ΤΟΠΙΚΑ

Δράση στα σχολεία ενάντια στα ναρκωτικά

δράση-στα-σχολεία-ενάντια-στα-ναρκωτι-328700

«Σχολείο και οικογένεια μαζί για τους μαθητές ενάντια στις εξαρτήσεις» η καμπάνια, που αναλαμβάνει η Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας

Καμπάνια ενάντια στις εξαρτήσεις αναλαμβάνει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, μετά την αποκάλυψη από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ περιστατικού λιποθυμίας μαθητή, που έκανε χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών μέσα στις σχολικές τουαλέτες, αλλά και τη διπλή σύλληψη εξωσχολικών, που κατείχαν ναρκωτικές ουσίες σε σχολικά προαύλια Γυμνασίου – Λυκείου και Δημοτικού Σχολείου.

Οι δράσεις ενημέρωσης γονέων και κηδεμόνων, αλλά και εκπαιδευτικών θα γίνουν υπό την ομπρέλα της Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας σε κάθε σχολική μονάδα. Συγκεκριμένα, ο διευθυντής και ο Σύλλογος Διδασκόντων κάθε σχολικής μονάδας, υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα απευθύνουν πρόσκληση σε συμβουλευτική – επιμορφωτική συνάντηση όλων των γονέων και κηδεμόνων των μαθητών της Α΄ τάξης του Γυμνασίου και των εκπαιδευτικών σχετικά με τις εξαρτήσεις των νέων σήμερα. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί, στο αμφιθέατρο του σχολείου, απογευματινές ώρες, θα συναντηθούν, θα παρακολουθήσουν δίωρη ενημέρωση για το θέμα και θα συζητήσουν με τους επιστήμονες, τους ειδικούς και μεταξύ τους με θέμα τις εξαρτήσεις των νέων, ώστε να γίνουν κοινωνοί πρακτικών πρόληψης και αντιμετώπισης της μάστιγας.

Στις συναντήσεις οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών, καθώς και οι εκπαιδευτικοί, θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν από επιστήμονες και ειδικούς φορείς και συγκεκριμένα, της ΔΔΕ Μαγνησίας, του ΚΕΣΥ Μαγνησίας, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πρότασης Ζωής, του ΚΕΘΕΑ και της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος για:

-τα χαρακτηριστικά των εξαρτήσεων και τους τρόπους με τους οποίους επιδρούν σωματικά και ψυχικά στους νέους

-τους τρόπους εντοπισμού τέτοιων φαινομένων στους νέους και τους τρόπους αντιμετώπισής τους

-τους φορείς οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν τον γονέα στην αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων

-και, κυρίως, για τα μέτρα πρόληψης κάθε είδους εξάρτησης των νέων σήμερα.

Οι δράσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν για τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς κάθε Γυμνασίου της Μαγνησίας παράλληλα με άλλες σημαντικότατες δράσεις που υλοποιούνται από την εκπαιδευτική κοινότητα και ιδιαίτερα την Ακαδημία Γονέων Βόλου η οποία διοργανώνεται από το ΠΕΚΕΣ Θεσσαλίας.

Για οποιαδήποτε ζητήματα, που τυχόν θα αναδειχθούν από τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους κηδεμόνες κατά την υλοποίηση αυτών των συμβουλευτικών ενημερώσεων θα είναι δυνατή η επανάληψη των δράσεων, για περισσότερη διερεύνηση, ενημέρωση και επιμόρφωση.

«Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, με βάση παρατηρήσεις, εκτιμήσεις και προτάσεις διευθυντών σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών, διαπιστώνει την επιτατική ανάγκη έγκυρης ενημέρωσης των γονέων και κηδεμόνων των μαθητών, αλλά και των ιδίων των εκπαιδευτικών, σε θέματα διαχείρισης καταστάσεων εξάρτησης των νέων.

Αναφερόμαστε στην εξάρτηση από τις χαρακτηριζόμενες ως εξαρτησιογόνες ουσίες, οι οποίες έχουν εξελιχθεί σε μάστιγα για την εποχή μας και οι οποίες έχουν αρνητικές επιδράσεις τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία των νέων.

Η κύρια αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού είναι η θωράκιση των μαθητών απέναντι σε κάθε είδους εξάρτηση.

Τόσο το σχολείο όσο και η οικογένεια αποτελούν ένα πολύ καλά προστατευόμενο περιβάλλον για τα παιδιά . Ωστόσο, φρονούμε ότι για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της εξάρτησης των νέων σήμερα, είναι αναγκαία η συμβουλευτική αρωγή των γονέων και κηδεμόνων και των εκπαιδευτικών, από επιστήμονες και άλλους αρμόδιους, όπως επίσης και η περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας ανάμεσα στην οικογένεια και το σχολείο προκειμένου να ενισχυθεί η άμυνα των μαθητών απέναντι στις εξαρτήσεις και να χτιστούν οι βάσεις της προληπτικής αγωγής.

Για τον λόγο η ΔΔΕ Μαγνησίας αναλαμβάνει την πρωτοβουλία δράσεως ενημέρωσης γονέων και κηδεμόνων, αλλά και εκπαιδευτικών, σε κάθε σχολική μονάδα. Στόχος της δράσης είναι η ενδυνάμωση του ρόλου των γονέων και των εκπαιδευτικών μέσα από την παροχή γνώσεων, την πληροφόρηση και την απαραίτητη επιστημονική υποστήριξη με προσανατολισμό την αμεσότητα και την εφαρμογή ορθών πρακτικών», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου