ΤΟΠΙΚΑ

Νέα συγκέντρωση και πορεία του ΠΑΜΕ στον Βόλο κατά του ν/σ για τα εργασιακά

νέα-συγκέντρωση-και-πορεία-του-παμε-στ-326960

Δυναμική κινητοποίηση ενάντια στο Πολυνομοσχέδιο πραγματοποίησε το απόγευμα της Πέμπτης η γραμματεία Μαγνησία του ΠΑΜΕ, με συγκέντρωση και πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Βόλου που κατέληξε στο λιμάνι με αφορμή την άφιξη την Παρασκευή του αμερικάνικου πολεμικού πλοίου που θα ξεφορτώσει πολεμικό υλικό που θα μεταφερθεί στο Στεφανοβίκειο, στην 1η ΤΑΞ.ΑΣ.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση στην πλατεία Πανεπιστημίου με ομιλητή τον Βασίλη Τίρχα, μέλος της γραμματείας Μαγνησίας του ΠΑΜΕ. Ακολούθησε πορεία που κατέληξε έξω από ο λιμάνι όπου αναγνώσθηκε και εγκρίθηκε ψήφισμα από τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης Βόλου Θεοδ. Καραγιάννη.

Ο Β. Τίρχας τόνισε μεταξύ άλλων: Ποια είναι η αλήθεια για το πολυνομοσχέδιο; Τα πράγματα μιλούν από μόνα τους. Το δήθεν φιλεργατικό πολυνομοσχέδιο προβλέπει:

  • Εξαιρέσεις από τις εθνικές, τις τοπικές κλαδικές και τις ομοιοεπαγγελματικές Σ.Σ.Ε για «επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα» ή λειτουργούν ως «επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας», νομικά πρόσωπα «μη κερδοσκοπικού σκοπού» κλπ. Έτσι, καθιστά τους εργαζόμενους συνυπεύθυνους για την κατάσταση της επιχείρησης, λες και συνδιοικούσαν με τον εργοδότη και καρπώνονταν μαζί τα κέρδη. Δηλαδή, ο εργοδότης θα πληρώνει όσο θέλει, όταν και όπως θέλει.
  • Σε περιπτώσεις συρροής οι επιχειρησιακές συμβάσεις υπερισχύουν έναντι των κλαδικών για αυτές τις επιχειρήσεις. Ακόμη και όταν οι κλαδικές Σ.Σ.Ε δεν περιλαμβάνουν τέτοιου είδους ρήτρες εξαιρέσεων, δίδεται η εξουσία στον υπουργό Εργασίας και την κυβέρνηση να τις επιβάλλουν με Υπουργικές Αποφάσεις.
  • Σε περιπτώσεις συρροής η τοπική σύμβαση υπερισχύει και της εθνικής κλαδικής και της ομοιοεπαγγελματικής.
  • Ακόμη και όταν γίνεται δυνατό να υπογραφεί κάποια κλαδική σύμβαση, για την επέκτασή της στο σύνολο του κλάδου, πέρα από τον όρο να υπογράφεται από εργοδότες που απασχολούν ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% των εργαζομένων του συγκεκριμένου κλάδου, θα πρέπει στη σχετική αίτηση επέκτασης να ελέγχονται οι επιπτώσεις της «στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και τη λειτουργία του ανταγωνισμού»!
  • Ενισχύει τις Ενώσεις Προσώπων που συστήνουν οι εργοδότες, αφού θα υπογράφουν επιχειρησιακές συμβάσεις που θα υπερισχύουν των κλαδικών.
  • Νέους περιορισμούς για την προσφυγή των εργαζομένων στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (Ο.Μ.Ε.Δ), καθώς η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής από τα συνδικάτα ουσιαστικά εξαλείφεται. Και εδώ απαιτείται να αποδεικνύουν ότι η υπογραφή Σ.Σ.Ε «επιβάλλεται από υπαρκτό λόγο γενικότερου κοινωνικού ή δημοσίου συμφέροντος συνδεόμενο με τη λειτουργία της ελληνικής οικονομίας»!
  • Εξαίρεση των κέντρων διανομής εμπορευμάτων πώλησης από την Κυριακάτικη Αργία. Οι εργαζόμενοι στις αποθήκες των σούπερ μάρκετ και σε logistic που εργάζονται κάτω από τις πιο άθλιες εργασιακές σχέσεις και συνθήκες, με την εντατικοποίηση να χτυπά κόκκινο, δε θα έχουν μέρα για να ξεκουραστούν και να περάσουν με την οικογένειά τους. Καταργεί ένα δικαίωμα εκατοντάδων χρόνων κατακτημένο με θυσίες και σκληρούς αγώνες. Ενισχύει και με αυτό την κερδοφορία του κλάδου, ενισχύοντας την εκμετάλλευση χιλιάδων εργαζόμενων, διαλύοντας κάθε προσωπική και οικογενειακή ζωή τους.
  • Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (Α.Π.Δ) σε ηλεκτρονική μορφή δε γίνονται δεκτές από τον ασφαλιστικό φορέα για τις περιόδους που οι εργοδότες δεν είχαν καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές. Καθιστά, δηλαδή, τον εργαζόμενο συνυπεύθυνο για τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από τον εργοδότη, με συνέπεια τη μη αναγνώριση των ενσήμων!
  • Δίνει τη δυνατότητα στον εργοδότη να απασχολεί «υπερωριακά» τους μερικά απασχολούμενους με προσαύξηση 12%, υπονομεύοντας την υπερωρία που σήμερα ξεκινά από 40% στην πλήρη απασχόληση. Εδραιώνει, στην ουσία, τη μερική απασχόληση με κύριο στόχο το παραπέρα χτύπημα της σταθερής και μόνιμης δουλειάς, του οκταώρου ή επτάωρου.
  • Μείωση των προστίμων για την αδήλωτη εργασία, αφαίρεση της πρόβλεψης για αναδρομική ασφάλιση του αδήλωτου για ένα τρίμηνο.
  • Παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, αξιοποιώντας την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, χτυπώντας ό,τι έχει απομείνει από τα ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Τώρα μάλιστα που επιδιώκει τη δημιουργία Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου με την πλήρη συμφωνία της ηγετικής ομάδας της Γ.Σ.Ε.Ε.
  • Το σύστημα των τριών πυλώνων που προωθεί η ΝΔ, η μετατροπή της ασφάλισης των γηρατειών σε ατομική υπόθεση είναι κάτι που το ζουν εκατομμύρια ανασφάλιστοι και ασφαλισμένοι στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες.
  • Έχουμε ξανακούσει τους ίδιους ακριβώς ισχυρισμούς περί «νέου», «δίκαιου» και «βιώσιμου» Ασφαλιστικού, τους οποίους αναμασούσαν οι υπουργοί του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Για τους μονοπωλιακούς ομίλους οι συντάξεις είναι βάρος.
  • Με το άρθρο 179 του σχεδίου νόμου δίνει πια τη δυνατότητα στο δημοτικό συμβούλιο “κατά την κρίση του” και χωρίς αυξημένη πλειοψηφία ή αιτιολόγηση να εκχωρεί σε ιδιώτες την εκτέλεση σειράς υπηρεσιών, τη συλλογή και μεταφορά στερεών αποβλήτων, την καθαριότητα κοινοχρήστων χώρων και δημοτικών κτηρίων, τη συντήρηση πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού. Δηλαδή, προχωρούν στην ιδιωτικοποίηση βασικών τομέων των Δήμων. Γι’ αυτό ήδη οι εργαζόμενοι στους Δήμους πραγματοποιούν αγωνιστικές κινητοποιήσεις που τις στηρίζουμε.
  • Ηλεκτρονική ψηφοφορία για τις «αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων και λοιπών οργάνων διοίκησης των συνδικάτων, συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων κήρυξης απεργίας». Ουσιαστικά, επιδιώκει να χτυπήσει τις ζωντανές, συλλογικές, δημοκρατικές διαδικασίες, δηλαδή τις συγκεντρώσεις, τις Γενικές συνελεύσεις. Εκεί μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι και να εκφράζουν τη γνώμη τους, να συνδιαμορφώνουν απόφαση, να κρίνουν παρατάξεις, θέσεις. Να ακούν τη γνώμη άλλων και να καταλαβαίνουν ποιος είναι μαζί τους και ποιος απέναντί τους.
  • Δημιουργία «Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων» στο υπουργείο Εργασίας. Δηλαδή, «μαύρη λίστα» των συνδικαλισμένων εργαζομένων που θα παραδίδεται κατά το δοκούν στους εργοδότες. Επανερχόμαστε σε αλήστου μνήμης εποχές, όπως η δεκαετία του 1970, που ο Σ.Ε.Β είχε ανάλογες λίστες!».

Και ο κ. Τίρχας κατέληξε: «Οι εργαζόμενοι να μη δείξουν καμιά ανοχή, καμία αναμονή στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης της ΝΔ, να μην υποκύψουν σε εκφοβισμούς και τον ρεαλισμό που σημαίνει παράδοση. Ρεαλισμός είναι η προσπάθεια με όλες μας τις δυνάμεις να οργανώσουμε την πάλη μας διεκδικώντας να γίνουν πράξη οι σύγχρονες ανάγκες μας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου