ΤΟΠΙΚΑ

Μια «γροθιά» ενάντια στα ναρκωτικά στα σχολεία

μια-γροθιά-ενάντια-στα-ναρκωτικά-στ-327396

Μετά το περιστατικό λιποθυμίας μαθητή σε σχολείο του Βόλου, ξεκινούν άμεσα επιμορφωτικά σεμινάρια για γονείς στα Γυμνάσια

Γονείς, εκπαιδευτικοί και επιστημονικοί φορείς γίνονται μια γροθιά ενάντια στη μάστιγα των ναρκωτικών, που έχει διεισδύσει μέσα στα σχολεία. Η αποκάλυψη από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ περιστατικού με μαθητή, που λιποθύμησε στις σχολικές τουαλέτες μετά από χρήση ουσιών, αλλά και το διπλό περιστατικό, που ακολούθησε με συλλήψεις εξωσχολικών, που κατελήφθησαν με ουσίες μέσα σε προαύλια Γυμνασίου – Λυκείου και Δημοτικού Σχολείου, σήμαναν συναγερμό στην εκπαιδευτική οικογένεια και όχι μόνο και άμεσα αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες.

Χθες, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη φορέων για την άμεση, εντός των επόμενων ημερών, έναρξη επιμορφωτικών σεμιναρίων σε γονείς μαθητών για το θέμα των εξαρτησιογόνων ουσιών. Στόχος η πρόληψη παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον, αλλά και η αντιμετώπιση των αντίστοιχων στο παρόν.

Οι επιμορφώσεις, όπως έγινε γνωστό, θα γίνονται απογευματινές ώρες στα Γυμνάσια με πρόσκληση του συλλόγου διδασκόντων και θα καλούνται να λαμβάνουν μέρος γονείς μαθητών του σχολείου, αλλά και γονείς μαθητών της στ’ τάξης του Δημοτικού, που φοιτούν σε όμορα σχολεία.

«Διαπιστώσαμε ότι οι γονείς δίνουν τον αγώνα να προστατεύσουν τα παιδιά τους, σε μια κοινωνία που μεταλλάσσεται διαρκώς, ουσιαστικά μόνοι τους και άοπλοι. Για τον λόγο αυτό και με στόχο να προλάβουμε δυσάρεστες καταστάσεις φέρνουμε τους γονείς κοντά στους συμμάχους τους», σχολίασε ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σωκράτης Σαβελίδης.

«Ζητούμενο είναι οι πρόληψη και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την ενημέρωση των γονέων», ανέφερε στο περιθώριο της χθεσινής σύσκεψης ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Αντώνης Αντωνίου.

Η υπεύθυνη στη μονάδα ΚΕΘΕΑ Πιλότος Κλαίρη Κουτρουλή υπογράμμισε την αναγκαιότητα το πρόγραμμα που ξεκινά με αφορμή περιστατικό σε σχολείο να εξελιχθεί σε μακροχρόνιο και σταθερό σχέδιο και να μην αποτελέσει «πυροσβεστική παρέμβαση». «Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό. Από την έρευνα που έχουμε κάνει φάνηκε ότι οι εξαρτησιογόνες ουσίες απειλούν όλο και μικρότερες ηλικίες. Το δικό μας μικρότερο μέλος του προγράμματος είναι 13 ετών. Εμείς έχουμε εκπαιδεύσει τους εκπαιδευτικούς και πολλούς συλλόγους γονέων, γνωρίζουμε όμως πολύ καλά ότι το ασφαλές σχολείο για να το πετύχουμε χρειάζεται να αναπτύξουμε συμμαχίες», ανέφερε.

Στο πλευρό της προσπάθειας που ξεκινά και η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος με τον υπεύθυνο του συμβουλευτικού σταθμού π. Σεβαστιανό Ζερβό να υπογραμμίζει τη συμβολή της Εκκλησίας στη διαμόρφωση υγιών στάσεων ζωής, ώστε οι νέοι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα να μη βρίσκουν ψεύτικη διαφυγή στον κόσμο των ναρκωτικών.

Σύμμαχοι των σχολείων, αλλά και των γονέων το ΚΕΣΥ Μαγνησίας, με την προϊσταμένη Ελένη Λαδοπούλου να υπογραμμίζει την ανάγκη εκπόνησης προγραμμάτων, μέσω των οποίων οι μαθητές θα βοηθηθούν να επιλέγουν δημιουργικές εξόδους έναντι της χρήσης ουσιών.

«Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν είναι μόνοι τους. Είμαστε εδώ για να τους στηρίξουμε σε επίπεδο πρόληψης και να τους βοηθήσουμε να γίνουν πρότυπα για τα παιδιά τους», είπε από την πλευρά της η επιστημονική υπεύθυνη της «Πρότασης Ζωής» Ζωή Γώγου.

Το «παρών» έδωσε ως εκπρόσωπος της Ενωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Βόλου η Λιάνα Πασχούδη. «Χρειαζόμαστε τη στήριξη των φορέων. Είμαστε γονείς, αντιμετωπίζουμε καθημερινά πολλά προβλήματα, δεν είμαστε ειδικοί και δεν ξέρουμε πώς να τα αντιμετωπίσουμε. Η πρόληψη είναι το σημαντικότερο και οι γονείς πρέπει να καταλάβουμε ότι είμαστε πρότυπα για τα παιδιά μας», ανέφερε τονίζοντας ότι θα γίνει προσπάθεια για την ενίσχυση της συμμετοχής των γονέων στα επιμορφωτικά σεμινάρια, που θα ξεκινήσουν άμεσα.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου