ΤΟΠΙΚΑ

Μειωμένες προκαταβολές στην ενιαία ενίσχυση έλαβαν αγρότες

μειωμένες-προκαταβολές-στην-ενιαία-ε-324851

Αγρότες είδαν στους λογαριασμούς τους λιγότερα χρήματα – Τον Δεκέμβριο στις νέες πληρωμές θα καταβληθεί η διαφορά

Με τα μούτρα κατεβασμένα αποχώρησαν από την τράπεζα αρκετοί αγρότες της Μαγνησίας. Περίμεναν να εισπράξουν την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, όμως από τα ποσά που υπολόγιζαν αρχικά εισέπραξαν λιγότερα χρήματα.

Ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων δεν κατέβαλε επιδοτήσεις για όσα αγροτεμάχια δηλώθηκαν μεν στο σύστημα ΟΣΔΕ, αλλά φαίνεται να έχουν επικάλυψη από δασικούς χάρτες σε ποσοστό πάνω από 8%.

Οι αγρότες που είδαν στους λογαριασμούς τους μικρότερα ποσά πρέπει τώρα να περιμένουν την επόμενη καταβολή που θα γίνει μέσα στον Δεκέμβριο.

Προηγουμένως θα πρέπει να προβούν σε διορθώσεις στα δικαιώματα που έχουν δηλώσει στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου.

Τα επόμενα βήματα

Σύμφωνα με την τηλεφωνική ενημέρωση που είχαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ αγρότες που ζήτησαν εξηγήσεις θα πρέπει οι ίδιοι άμεσα να απευθυνθούν στα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων, ώστε αφού γίνουν οι απαραίτητες διευθετήσεις, να πληρωθούν στην επόμενη καταβολή.

Λίγο αργότερα ο Οργανισμός εξέδωσε και επίσημη ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους αγρότες για τα εξής: «Η ενημέρωση του χαρτογραφικού υποβάθρου του ΟΣΔΕ με τους κυρωμένους δασικούς χάρτες είναι μια δυναμική και συνεχής διαδικασία, καθώς το υπόβαθρο επικαιροποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με συγκεκριμένο τρόπο που έχει συμφωνηθεί με τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες.

Όπως είναι γνωστό στους παραγωγούς, οι αναρτημένοι δασικοί χάρτες που επικαλύπτουν τα αγροτεμάχιά τους δεν επηρεάζουν τις δικαιούμενες ενισχύσεις τους, ενώ αγροτεμάχια, των οποίων η έκταση επικαλύπτεται στο σύνολό τους ή σε μέρος αυτών από κυρωμένους δασικούς χάρτες εξαιρούνται από τη συνολική επιλέξιμη έκταση της αίτησής τους, με αναλογική μείωση της δικαιούμενης ενίσχυσης.

Οι εν λόγω μειούμενες ενισχύσεις δύναται να υπολογισθούν και να καταβληθούν σε επόμενες πληρωμές, με την προϋπόθεση ότι οι εμπλεκόμενοι παραγωγοί θα έχουν προβεί σε ενεργοποίηση των εργαλείων που προβλέπονται στο εγχειρίδιο του ΥΠΕΝ. Καλούνται λοιπόν οι παραγωγοί, οι οποίοι διαπίστωσαν τυχόν προβλήματα κατά τη χορήγηση της προκαταβολής της Βασικής Ενίσχυσης του έτους 2019 εξαιτίας των εν λόγω αγροτεμαχίων, να απευθυνθούν στα ΚΥΔ, από τα οποία εξυπηρετούνται.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ εντός του επομένου χρονικού διαστήματος θα δώσει οδηγίες στα ΚΥΔ, προκειμένου να γίνουν οι σχετικές διορθώσεις και να λάβουν οι παραγωγοί τα δικαιούμενα ποσά κατά την εξόφληση της Βασικής Ενίσχυσης τον προσεχή Δεκέμβριο».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου