ΤΟΠΙΚΑ

Μαθητές του Βόλου στην πηγή της ιστορίας

μαθητές-του-βόλου-στην-πηγή-της-ιστορί-328460

Εκπαιδευτικές δράσεις για την απελευθέρωση του Βόλου στα ΓΑΚ Μαγνησίας

Ορόσημο για την νεότερη ιστορία της πόλης η απελευθέρωση του Βόλου, αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία δεκάδες μαθητές και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης εμβαθύνουν σε πρόσωπα και γεγονότα που άφησαν εποχή.

Εντονο ενδιαφέρον εκδηλώνεται για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποιείται από χθες στα Γενικά Αρχεία του Κράτους Μαγνησίας, σε συνεργασία με τις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Εβδομήντα και πλέον μαθητές των 3ου Γυμνασίου Βόλου, 3ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας και 1ου Λυκείου Νέας Ιωνίας με τους καθηγητές τους επισκέφτηκαν χθες τα ΓΑΚ, παρακολούθησαν το ντοκιμαντέρ που έχει σχετικό θέμα και στη συνέχεια επικεντρώθηκαν στα σπάνια ιστορικά τεκμήρια που παρουσιάζονται στο ευρύ κοινό.

Η έκθεση αρχειακού υλικού που παρουσιάζεται στους επισκέπτες περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δικαστικές αποφάσεις, υλικό σχετικό με την αναγνώριση της δράσης των αγωνιστών της εθνικής αντίστασης, τεκμήρια που αφορούν στον παράνομο Τύπο της Κατοχής, τις διώξεις των Εβραίων και άλλα. Με τη συγκεκριμένη έκθεση οι υπεύθυνοι διοργάνωσης επιχειρούν να αναδείξουν άγνωστες πτυχές της ιστορίας στα παιδιά, τους μαθητές και το ευρύ κοινό.

Περίοπτη θέση ανάμεσα στα εκθέματα κατέχει το ημερολόγιο του παππού του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, ο οποίος βίωσε την εξορία το 1948 στην Ικαρία, για να εκτελεστεί, τελικά, στο Καζανάκι, μαζί με άλλους πατριώτες.

Οι μαθητές στάθηκαν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στα ιστορικά τεκμήρια και δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από την έκθεση αρχειακού υλικού, την οποία χαρακτήρισαν «ζωντανό μάθημα ιστορίας».

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου