ΤΟΠΙΚΑ

Ροδούλα Ζήση Νίκος Γκατζής

ροδούλα-ζήσηνίκος-γκατζής-851206

Η Ρ. Ζήση
Με ερώτησή της που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κα Ροδούλα Ζήση τονίζει το μέγεθος της καταστροφής που υπέστησαν οι καλλιέργειες κερασιών, τζάνερων, και σανταροειδών στην περιοχή του Πηλίου και ζητάει την άμεση και αντικειμενική εκτίμηση των ζημιών, προκειμένου σε σύντομο χρονικό διάστημα οι πληγέντες αγρότες να αποζημιωθούν.
Συγκεκριμένα, στην ερώτησή της η βουλευτής κα Ροδούλα Ζήση αναφέρει:
«Μεγάλες ζημιές προκάλεσε η πρόσφατη καταιγίδα στις καλλιέργειες κερασιών, τζάνερων και σανταροειδών στην περιοχή του Πηλίου. Ακόμη ζημιές προκλήθηκαν και στους καρπούς των ροδακίνων.
Η καταστροφή σε μεγάλο τμήμα της φετινής παραγωγής είναι ολοκληρωτική, αφού η μεγάλη βροχόπτωση προκάλεσε σκισίματα στους καρπούς με συνέπεια να σαπίζουν πάνω στα δένδρα.
Άμεσος είναι και ο κίνδυνος έξαρσης των μυκητολογικών ασθενειών στις καλλιέργειες των φρούτων, καθώς δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για την απομάκρυνση των καρπών, οι οποίοι έχουν σαπίσει.
Μετά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στις πρώιμες καλλιέργειες φρούτων λόγω της αφορίας, η έντονη βροχόπτωση αποτελείωσε ολόκληρη την παραγωγή στην περιοχή του Πηλίου».

Ν. Γκατζής

Ο βουλευτής του Κ.Κ.Ε. Νίκος Γκατζής κατέθεσε την παρακάτω ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών αναφορικά με την ανάγκη που υπάρχει για αντιπλημμυρικές μελέτες και έργα στους χειμάρρους που διασχίζουν οικισμούς του Πηλίου.
Ειδικότερα η ερώτηση του κ. Γκατζή έχει ως εξής:
“Οι μεγάλες πλημμύρες του περασμένου Οκτώβρη σημάδεψαν βαθιά χωριά του Πηλίου με τεράστιες καταστροφές υποδομών και περιουσιών των κατοίκων, όπως συνέβη στα Δ.Δ. του Δήμου Αργαλαστής.
Τα έργα αποκατάστασης που έγιναν στους χειμάρρους δε λύνουν το πρόβλημα. Σε παρόμοια κακοκαιρία θα έχουμε επανάληψη των καταστροφών,αφού σε όσους περνούν μέσα από οικισμούς,εκτός από τον καθαρισμό και τη διευθέτηση, είναι απαραίτητη η μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας.
Στο Δ.Δ. “Χόρτο” ο χείμαρρος που διασχίζει τον οικισμό,σάρωσε τα πάντα. Οι παρεμβάσεις αποκατάστασης και διευθέτησης έγιναν στις πλευρές του χειμάρρου μετά τη γέφυρα και ως τη θαλάσσια περιοχή. Όμως παραμένει η κύρια αιτία που είναι η στενή γέφυρα που αποδείχθηκε εντελώς ανεπαρκής στην παροχέτευση των νερών,διατηρώντας αμείωτη την απειλή για τις υποδομές και τις περιουσίες των κατοίκων της περιοχής.
Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει σατ Δ.Δ. “Πάλτση” και “Κάλαμο”,που χείμαρροι διασχίζουν τους συγκεκριμένους οικισμούς.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί,αν είναι στις προθέσεις τους να πάρουν άμεσα μέτρα ώστε,να πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες αντιπλημμυρικές μελέτες,να χρηματοδοτηθούν και να υλοποιηθούν τα έργα,ο καθαρισμός και η διευθέτηση των χειμάρρων που διασχίζουν τους παραπάνω οικισμούς και Δ.Δ. του Δήμου Αργαλαστής..

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου