ΤΟΠΙΚΑ

Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων από την Εταιρεία Αστρονομίας

ο-μηχανισμός-των-αντικυθήρων-από-την-ε-851206

Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι αρχαίος αστρονομικός μηχανισμός που βρέθηκε το Πάσχα του 1900 στη θάλασσα των Αντικυθήρων, μέσα σε ένα βυθισμένο πλοίο, από έναν σφουγγαρά. Πιστεύεται ότι ήταν λάφυρο των Ρωμαίων από την Αθήνα, την οποία λεηλάτησαν τα στρατεύματα του Σύλλα (86 π.Χ.). Ο καθηγητής Πράις (Price) μελέτησε με ειδικές τεχνικές το όργανο αυτό το 1954 και βρήκε ότι με τη βοήθειά του υπολογίζονταν εκτός των άλλων και οι θέσεις του Ήλιου, της Σελήνης και των πλανητών στο ζωδιακό κύκλο. Εσωτερικά φέρει ένα πολυσύνθετο σύστημα οδοντωτών τροχών (32 γρανάζια) από χαλκό. Εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Αθηνών (Νο37).
Νεότερες έρευνες έγιναν το 2005, όταν μελετήθηκε με τη βοήθεια του υπερσύγχρονου τομογράφου Blade Runner, βάρους 8 τόνων, που έφεραν οι ειδικοί στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Αθηνών. Η εξέταση έδειξε ότι πρόκειται για ένα καλοκουρδισμένο επιτραπέζιο ρολόι με τρία καντράν. Αυτά έδειχναν τις θέσεις του Ήλιου και της Σελήνης, ένα ημερολόγιο 365 ημερών, τις φάσεις της Σελήνης, τις εκλείψεις κ.λ.π. Επίσης προέβλεπε τη θέση του Ερμή και της Αφροδίτης, υπολόγιζε την ελλειπτική τροχιά της Σελήνης, αλλά και τις ανάδρομες πορείες των πλανητών. Η εξέταση με τον τομογράφο αποκάλυψε άγνωστες πτυχές του εσωτερικού του μηχανισμού. Διαβάστηκαν για πρώτη φορά επιγραφές, το πάχος των οποίων δεν ξεπερνά το 1/10 του χιλιοστού. Έτσι λ.χ. αποκρυπτογραφήθηκαν και τοποθεσίες που είναι χαραγμένες στο εσωτερικό, όπως Φάρος (της Αλεξάνδρειας) και Ισπανία. Πρόκειται για την αρχαιότερη αναφορά στο όνομα της χώρας αυτής της Ιβηρικής χερσονήσου.
Η ερευνητική ομάδα όμως συνεχίζει το έργο τής περαιτέρω αποκρυπτογράφησης του θησαυρού και αποτελείται από τους: Κ.Έντμουντ, αστρονόμο, Τ.Φριθ, μαθηματικό, Ι.Σειραδάκη, αστροφυσικό, Ξ.Μουσά αστροφυσικό, Ι.Μπιτσάκη, καθηγητή Πανεπιστημίου, Δρ.Ελένη Μάγκου, Μ.Ζαφειροπούλου, αρχαιολόγο κ.α.
Για το σπουδαίο αυτό μηχανισμό, που δίκαια χαρακτηρίστηκε ως ένα θαύμα του ελληνικού πνεύματος της αρχαιότητας, έχει προσκληθεί για να μιλήσει ο εκ των μελετητών του κ. Ιωάννης Σειραδάκης, καθηγητής αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η διάλεξη θα γίνει στο αμφιθέατρο «Γιάννης Κορδάτος» του παραλιακού συγκροτήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Μέγαρο Παπαστράτου), την ερχόμενη Κυριακή, 4η Φεβρουαρίου και ώρα 8 μ.μ. Διοργανώνεται δε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος της πόλης μας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου