησία. Επίσης, ελέγχει ανά τακτά διαστήματα τους χώρους των δικαστηρίων Βόλου όταν υπάρχουν ύποπτες δίκες για επεισόδια όπως και κάθε χώρο μετά από προειδοποιητικά μηνύματα για βόμβα.

Ο κ. Καλαβαρίδης αχώριστος συνοδός του τόσο στην Υπηρεσία όσο και εκτός Υπηρεσίας λέει ακόμη, ότι ανά τακτά διαστήματα επισκέπτονται το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου και ο σκύλος ελέγχει όλες τις αποσκευές και τους χώρους του αεροδρομίου. Στα καθήκοντά τους είναι και επιδείξεις ικανοτήτων σε σχολεία της Μαγνησίας που επισκέπτονται τη Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας.

Σε όλα αυτά τα χρόνια ευτυχώς ο Bruno δεν είχε ποτέ την ατυχία να έρθει αντιμέτωπος με έναν πραγματικό εκρηκτικό μηχανισμό. Έτσι θα ακολουθήσει χωρίς τραυματικές εμπειρίες το συνοδό του στο υπόλοιπο της ζωής του μετά τη συνταξιοδότησή του, καθώς ο Bruno έχει δεθεί με εκείνον, τη σύζυγο και τα τέσσερά τους παιδιά, σαν μία πραγματική οικογένεια.

«Είμαστε επί δέκα χρόνια συνεχόμενα μαζί. Πρωί – βράδυ. Και στην Υπηρεσία και στο σπίτι», λέει ο κ. Καλαβαρίδης, ο οποίος δεν μπορεί να φαντασθεί τη ζωή του μακριά από τον Bruno. Είναι ο τρίτος σκύλος που είχε στην Υπηρεσία. Κράτησε στο σπίτι και τα άλλα δύο αστυνομικά σκυλιά που είχε, τον Morgan και τον Laky.

Ο Bruno κουβαλά πολλά χρόνια υπηρεσίας έχοντας μόνο έναν σκύλο στην Υπηρεσία για αντικαταστάτη του.

Ο Bolf από την πλευρά του που είναι ράτσας γερμανικός ποιμενικός, έχει περάσει εκπαίδευση για περιπολίες, ανίχνευση εξαφανισθέντων ατόμων και καταζητούμενων, καθώς επίσης και για φύλαξη προσώπων και πραγμάτων. Ονομάζεται έτσι γιατί το παρουσιαστικό του θυμίζει πραγματικό λύκο. Ο σκύλος ο οποίος είναι 10,5 ετών, υπηρέτησε στον Έβρο τρείς μήνες ελέγχοντας τους λαθρομετανάστες και τα παράνομα άτομα που εισέρχονται στην Ελλάδα. Στη συνέχεια μετατέθηκε για ένα χρόνο στην Αθήνα όπου κατέγραψε πολλές επιτυχίες στα ναρκωτικά.

Ωστόσο, το όνομά του έγινε γνωστό στο πανελλήνιο, όταν εντόπισε στο ρέμα Κοκκιναρά τους δύο αλλοδαπούς που είχαν εισβάλει στο σπίτι του προπονητή του Παναθηναϊκού Γιώργου Δώνη και είχαν απαγάγει τον πεθερό του τον Ιούνιο του 2012.

Στον Βόλο συνεχίζει με εξίσου ικανοποιητική πορεία τη λαμπρή του καριέρα. Είναι ο σκύλος που μύρισε τα ναρκωτικά στις επιχειρήσεις του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου σε ευρύτερη περιοχή του Βόλου στις 14 Οκτωβρίου με την κατάσχεση 13,5 κιλών κάνναβης και στη Ζαγορά τον Οκτώβριο του 2018 με την κατάσχεση ακατέργαστης κάνναβης βάρους 7,5 κιλών.

Ο συνοδός του, ο αρχιφύλακας Σωτήρης Αλμπάνης, λέει ότι ο Bolf ακούει σε δύο γλώσσες, στην ελληνική με εντολές για την ανίχνευση ναρκωτικών ουσιών και στη γερμανική με εντολές για την ανίχνευση καταζητούμενων ατόμων. Εξάλλου, στην Ελλάδα ήρθε σε ηλικία ενός έτους.

Ο αστυνομικός σκύλος είναι σοβαρός. Κοιτάζει μόνο την εργασία του. Στο σπίτι του κ. Αλμπάνη φυλάει την οικογένεια καλύτερα και από τον αρχιφύλακα. Όμως τα χρόνια πέρασαν και για τον Bolf. Ο συνοδός του και αχώριστος φίλος, λέει ότι ήδη έχει στο σπίτι ένα δεύτερο σκυλί, τη Ρώμη, που είναι δώδεκα μηνών και την προετοιμάζει σιγά σιγά για να αναλάβει τη θέση του. Είναι επίσης ράτσας γερμανικό ποιμενικό.

Ο κ. Αλμπάνης θα κρατήσει τον Bolf στο σπίτι του. «Είναι φίλοι και τα σκυλιά και όλη στη οικογένεια. Μπορεί να φύγει από την Υπηρεσία αλλά εγώ δεν μπορώ να τον αποχωριστώ», προσθέτει.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου