ΤΟΠΙΚΑ

Μπόνους για την οικοδομή η τριετής αναστολή ΦΠΑ

μπόνους-για-την-οικοδομή-η-τριετής-ανα-326100

Επαγγελματίες και κατασκευαστές της Μαγνησίας υπογραμμίζουν ότι ενισχύεται το ενδιαφέρον για αγορά ακινήτων

Δυναμική ώθηση στην οικοδομή και τις αγοραπωλησίες ακινήτων αναμένεται να δώσει η τριετής αναστολή ΦΠΑ, που εξήγγειλε προχθές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις επαγγελματιών της Μαγνησίας. Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ υπογραμμίζουν ότι θα αποβεί προς όφελος πολλών κλάδων, σε συνδυασμό με το συνολικό πακέτο μέτρων, που προωθεί η κυβέρνηση στο μέτωπο των ακινήτων.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Επαγγελματίες του οικοδομικού κλάδου και του real estate γενικότερα, εκφράζουν την πεποίθηση ότι η τριετής αναστολή του ΦΠΑ για όλα τα ακίνητα που έχουν οικοδομική άδεια από το 2006 και μετά, θα τονώσει την αγορά ακινήτων και τον οικοδομικό κλάδο γενικότερα. Με την απαλλαγή από τον ΦΠΑ οι αγοραστές θα έχουν σημαντικό όφελος, αφού δεν θα καταβάλλουν φόρο 24% όπως προβλέπεται σήμερα, αλλά 3% όσο είναι ο συντελεστής του φόρου μεταβίβασης. Διευκρινίζεται ότι η πρώτη κατοικία και μεταχειρισμένα ακίνητα εξαιρούνται ήδη από τον ΦΠΑ.

Το μέτρο εκτιμάται ότι θα αυξήσει τις αγοραπωλησίες και θα τονώσει την αγορά ακινήτων, με τον Ζήση Αθανασίου, ιδιοκτήτη γραφείου realestateνα υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι το νέο μέτρο θα αποτελέσει ώθηση για τον κλάδο των κατασκευαστών και όλων των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στο οικοδομικό πεδίο. «Είναι πάρα πολλά τα επαγγέλματα τα οποία σχετίζονται με την οικοδομή και η αναστολή του ΦΠΑ είναι ένας παράγοντας εξαιρετικός, που θα διευκολύνει μηχανικούς, κτηματομεσίτες, εργολάβους οικοδομών, συμβολαιογράφους και πολλούς ακόμη κλάδους» είπε. Ο ίδιος επαγγελματίας χαρακτήρισε «πολύ καλό κίνητρο» το νέο μέτρο, το οποίο θα λειτουργήσει «υπέρ των οικοδομών και όσων προτίθενται να προβούν στην αγορά ενός διαμερίσματος καινούργιας κατασκευής, το οποίο δεν έχει θα έχει την δαμόκλειο σπάθη του ΦΠΑ», σύμφωνα με την άποψη που κατέθεσε.

Το νέο μέτρο αναμένεται να επηρεάσει θετικά την απασχόληση και το σύνολο της οικονομίας, ενισχύοντας, παράλληλα, τον κατασκευαστικό κλάδο και την οικοδομική δραστηριότητα, γενικότερα. «Πιστεύω ότι θα αναθερμανθεί το ενδιαφέρον του κόσμου, και ήδη πολλοί πελάτες μας καταλήγουν να προχωρήσουν στην αγορά κάποιου ακινήτου λόγω της αναστολής του ΦΠΑ» υπογράμμισε από την πλευρά του ο Τριαντάφυλλος Παπαγεωργίου, πρόεδρος του Συλλόγου Κατασκευαστών Ιδιωτικών Εργων Μαγνησίας. Μεταφέροντας την άποψη των επαγγελματιών του κλάδου, τονίζει ότι «θα αναθερμάνει και την οικοδομική δραστηριότητα, θα ξεκινήσουν νέες οικοδομές και θα δημιουργηθούν και πάλι νέες θέσεις εργασίας στην οικοδομή. Είναι ένα πολύ θετικό μέτρο» είπε.

Ανάλογες θέσεις διατυπώνει ο αρχιτέκτων Δημήτρης Φιλιππιτζής, ο οποίος κάνει λόγο για «αναζωογόνηση της οικοδομής, από την οποία εξαρτώνται πολλά επαγγέλματα». Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Θα αναζωογονήσει το ενδιαφέρον για την οικοδομή, θα απασχοληθεί κόσμος και θα μειωθεί η ανεργία. Επηρεάζονται θετικά όσοι εμπλέκονται με την οικοδομή και όλους τους ευνοεί».

Μια ακόμη σημαντική παράμετρος του συγκεκριμένου μέτρου είναι η συνεπακόλουθη αύξηση των συμβολαιογραφικών πράξεων, με τον Γιάννη Κόνσουλα, πρόεδρο των συμβολαιογράφων του εφετείου Λάρισας να εκτιμά ότι «θα δώσει ώθηση στην αγορά του ακινήτου, δεδομένου ότι ο κατασκευαστικός κλάδος έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα τα τελευταία χρόνια της μνημονιακής εποχής. Ενδεχομένως θα δοθεί κίνητρο στην αντιπαροχή, με την κατασκευή των καινούργιων οικοδομών» σημείωσε. Η θέση ότι λειτουργεί αποτρεπτικά το ΦΠΑ 24% διατυπώνεται από το σύνολο των επαγγελματιών, με τον πρόεδρο των συμβολαιογράφων να τονίζει ότι «αν αρχίσει να κινείται και πάλι η οικοδομή, θα ενισχυθεί η τοπική αγορά».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου