ΤΟΠΙΚΑ

Κάστανα Πηλίου στην Αμερική

κάστανα-πηλίου-στην-αμερική-324800

Πρωτοβουλίες για τόνωση της παραγωγής, με τη γιορτή κάστανου να προσελκύει πλήθος κόσμου

Κοσμοσυρροή αναμένεται να σημειωθεί στη γιορτή κάστανου που διοργανώνεται επί σειρά ετών στο Ξουρίχτι, με στόχο την ανάπτυξη της παραδοσιακής καλλιέργειας που «ταξιδεύει» μέχρι την Αμερική. Στο μεταξύ, προωθείται η καλλιέργεια με σύγχρονα μέσα, όπως το ράντισμα με…drone, που αποτελεί καινοτομία για την περιοχή.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Το κάστανο Πηλίου βρίσκεται στο επίκεντρο της γιορτής που αρχίζει σήμερα, προσφέροντας γεύσεις ασύγκριτες στους επισκέπτες και τους πολυάριθμους παραγωγούς, αντίστοιχα, κίνητρα και ιδέες για να προχωρήσουν στην δημιουργία ομάδων, αλλά και υποδομών, που θα βοηθήσουν στην μεταποίηση και εξαγωγή του προϊόντων.

Αρωγοί και συμπαραστάτες της προσπάθειας ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ξουριχτίου και η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου, που είναι οι διοργανωτές της γιορτής.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επικοινώνησε με τον πρόεδρο της κοινωφελούς, Γιάννη Μούτο, ο οποίος υπογράμμισε ότι «τα τελευταία χρόνια έχει ανέβει πολύ η παραγωγή, φθάνοντας τα 1 εκατομμύρια κιλά. Είναι καλλιέργεια που αποδίδει και πολλές οικογένειες ασχολούνται με τον συγκεκριμένο τομέα».

Παλιά δέντρα, ηλικίας εκατό ετών και άνω, συνεχίζουν να παράγουν καρπούς, με δεκάδες νέα να προστίθενται από τους καλλιεργητές, στην προσπάθεια ενίσχυσης της τοπικής παραγωγής, που διατηρείται από τον παππού στον εγγονό.

Βασικός στόχος της προσπάθειας και της γιορτής κάστανου, είναι να γνωρίσουν οι επισκέπτες το προϊόν και οι παραγωγοί, αντίστοιχα, να ενώσουν τις δυνάμεις, προκειμένου να δημιουργηθούν οι υποδομές που θα επιτρέψουν στην περιοχή να εξάγει απευθείας το προϊόν. «Ολοι κινούνται ατομικά και κάνουμε μια προσπάθεια που αποβλέπει να γίνουν μικρές ομάδες παραγωγών ή μια ομάδα παραγωγών που θα μπορεί να αναπτύξει εξαγωγικές δραστηριότητες, δημιουργώντας, παράλληλα, τις ανάλογες εγκαταστάσεις» είπε ο κ. Μούτος.

Η γιορτή κάστανου

Τριήμερο εκδηλώσεων περιλαμβάνει η γιορτή κάστανου που αρχίζει σήμερα Σάββατο 26 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου στο πρώην δημοτικό σχολείο Ξουριχτίου.

Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ξουριχτίου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, που θα απολαύσει δωρεάν κάστανα και κρασί.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έκθεση τοπικών προϊόντων, μουσικές εκδηλώσεις, παραδοσιακούς χορούς, ομιλίες και γευσιγνωσία.

Σήμερα Σάββατο 26 Οκτωβρίου στις 10 το πρωί έγινε το άνοιγμα των περιπτέρων.

Στις 16.30 ακολούθησε η επίσημη έναρξη με χαιρετισμούς επισήμων και ομιλίες για την καλλιέργεια της καστανιάς στο Πήλιο, προβλήματα και προοπτικές.

Στις 17.00 σειρά έχει ο γεωπόνος Θανάσης Κούντριας, ο οποίος θα μιλήσει με θέμα «Εχθροί και ασθένειες της καστανιάς – προτάσεις φυτοπροστασίας».

Η μέρα πλαισιώνεται με μπουφέ παραδοσιακών εδεσμάτων και στις 22.00 κλείνουν τα περίπτερα.

Αύριο Κυριακή 27 Οκτωβρίου στις 10 το πρωί ανοίγουν τα περίπτερα. Στις 16.30 θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί από την χορευτική ομάδα «Φιλύρα» και την χορευτική ομάδα γυναικών της Μητρόπολης Δημητριάδος «Δημητριάς».

Ακολουθεί μπουφές με παραδοσιακά εδέσματα και στις 21.00 κλείσιμο περιπτέρων.

Μεθαύριο Δευτέρα 28 Οκτωβρίου στις 10 το πρωί ανοίγουν τα περίπτερα, στις 12.30 προγραμματίζεται επίδειξη ψεκασμού με drone και στις 15.00 το κλείσιμο των περιπτέρων

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου