ΤΟΠΙΚΑ

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των αυτοδυτών και του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας

μνημόνιο-συνεργασίας-μεταξύ-των-αυτο-330353

Μνημόνιο Συνεργασίας και Αμοιβαίας Κατανόησης (Memorandum of Understanding, MoU) υπογράφτηκε μεταξύ του Συλλόγου Αυτοδυτών Βόλου και του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος. Σκοπός της συμφωνίας είναι η εγκαθίδρυση ενός σταθερού πλαισίου συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων και η εφαρμογή ενός κοινού προγράμματος δράσης σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως για παράδειγμα, η συνεργασία για την διενέργεια μετρήσεων και καταγραφής της ρύπανσης του θαλασσίου περιβάλλοντος, η οικολογική ευαισθητοποίηση του κοινού και η ανάπτυξη και διάδοση της αυτόνομης κατάδυσης.

«Η παρούσα συμφωνία έρχεται ως συνέχεια της άψογης συνεργασίας που έχουμε τα τελευταία χρόνια, ειδικά με το Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, αλλά και με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας γενικότερα. Με την σημερινή υπογραφή, βάζουμε πιο γερά θεμέλια για περισσότερες και πιο δυναμικές συνεργατικές δράσεις για το μέλλον», τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Αυτοδυτών Βόλου, κ. Νικόλαος Πιλάτος.

Με τη σειρά του, ο Πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, Καθηγητής κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ανέφερε «Το Τμήμα μας, στο πλαίσιο της πάγιας στρατηγικής του για εξωστρέφεια και σύνδεση της έρευνας με την κοινωνία, επιδιώκει συνεχώς συνεργασίες τόσο με παραγωγικούς όσο και κοινωνικούς φορείς. Με τον ΣΑΒ, μας συνδέει το ενδιαφέρον για το θαλάσσιο οικοσύστημα, από διαφορετική σκόπευση αλλά με κοινούς στόχους. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το ότι πλήθος από προπτυχιακές και πτυχιακές διατριβές φοιτητών μας είχαν ως προϋπόθεση την δειγματοληψία στο πεδίο με αυτόνομη κατάδυση. Με τη σημερινή συμφωνία, επικυρώνουμε μια άριστη συνεργασία που υπάρχει εδώ και μερικά χρόνια και, ταυτόχρονα, δίνουμε την υπόσχεση ότι θα σταθούμε αρωγοί στις δράσεις του Συλλόγου, είτε για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος είτε για την ανάδειξη των υπηρεσιών που, αειφορικά πάντα, μπορεί να μας προσφέρει».

Τέλος, η Ναταλία Αθηναίου, φοιτήτρια του Τμήματος αλλά και ενεργό μέλος του ΣΑΒ, ανέφερε μεταξύ άλλων «Η αυτόνομη κατάδυση είναι μια πολύ όμορφη ενασχόληση και χαίρομαι που στο Τμήμα μου υπάρχει η δυνατότητα να την εντάξουμε στις σπουδές μας. Προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλους τους συμφοιτητές μου στο Τμήμα, αλλά και στο Πανεπιστήμιο να ασχοληθούν με αυτή. Εκτός από την αγάπη για τη θάλασσα, μέσα από την κατάδυση αναπτύσσεις και μια πιο οικολογική προσέγγιση για το περιβάλλον και την ζωή, ενώ σου δίνει και τη δυνατότητα να γνωρίσεις όμορφα μέρη και ωραίους ανθρώπους».

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Αυτοδυτών ευχαριστεί το δικηγορικό γραφείο «Νιζάμης & Συνεργάτες Δικηγορική Εταιρία», το οποίο ανέλαβε τη σύνταξη του μνημονίου, αλλά και προσωπικά τον κ. Βασίλειο Νιζάμη για την παρότρυνσή του να υπογραφεί η σχετική συμφωνία. Όπως δήλωσε ο ίδιος «Δυστυχώς στην Ελλάδα, η λέξη Μνημόνιο έχει φορτιστεί αρνητικά, όμως τα MoU’s είναι ένα ισχυρό νομικό εργαλείο που χρησιμοποιείται ευρέως στο εξωτερικό. Χαίρομαι ιδιαίτερα που ο ΣΑΒ προχώρησε στη σύναψη μιας συμφωνίας με το Τμήμα Ιχθυολογίας. Έχω μάλιστα προτρέψει τον Πρόεδρο του ΔΣ να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες για παρόμοιες συμφωνίες και με άλλους φορείς» .

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου