ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Βολιώτης μηχανικός έδωσε ζωή σε παλιοσίδερα

βολιώτης-μηχανικός-έδωσε-ζωή-σε-παλιο-329649

Ο Βολιώτης μηχανικός αυτοκινήτων έφτιαξε ρετρό αγωνιστική μηχανή όπως τη θέλει, για να την κυκλοφορεί στο Πήλιο

Σκούριαζε… παρατημένη στην πιλοτή πολυκατοικίας, ξεχασμένη από τον ιδιοκτήτη της. Η εικοσαετία, που κουβαλά πάνω της, την είχε κάνει να χάσει την παλιά της αίγλη, μέχρι που την εντόπισε Βολιώτης μηχανικός αυτοκινήτων. Η Honda CB400 απέκτησε ξανά ζωή στα χέρια του δεξιοτέχνη μάστορα και σήμερα δεν θυμίζει σε τίποτα την πρότερη κατάστασή της. Η μοτοσικλέτα απέκτησε νέο χαρακτήρα και μια δεύτερη… ευκαιρία να κυκλοφορεί στους δρόμους του Πηλίου, όπου κρίνεται ιδανική για εξορμήσεις…

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ο Θεοδόσης Βόντζος, 35χρονος μηχανικός αυτοκινήτων σε συνεργείο του Βόλου, είναι από μικρή ηλικία λάτρης των αγωνιστικών μηχανών. «Οδηγούσα με ύψος 1,90 ένα mini moto», θυμάται το εφηβικό του απόκτημα. Αγαπημένα του μοντέλα αυτά της δεκαετίας του ’80, καθώς όπως εξηγεί έχουν ελαφρύ σκελετό και είναι ιδανικά για εξορμήσεις στο Πήλιο.

Μία τέτοια μοτοσικλέτα αναζητούσε με στόχο να τη μετατρέψει σύμφωνα με το γούστο του και να την κυκλοφορεί. «Εψαχνα καιρό να βρω την κατάλληλη και βρήκα τη Honda CB400 σε μία πιλοτή παρατημένη», περιγράφει.

Ηρθε σε επαφή με τον ιδιοκτήτη, από τον οποίο, όπως έμαθε, η μοτοσικλέτα ήταν σε αχρηστία για περίπου μία οκταετία. Συμφώνησαν στην τιμή της αγοράς, έγινε η μεταβίβαση και στα τέλη του Δεκεμβρίου 2018 η μοτοσικλέτα ήρθε στην κατοχή του.

«Ξεκίνησα τη μετατροπή της στα μέσα του περασμένου Γενάρη. Τον Μάιο ήταν σε κατάσταση να μπορεί να κυκλοφορήσει στους δρόμους και τον περασμένο Ιούνιο άρχισαν να μπαίνουν οι τελικές πινελιές. Μόλις πρόσφατα η μοτοσικλέτα απόκτησε την τελική μορφή της», περιγράφει για την ολοκαίνουργια μηχανή, με την οποία κυκλοφορεί πλέον στους δρόμους ο Βολιώτης μηχανικός.

Κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου

Η μηχανή κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου, φανάρι, κοντέρ, τιμόνι clipon, φτερά, φρένα, αναρτήσεις, νίκελ λεπτομέρειες και σέλα με θέση μόνο για έναν… «Δημιούργησα ρετρό αγωνιστική μηχανή», λέει Θεοδόσης Βόντζος, ο οποίος μόνο για τα υλικά ξόδεψε σχεδόν 2.000 ευρώ.

Το κυριότερο ήταν όμως οι εργατοώρες. Επιστρέφοντας από την εργασία του, ασχολούνταν με τη μετατροπή της μοτοσικλέτας κυρίως απογεύματα και Σαββατοκύριακα, προσπαθώντας να μοιράσει τον λιγοστό ελεύθερο χρόνο του από την εργασία, στο πάθος του, αλλά και στην οικογένειά του. Ο ίδιος είναι παντρεμένος και πατέρας δύο μικρών αγοριών. «Η οικογένειά μου έκανε υπομονή. Ο μεγαλύτερος γιος μου όμως ήταν ενθουσιασμένος και πολλές φορές με βοηθούσε ή μου έδινε ιδέες για τη μετατροπή της μηχανής», λέει.

«Μου αρέσει να ξαναδίνω ζωή»

Πλέον ο 35χρονος μηχανικός κυκλοφορεί στους δρόμους με το δικό του δημιούργημα. «Νιώθω ικανοποιημένος, γιατί μου βγήκε όπως την ήθελα. Οσοι τη βλέπουν ενθουσιάζονται κυρίως για το γεγονός ότι την έκανα μόνος μου», αναφέρει.

Τώρα αυτό που θέλει είναι να τη χαρεί, έστω κι αν είναι μονόσελη, που συνεπάγεται μοναχικές βόλτες. Θα ήθελε όμως όπως εκμυστηρεύεται να επιχειρήσει τη μετατροπή κι άλλης μηχανής στο μέλλον «Μου αρέσει να ξαναδίνω ζωή σε σίδερα που υποτίθεται ότι έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο της ζωής τους. Ο,τι είναι άχρηστο για κάποιον, μπορεί να γίνει χρήσιμο για μένα», τονίζει ο Θεοδόσης Βόντζος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου