ΤΟΠΙΚΑ

Κινητικότητα για τα όρια οικισμών στο Πήλιο

κινητικότητα-για-τα-όρια-οικισμών-στο-327515

Υπόμνημα στον Αδωνι Γεωργιάδη από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Θεσσαλίας – Σύσκεψη στο ΤΕΕ Θεσσαλίας με τη συμμετοχή του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου

Μετά την πρόταση τροπολογίας, που κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, ζητώντας να τροποποιηθεί σε ένα μόνο σημείο το ισχύον Π.Δ. Πηλίου και να ξεμπλοκάρει η οικονομική δραστηριότητα της περιοχής, η οποία έχει περιέλθει σε πλήρη αδράνεια τα δύο τελευταία χρόνια, έπειτα από τις δύο επίμαχες αποφάσεις του ΣτΕ, όπως αποκάλυψε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ την περασμένη Κυριακή, καταγράφεται έντονη κινητικότητα για το θέμα.

Ειδικότερα, χθες υπήρξε παρέμβαση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνι Γεωργιάδη και τους συναρμόδιους υπουργούς. Ο Σύνδεσμος προτείνει να υπάρξει άμεσα νομοθετική παρέμβαση στο μεσοδιάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι την έκδοση νέου Προεδρικού Διατάγματος για τα όρια οικισμών του Πηλίου, ώστε να εξασφαλιστεί η δυνατότητα απρόσκοπτης συνέχισης της λειτουργίας των υφιστάμενων παραγωγικών μονάδων, που δραστηριοποιούνται στο Πήλιο και θίγονται άμεσα από τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Εξάλλου, στο Τεχνικό Επιμελητήριο Κεντρικής Ελλάδας και Θεσσαλίας στη Λάρισα σε συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε, εξετάστηκε η μεθοδολογία, που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι ΟΤΑ για την επανέγκριση των ορίων των οικισμών μετά την απόφαση του ΣτΕ, που ακυρώνει τις οριοθετήσεις και τις επεκτάσεις.

Στη συνάντηση εργασίας συμμετείχε ο γενικός γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ Ευθύμιος Μπακογιάννης που ήταν στη Λάρισα, ενώ συμμετείχαν η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας Νάνσυ Καπούλα, ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου Παναγιώτης Κουτσάφτης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Τοπογράφων Μαγνησίας Χρυσόστομος Αποστόλου και ο αντιπρόεδρος Γιάννης Πολυμενίδης, η προϊσταμένη Διεύθυνσης Δόμησης Δήμου Βόλου Κυριακή Τσοπουρίδου με την υπάλληλο της ΥΔΟΜ Κωνσταντίνα Μεταξοπούλου και η αρχιτέκτων μηχανικός Μήτση Βαλασσά.

Αναφορά στις παραμέτρους του προβλήματος

Στη συζήτηση που έγινε η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας Νάνσυ Καπούλα, η οποία αναφέρθηκε στις παραμέτρους του προβλήματος, που αφορούν στις άδειες δόμησης για τις οποίες έγινε αναλυτική συζήτηση και τόνισε την αναγκαιότητα να απεμπλακούν αρχικά ορισμένες διοικητικές πράξεις, όπως οι άδειες επισκευής, αναθεώρησης και άλλες που αφορούν στα κτιριακά θέματα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΕΕ Μαγνησίας, από την πλευρά του ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου Παναγιώτης Κουτσάφτης μετέφερε την κραυγή αγωνίας των δημοτών, καθώς τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή κανείς σε όλο το Πήλιο δεν μπορεί να οικοδομήσει, να προχωρήσει σε εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης, οι αγοραπωλησίες πλέον έχουν παγώσει ολοκληρωτικά, ενώ αντίστοιχα ο πρόεδρος του Συλλόγου Τοπογράφων Μηχανικών Μαγνησίας Χρ. Αποστόλου αναφέρθηκε στο μείζον θέμα των μεταβιβάσεων, καθώς και στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ως τοπογράφοι στη σύνταξη των τοπογραφικών διαγραμμάτων και τόνισε τα προβλήματα που προκαλούνται σε επιχειρηματίες, που θέλουν να επενδύσουν σε περιοχές του Πηλίου, ωστόσο δεν προχωρούν τις διαδικασίες, καθώς κανείς δεν γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι μετά την απόφαση του ΣτΕ.

Τι λέει το υπουργείο

Ο γενικός γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ Ευθύμιος Μπακογιάννης αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλεται από το Υπουργείο, ώστε να προσδιοριστεί η μεθοδολογία σύμφωνα με την οποία οι ΟΤΑ θα κινηθούν για την επανέγκριση των ορίων των οικισμών και τόνισε πως σε αυτές τις περιπτώσεις ως επισπεύδων βάσει του νόμου τίθεται ο Δήμος και οι διαδικασίες πρέπει να γίνουν από την Υπηρεσία Δόμησης Μαγνησίας.

Ο γενικός γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ ζήτησε από την πρόεδρο του ΤΕΕ Μαγνησίας να προγραμματιστεί νέα σύσκεψη στη Αθήνα, που θα μετάσχουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες όλων των αρμοδίων υπηρεσιών, ώστε να καθοριστούν τα στάδια προεργασίας για τη επίλυση του προβλήματος με τα όρια, αλλά και επιμέρους θέματα, όπως αυτά με τις άδειες δόμησης στα νομίμως υφιστάμενα κτίσματα.

Υπόμνημα του ΣΒΘΣΕ

Στο υπόμνημα προς τους αρμόδιους υπουργούς ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος, μεταφέροντας την αγωνία παραγωγικών μονάδων της περιοχής για το θέμα, επισημαίνει μεταξύ άλλων:

«Φορείς της περιοχής, όπως για παράδειγμα ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου, για την επίλυση του ζητήματος ζητούν την επιτάχυνση των διαδικασιών έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος για την οριοθέτηση και επέκταση των οικισμών του Πηλίου, σε εναρμόνιση με την υπ΄ αριθμ. 1268/2019 απόφαση του ΣτΕ, με την οποία καταργήθηκε ένας μεγάλος αριθμός πράξεων οριοθέτησης οικισμών. Δεδομένου όμως ότι η έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων είναι μια αρκετά χρονοβόρα διαδικασία, που απαιτεί την εκπλήρωση σειράς όρων και προϋποθέσεων, θα θέλαμε να σας προτείνουμε να εξετάσετε τη δυνατότητα άμεσης νομοθετικής παρέμβασης στο νομοσχέδιο το οποίο κατατίθεται προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, με την οποία θα δοθεί μια, έστω, προσωρινή λύση, που θα μπορέσει να εξασφαλίσει τη δυνατότητα απρόσκοπτης συνέχισης της λειτουργίας των υφιστάμενων παραγωγικών μονάδων», σημειώνει χαρακτηριστικά ο ΣΒΘΣΕ.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, το αίτημα της άμεσης νομοθετικής παρέμβασης το διατυπώνουν με έμφαση μεταποιητικές, βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις της περιοχής, πολλές από τις οποίες μάλιστα βρίσκονται στη διαδικασία υλοποίησης επενδύσεων ή αδειοδοτήσεων, που αφορούν σε επεκτάσεις των χώρων παραγωγής για την εγκατάσταση παραγωγικού εξοπλισμού ή των χώρων αποθήκευσης πρώτων υλών ή και προϊόντων, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις ανησυχούν καθώς εκτιμούν πως ενδεχομένως να προκύψει πρόβλημα εξασφάλισης της αδειοδότησής τους για την επέκταση των εγκαταστάσεων, γεγονός που αν συμβεί θα προκαλέσει προβλήματα νομιμότητας στη λειτουργίας τους και στη χρηματοδότησής τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου