ΤΟΠΙΚΑ

Φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ανακάλυψαν τεστ για τη φυματίωση

φοιτητές-του-πανεπιστημίου-θεσσαλία-327339

Η πρώτη ομάδα που θα λάβει μέρος στον μεγαλύτερο στον κόσμο διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας

Στην ανακάλυψη πρωτοποριακού τεστ, μέσω του οποίου μπορεί να γίνει έγκαιρη διάγνωση της φυματίωσης, προχώρησαν φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ερχόμενοι να συμπληρώσουν ένα από τα πολλά κενά που υπάρχουν στη διάγνωση της ασθένειας που εξακολουθεί να συγκαταλέγεται στις δέκα πιο θανατηφόρες στον κόσμο. Με αυτό το πρότζεκτ τους, το Odysee, αναχωρούν για τη Βοστώνη της Αμερικής προκειμένου να συμμετέχουν στον μεγαλύτερο διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας στον κόσμο, που για πρώτη φορά λαμβάνει μέρος ομάδα από την Ελλάδα και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με τον βιοχημικό – βιοτεχνολόγο Λέανδρο Τσιώτο η ομάδα που αποτελείται από φοιτητές και αποφοίτους τμημάτων του Π.Θ. συστήθηκε τον Νοέμβριο του 2018 και ξεκίνησε να δουλεύει πάνω στο πρότζεκτ της τον Ιανουάριο του 2019.

Οπως διαπίστωσαν οι νέοι επιστήμονες και σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η φυματίωση εξακολουθεί να είναι μία από τις δέκα πιο θανατηφόρες ασθένειες στον κόσμο και όμως ακόμη και σήμερα υπάρχουν πολλά κενά στη διάγνωσή της. Αφορμή για να ασχοληθούν με την ασθένεια αποτέλεσε το προσφυγικό και τα κρούσματα φυματίωσης που εντοπίζονται σε πρόσφυγες που δεν ζουν σε καλές συνθήκες. Στόχος τους να μπορέσουν να εφαρμόσουν το τεστ στους καταυλισμούς προσφύγων για την παροχή ιατρικής στήριξης σε όσους χρίζουν βοήθειας.

Το τεστ που ανακάλυψαν λειτουργεί με βιολογικό δείγμα τα ούρα. Μέσα σε αυτά περιέχονται «κομμάτια» του βακτηρίου που προκαλεί τη φυματίωση, τα οποία πολλαπλασιάζονται και γίνονται ανιχνεύσιμα με βιοαισθητήρα και έτσι διακρίνεται αν το άτομο είναι υγιές ή ασθενεί από φυματίωση.

Με το Odysee η ερευνητική ομάδα των φοιτητών και αποφοίτων iGEMThessaly θα διεκδικήσει διάκριση στον διαγωνισμό της Βοστώνης.

Πριν όμως από τον διαγωνισμό οι δέκα νέοι επιστήμονες πρόκειται να παρουσιάσουν το πρότζεκτ τους στην Ελλάδα και συγκεκριμένα σε εκδήλωση που θα γίνει αύριο, Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, στις 2 το μεσημέρι, στην αίθουσα 1 του τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Την ομάδα αποτελούν οι απόφοιτοι του τμήματος Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας Βασιλική Καββαθά, Αθηνά Μυλωνά, Λέανδρος Τσιώτος, οι φοιτητές του ίδιους τμήματος, Αφροδίτη Κατσαούνη, Νίκος Ντελκάς, Θοδωρής Κοντογιάννης και Νικολέττα Ευθυμιοπούλου, η φοιτήτρια του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Μαρία Γεροντοπούλου, η φοιτήτρια του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Ξένια – Αρτεμις Δούλκα κι η φοιτήτρια του τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική, Ελευθερία Μουστάκα.

Το ταξίδι της ομάδας θα μεταδίδεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσής της Facebook, Instagram και Twitter.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου