ΤΟΠΙΚΑ

Οι πρώτοι όγκοι σκουπιδιών έξω από κάδους

οι-πρώτοι-όγκοι-σκουπιδιών-έξω-από-κάδ-327888

Συνεχίζεται και σήμερα η καθολική απεργία των εργαζομένων – Καταγγελίες ΠΑΜΕ για απόπειρα στησίματος απεργοσπαστικού μηχανισμού

Οι πρώτοι όγκοι σκουπιδιών άρχισαν να εμφανίζονται χθες έξω από γεμάτους κάδους απορριμμάτων στις γειτονιές και στα καλαθάκια σε πεζοδρόμους και κυρίως στην Ερμού. Το αμαξοστάσιο του Βόλου παρέμεινε κλειστό για δεύτερη ημέρα, με τους εργαζόμενους στην υπηρεσία καθαριότητας, όπως και στο πράσινο και τον ηλεκτροφωτισμό, να συμμετέχουν καθολικά για δεύτερο 24ωρο στην απεργιακή κινητοποίηση, που κηρύχθηκε στους Δήμους της χώρας ενάντια στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης.

Για την αποκομιδή απορριμμάτων επιτράπηκε η έξοδος από το αμαξοστάσιο μόλις τριών απορριμματοφόρων και ισάριθμων ανακύκλωσης, τα οποία κινήθηκαν με προσωπικό ασφαλείας. Η αποκομιδή έγινε μόνο από Νοσοκομείο και κλινικές και από το κέντρο της πόλης, όπου λειτουργεί μεγάλος αριθμός καταστημάτων εστίασης και με στόχο να μην προκληθεί κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Στον αριθμό των απορριμματοφόρων ασφαλείας συναίνεσαν οι εργαζόμενοι μετά από συνάντηση που είχαν με τον δήμαρχο Βόλου Αχ. Μπέο και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γ. Πράττο, που διεμήνυσαν στους εργαζόμενους ότι στηρίζουν μεν τον δίκαιο αγώνα τους, αλλά δεν θα επιτρέψουν η απεργία να αποβεί σε βάρος της πόλης και της δημόσιας υγείας.

Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ έξω από το αμαξοστάσιο Βόλου, που περιφρουρείται καθημερινά από απεργούς εργαζόμενους, η εκπρόσωπος της ΔΑΣ ΟΤΑ Εύη Καρυδάκη κατήγγειλε προσπάθεια στησίματος απεργοσπαστικού μηχανισμού από τη δημοτική αρχή Βόλου. «Λάβαμε μήνυμα από τη δημοτική αρχή ότι θα βάλει εργολάβο. Ανάρτησε την απόφαση στη «Διαύγεια» και μετά την ανακάλεσε. Δεν είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά. Λένε ότι στηρίζουν τους εργαζόμενους, αλλά στην πράξη δεν το κάνουν. Οι εργαζόμενοι, παρά τα εμπόδια, την τρομοκρατία και τα εκβιαστικά διλήμματα, απέχουν καθολικά», σημείωσε η κ. Καρυδάκη.

Η ίδια χαρακτήρισε το πολυνοσχέδιο της Κυβέρνησης οδοστρωτήρα για τα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα και στάθηκε ιδιαίτερα στο άρθρο 179 «που παραδίδει στους ιδιώτες την καθαριότητα, τον δημοτικό ηλεκτροφωτισμό και το πράσινο». «Ακόμη κι αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί, οι εργαζόμενοι θα το καταργήσουν στην πράξη», τόνισε.

Συλλαλητήριο την ώρα ψήφισης του νομοσχεδίου

Η απεργία συνεχίζεται και σήμερα. Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» Κ. Στεργίου έκανε λόγο για νομοσχέδιο, που σέρνει τους εργαζόμενους στον βωμό της απόλυσης και εξαπέλυσε πυρά και εναντίον της ΓΣΕΕ, που δεν έχει καταγγείλει το νομοσχέδιο.

Κάλεσε μάλιστα τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στο αποψινό συλλαλητήριο, που θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία Πανεπιστημίου την ώρα ψήφισης του νομοσχεδίου.

Νωρίτερα στις 6 το πρωί από την πλατεία Δημαρχείου θα αναχωρήσουν ναυλωμένα πούλμαν για τη μετακίνηση των εργαζομένων σε συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Εκκληση αντιδημάρχου

Με αφορμή τη συνεχιζόμενη και σήμερα απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στους Δήμους, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Πράττος απηύθυνε νέα έκκληση στους πολίτες στις γειτονιές να αποφεύγουν να βγάζουν τα σκουπίδια τους στους κάδους απορριμμάτων μέχρι τη λήξη της απεργίας, οπότε και η υπηρεσία θα επανέλθει στην κανονικότητα.

Εως και χθες το βράδυ στο κέντρο δεν υπήρχε πρόβλημα, στις γειτονιές όμως οι κάδοι άρχισαν να ξεχειλίζουν και τα πρώτα σκουπίδια να συσσωρεύονται ακόμη και έξω από αυτούς.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου