ΤΟΠΙΚΑ

Zέττα Μακρή Γιώργος Σούρλας

zέττα-μακρή-γιώργος-σούρλας-851206

Η Ζ. Μακρή
Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ζέττα Μακρή κατέθεσε την παρακάτω ερώτηση προς την Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων αναφορικά με το ειδικό επιστημονικό προσωπικό.
Ειδικότερα η ερώτηση της κ. Μακρή έχει ως εξής:
«Σύμφωνα με το άρθρο 103, παρ.3 του Συντάγματος «Οργανικές Θέσεις ειδικού επιστημονικού, καθώς και τεχνικού ή βοηθητικού προσωπικού μπορούν να πληρούνται με προσωπικό που προσλαμβάνεται με σχέση ιδιωτικού δικαίου. Νόμος ορίζει τους όρους για την πρόσληψη, καθώς και τις ειδικότερες εγγυήσεις τις οποίες έχει το προσωπικό που προσλαμβάνεται». Οι όροι πρόσληψης καθορίζονται από το άρθρο 19 του Ν. 2190/1994, δηλαδή μέσω διαδικασιών επιλογής ΑΣΕΠ, και οι εγγυήσεις από το Π.Δ. 410/88, το οποίο αναφέρεται γενικά σε όλους τους συμβασιούχους του Δημοσίου.
Τα απαιτούμενα προσόντα του Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού (ΕΕΠ) περιλαμβάνουν κατοχή διδακτορικού ή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, εμπειρία και προϋπηρεσία σε σχετικές θέσεις στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα ή σε ερευνητικούς φορείς στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά διεθνούς κύρους, ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια, άριστη γνώση ξένων γλωσσών κ.ά. Στο σύνολο των Ειδικών Επιστημόνων (ΕΕ) επικρατεί έντονος προβληματισμός, λόγω του γεγονότος ότι για την τοποθέτηση και απασχόλησή τους δεν λαμβάνονται υπόψη ούτε τα αυξημένα προσόντα ούτε ο ειδικός ρόλος τον οποίο προβλέπεται ότι θα έχουν οι ΕΕ στη Δημόσια Διοίκηση.
Με δεδομένη την απουσία συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου, στο οποίο θα έπρεπε να ορίζονται επακριβώς οι συνθήκες απασχόλησης του ΕΕΠ, η παρούσα τακτική είναι το ΕΕΠ να εντάσσεται μισθολογικά στην κατηγορία ΠΕ (με μόνο κριτήριο το βασικό τίτλο σπουδών) και να κατατάσσεται στο εισαγωγικό κλιμάκιο. Η δε προϋπηρεσία τους στον ιδιωτικό τομέα ή στην έρευνα κατά κανόνα δεν αναγνωρίζεται, παρότι αποτελούσε προαπαιτούμενο και υποχρεωτικό στοιχείο για την πρόσληψή τους.
Επειδή δε, το ΕΕΠ προσλαμβάνεται με Σύμβαση Ιδιωτικού Δικαίου, δεν προβλέπεται να έχει καμία βαθμολογική εξέλιξη ή να αναλαμβάνει θέσεις ευθύνης, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιείται για την κάλυψη τρεχουσών υπηρεσιακών αναγκών πάσης φύσεως, σε πλήρη ανακολουθία με την αναγκαιότητα πρόσληψής του για εκτέλεση καθηκόντων που απαιτούν αυξημένη εξειδίκευση και ευθύνη, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τον νόμο «στην κατηγορία των θέσεων ΕΕΠ υπάγονται οι θέσεις ιδιάζουσας φύσης και αποστολής» για την κάλυψη των οποίων απαιτείται «επιστημονική εξειδίκευση στο γνωστικό αντικείμενο τη κατά περίπτωση οικείας ειδικότητας».

Ερωτάται η κυρία Υπουργός:
– Για ποιο λόγο δεν αξιοποιείται μια κατηγορία προσωπικού, την παρουσία της οποίας το ίδιο το ελληνικό κράτος έχει κρίνει ως απαραίτητη, πλέον, για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης.
– Για ποιο λόγο δεν προβλέπεται η βαθμολογική εξέλιξη και η δυνατότητα ανάληψης θέσης ευθύνης στο Δημόσιο με βάση τα αυξημένα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των ΕΕΠ.
– Για ποιο λόγο δεν αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα ή σε εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα της Ελλάδας ή του εξωτερικού, καθώς αποτελεί υποχρεωτικό στοιχείο για την πρόσληψη των ΕΕΠ».

Ο Γ. Σούρλας
Με θέμα την προστασία του περιβάλλοντος πραγματοποιήθηκε στο Νέουμ της Βοσνίας Συνάντηση των Προέδρων των Κοινοβουλίων των κρατών –μελών της Αδριατικής και Ιονίου.
Το Ελληνικό Κοινοβούλιο εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Σούρλας, ενώ μετείχαν τα Προεδρεία των Κοινοβουλίων της Ιταλίας της Κροατίας, του Μαυροβουνίου, της Βοσνίας και της Σλοβενίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι έγιναν δεκτές οι εισηγήσεις του κ. Σούρλα για λειτουργικά και οργανωτικά θέματα της Συνάντησης, ενώ οι βασικές προτεραιότητες αφορούσαν τις θαλάσσιες μεταφορές, την προστασία της θάλασσας και του οικοσυστήματος και τον τουρισμό.
Ο κ. Σούρλας στο περιθώριο της Συνόδου είχε συναντήσεις με τον Ιταλό ομόλογό του κ. Κάρλο Λεόνι, τον Πρόεδρο της Βουλής του Μαυροβουνίου κ. Ράνκο Κριβόκαπιτς και τον Αντιπρόεδρο της Βουλής της Κροατίας κ. Λούκα Μπέμπιτς.
Ο κ. Σούρλας τόνισε τις πρωτοβουλίες της χώρας μας και τα σχέδια δράσης για το περιβάλλον καθώς και το σεβασμό στο υδάτινο οικοσύστημα.
Επίσης δόθηκε η δυνατότητα να τονίσει ότι δεν μπορεί να υπάρξει Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς την ένταξη όλων των χωρών των Βαλκανίων
. “Η Ελλάδα-υπογράμμισε ο κ. Σούρλας- προς την κατεύθυνση αυτή έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο σχετικά με την ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας. Θα συνεχίσει να παρεμβαίνει για να ενταχθούν όλες οι χώρες της Ν.Α Ευρώπης και παρότρυνε τις ηγεσίες των χωρών αυτών να προετοιμαστούν προς την κατεύθυνση αυτή”.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου