ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτες εξαπατήθηκαν και την πληρώνουν!

βολιώτες-εξαπατήθηκαν-και-την-πληρών-327264

Αν και οι 19 ανυποψίαστοι πολίτες θύματα της απάτης δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα εικονικά τιμολόγια

Επεσαν θύματα απάτης από εταιρεία φάντασμα στη Βουλγαρία, που πωλούσε μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και τώρα καλούνται να πληρώσουν για δεύτερη φορά τον ΦΠΑ, ο οποίος είναι ύψους από 500 έως και 6.000 ευρώ ανάλογα με την περίπτωση, να καταβάλουν διοικητικό πρόστιμο και να παραδώσουν και τα αυτοκίνητά τους στο Τελωνείο Βόλου για κατάσχεση!

Σε απίστευτη ταλαιπωρία έχουν περιέλθει οι 19 Βολιώτες θύματα της καλοστημένης απάτης κυκλώματος στη γειτονική χώρα, που καρπωνόταν τον ΦΠΑ. Οι πολίτες καλούνται να δώσουν εξηγήσεις στο Τελωνείο Βόλου με το ερώτημα διάπραξης λαθρεμπορίας και παράλληλα να παραδώσουν και τα αυτοκίνητά τους, αν και ήταν ανυποψίαστοι για την απάτη.

Ολα ξεκίνησαν όταν το Τελωνείο Βόλου διαπίστωσε ότι τα δικαιολογητικά τους για τον εκτελωνισμό των αυτοκινήτων είναι πλαστά. Θύματα του κυκλώματος λαθρεμπορίας διαπιστώθηκε ότι έχουν πέσει πολλοί κάτοχοι αυτοκινήτων και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, σε Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Αθήνα.

Η πρόοδος των ερευνών, που ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια, αποκάλυψε ότι πίσω από τα πλαστά δικαιολογητικά κρύβεται εταιρεία στη Βουλγαρία, που υπάρχει μόνο στα χαρτιά. Η εταιρεία πωλούσε μεταχειρισμένα αυτοκίνητα που αγόραζε από άλλες χώρες και στη συνέχεια φαίνεται ότι καρπωνόταν τον ΦΠΑ εκδίδοντας εικονικά τιμολόγια.

«Εχουμε πληρώσει», λένε τα θύματα

Από την πλευρά τους, πάντως, οι κάτοχοι των αυτοκινήτων είναι βέβαιοι ότι έχει πληρωθεί ο ΦΠΑ στην Ιταλία, τη χώρα προέλευσης των αυτοκινήτων τους και αναμένουν νομοθετική πρωτοβουλία για την επίλυση του θέματος. Οπως ισχυρίζονται, τα ΙΧ που αγόρασαν και η συναλλαγή που έγινε είναι πραγματική, ανεξαρτήτως αν η εταιρεία πώλησης είναι ανύπαρκτη.

Ο κ. Εμμανουήλ Παπαπαναγιώτου, που εκπροσωπεί τους ταλαιπωρημένους πολίτες, λέει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «θα απευθύνουμε αίτημα στο Τελωνείο Βόλου να διαβιβάσει επίσημα ερώτημα προς το ιταλικό δημόσιο για ένα έκαστο εξ αυτών των αυτοκινήτων αν έχει καταβληθεί ο ΦΠΑ. Επειδή τα οχήματα είναι κοινοτικά, ο ΦΠΑ δεν μπορεί να καταβληθεί για δεύτερη φορά. Συνεπώς ούτε λαθρεμπορία υπάρχει, ούτε τελωνειακή παράβαση».

«Από κει και πέρα είναι αυτονόητο το γεγονός ότι ένας ανυποψίαστος πολίτης, που έχει πέσει θύμα απάτης, δεν μπορεί να λειτουργεί δολίως, γιατί δεν έχει κανένα όφελος», προσθέτει ο ίδιος.

Αγανάκτηση για την κατάσχεση

Σύμφωνα με πληροφορίες, ειδικά η κατάσχεση των αυτοκινήτων προκαλεί μεγάλη οργή και αγανάκτηση στα θύματα απάτης, που ενεπλάκησαν στην περιπέτεια δίχως να φέρουν καμία απολύτως ευθύνη, καθώς και η έρευνα για το τι ακριβώς συνέβη είναι υπό πλήρη εξέλιξη.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το Τελωνείο Βόλου είναι υποχρεωμένο από τον τελωνειακό κώδικα να διενεργήσει προκαταρκτική και στο πλαίσιό της να προχωρήσει και στην κατάσχεση των αυτοκινήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρμόδια για την άρση της κατάσχεσης είναι μόνο η Εισαγγελία Βόλου, που θα κρίνει την υπόθεση όταν παραλάβει τη δικογραφία μετά τη περαίωση της προκαταρκτικής.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου