ΤΟΠΙΚΑ

Αλ. Μεϊκόπουλος: Να μην καταργηθεί το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία

αλ-μεϊκόπουλος-να-μην-καταργηθεί-το-δι-326293

Σε δήλωσή του ο βουλευτής Μαγνησία του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, αναφερόμενος στο άρθρο 57 του Αναπτυξιακού Νομοσχεδίου επισημαίνει ότι αυτό «ακρωτηριάζει τη δυνατότητα προσφυγής στη διαιτησία για την επίλυση των συλλογικών διαφορών».

Αναλυτικά, ο κ. Μεϊκόπουλος στην δήλωσή του αναφέρει τα εξής: «Η λειτουργία της διαιτησίας ως αναγκαίου συμπληρώματος της συλλογικής αυτονομίας πιστοποιήθηκε με την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου 25/2004, όπου και επιβεβαιώθηκε το συνταγματικό της έρεισμα, όπως επίσης και από την Ολομέλεια του ΣτΕ 2307/2014 που έκρινε ότι η διαιτησία κατοχυρώνεται ρητά στο Σύνταγμα.

Δεν είναι τυχαίο ότι και τα δύο Ανώτατα δικαστήρια τόνισαν και επιβεβαίωσαν το θεμελιακό χαρακτήρα της διαιτησίας ως επικουρικού μηχανισμού υποβοήθησης της ορθής λειτουργίας της συλλογικής αυτονομίας. Λόγω της συνταγματικής κατοχύρωσης του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία αυτή δεν μπορεί να καταργηθεί ή να περιοριστεί ουσιωδώς.

Με τις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νομοσχεδίου καθίσταται ουσιαστικά ανέφικτη η μονομερής προσφυγή στη διαιτησία. Θεσπίζεται πληθώρα προϋποθέσεων για την ενεργοποίηση του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής. Με τον τρόπο αυτό δυσχεραίνεται υπερβολικά η προσφυγή η διαιτησία με το ενδεχόμενο οι συλλογικές διαπραγματεύσεις να καταλήξουν άκαρπες και με ορατό κίνδυνο να οδηγηθούμε στη «βία» της ατομικής διαπραγμάτευσης, όπου οι όροι εργασίας είναι προϊόν επιβολής του εργοδότη.

Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις προσβάλλουν ευθέως τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος των εργαζομένων και ακρωτηριάζουν τη δυνατότητα προσφυγής τους στη διαιτησία».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου