ΤΟΠΙΚΑ

Ρίχνονται στη μάχη για τις εκλογές στο ΤΕΕ

ρίχνονται-στη-μάχη-για-τις-εκλογές-στο-331298

Τα μηνύματα των επικεφαλής και εκπροσώπων των παρατάξεων

Δύο εβδομάδες απέμειναν για τις εκλογές ανάδειξης των νέων οργάνων στο ΤΕΕ Μαγνησίας. Ο χρόνος για τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη της νέας Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ και της Διοικούσας Επιτροπής πλέον έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα. Την Κυριακή 3 Νοεμβρίου οι μηχανικοί καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες, όπως και όλα τα μέλη του ΤΕΕ Μαγνησίας.

Την ψήφο των μηχανικών διεκδικούν συνολικά επτά κινήσεις. Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ μίλησε με όλους τους επικεφαλής – εκπροσώπους των συνδυασμών. Οι εκπρόσωποι μιλούν σήμερα για το όραμά τους για το ΤΕΕ, τους ιδιαίτερους λόγους που κατεβαίνουν στις εκλογές, θέτουν τις προτεραιότητές τους. Οι επικεφαλής – εκπρόσωποι και οι κινήσεις τους παρουσιάζονται με τη σειρά που έγινε η επικύρωσή τους από το ΤΕΕ Μαγνησίας.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Γιώργος Γαργάλας, Αυτόνομη Παρέμβαση Μηχανικών Μαγνησίας

«Μάθαµε ν’ αγωνιζόµαστε για ένα καλύτερο αύριο, για έναν καλύτερο κόσµο. Ενάντια στα παραγοντιλίκια, στα κομµατικά παζάρια και τα φαινόµενα πολιτικής σήψης και υποτέλειας που και στο Τ.Ε.Ε. έχουνε πάρει τροµακτικές διαστάσεις την ίδια στιγµή που η πλειονότητα των µηχανικών βιώνει έναν απίστευτο οικονοµικό µαρασµό, φτάνοντας στα όρια ακόµα και µιας ταυτοτικής επιστηµονικής ανυπαρξίας. Χωρίς ντροπή ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός ανέλαβε καθήκοντα τεχνικού συµβούλου για το έργο στο Ελληνικό σαν γνήσιος εκπρόσωπος όχι των μηχανικών, αλλά αυτών που ξεπουλάνε τη δηµόσια περιουσία και δηµιουργούν αρχιτεκτονικά εκτρώµατα.

Καλούµε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες ν’ αγωνιστούν: Για την αξιοπρέπεια τους στον χώρο εργασίας και στον συνδικαλιστικό τους χώρο. Για να µειώσουµε την τεράστια ανισότητα ανέργου µηχανικού – µεγαλοεργολάβου µηχανικού. Για να ξανακερδίσουµε τα συνταξιοδοτικά µας χρόνια που λήστεψαν τα µνηµόνια που µας κυβερνούν. Για να µην επιτρέψουµε την υποβάθµιση των πτυχίων µας µε την ισοδυναµία των κολεγίων που προωθούν. Για να ξανασυνδεθεί η επιστήµη µε την κοινωνία και το κοινωνικό όφελος, µε σεβασµό στην ανθρώπινη ζωή και το περιβάλλον.

Ν’ αγωνιστούµε και ως µηχανικοί και ως απλοί πολίτες (όπως το κάναµε µέχρι και σήµερα) µε κάθε ζωντανό κύτταρο της πόλης µας, ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται από την κατά τα άλλα ουδέτερη ανάπτυξη του κεφαλαίου , ενάντια στην καύση σκουπιδιών και πλαστικών από την ΑΓΕΤ της LAFARGE – HOLCIM, ενάντια στην ανεξέλεγκτη λειτουργία επιχειρήσεων και βιοµηχανιών που ρυπαίνουν το περιβάλλον που ζούµε, ενάντια στην υλοποίηση των σχεδίων της υπάρχουσας ∆ηµοτικής Αρχής του Βόλου για την ίδρυση εργοστασίου παραγωγής SRF ή RDF και την ιδιωτικοποίηση των νερών του Πηλίου, ενάντια στην καταστροφή των δασών και της περιβαλλοντικής αλλοίωσης µε τις ανεξέλεγκτες τοποθετήσεις ανεµογεννητριών σε οικολογικά προστατευόµενες περιοχές και τόσα άλλα.

Λέμε όχι σε ένα ΤΕΕ Ανώνυμη Εταιρεία. Λέμε ναι σε ένα ΤΕΕ όλων των μηχανικών».

Νάνσυ Καπούλα, Δ.Κ.Μ. Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών

«Η ΔΚΜ Μαγνησίας, με την επιτυχημένη πορεία της και τις δυναμικές διεκδικήσεις της, είναι η μόνη ασφαλής και αποτελεσματική επιλογή στη συνέχιση της διοίκησης του ΤΕΕ Μαγνησίας. Το ψηφοδέλτιο της ΔΚΜ Μαγνησίας για την Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ Μαγνησίας, είναι η πιο ολοκληρωμένη πρόταση για τις επικείμενες εκλογές, καθώς απαρτίζεται από 47 συναδέλφους, όλων των επιστημονικών ειδικοτήτων, με εμπειρία και εξειδικευμένες γνώσεις στον τομέα τους.

Η ΔΚΜ μέσα από τη διοίκηση, σε κεντρικό επίπεδο στα όργανα του ΤΕΕ δημιούργησε και παρέχει νέες ψηφιακές υπηρεσίες για του μηχανικούς μέλη του ΤΕΕ, έθεσε το ασφαλιστικό ζήτημα των μηχανικών στο κέντρο των διεκδικήσεων, στηρίζει και προβάλει το επιστημονικό έργο του ΤΕΕ, εγκαινιάζει συνεργασίες και στηρίζει συμμαχίες με σημαντικούς φορείς, ενώ δυναμώνει το ΤΕΕ με δράσεις εξωστρέφειας.

Ταυτόχρονα σε τοπικό επίπεδο, ασχολήθηκε διεξοδικά με κάθε ένα ζήτημα που αφορά είτε μεμονωμένα, είτε συλλογικά τους μηχανικούς του Νομού μας, έδωσε προτάσεις και λύσεις, ενώ συνεχίζει τον αγώνα για την επίλυση σημαντικών ζητημάτων και προβλημάτων.

Η ΔΚΜ Μαγνησίας έχει συνεισφέρει ουσιαστικά στην κατάθεση επιστημονικών απόψεων και προτάσεων άλλους φορείς και οργανισμούς, ενώ παρεμβαίνει με αμεσότητα στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Δημοσίου, που παρακωλύουν τις διαδικασίες, για την επίλυση ζητημάτων γραφειοκρατίας που ταλαιπωρούν τους συναδέλφους μας. Εργάζεται και συνεργάζεται για το αναπτυξιακό σύστημα του Νομού μας προκειμένου να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για ανάπτυξη και νέες δουλειές, δουλειές για όλους εμάς τους μηχανικούς.

Θέσαμε όλα αυτά τα χρόνια ως στόχο να είμαστε δίπλα στο συνάδελφο μας και στα προβλήματα που δυσκολεύουν την καθημερινότητά του.

Αποδείξαμε ότι κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα, κάθε πρόβλημα που αφορά έναν ή πολλούς, είναι υποχρέωσή μας να το επιλύσουμε και ως ΤΕΕ Μαγνησίας διεκδικήσαμε αυτές τις λύσεις καθημερινά».

Δημήτρης Πέτρου, Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών

«Οι δυνάμεις της ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ απευθύνουμε κάλεσμα για στήριξη στα ψηφοδέλτιά μας στις επερχόμενες εκλογές του ΤΕΕ, για να στείλουμε ηχηρό μήνυμα αντεπίθεσης και να οργανώσουμε από καλύτερες θέσεις την πάλη για το σύνολο των σύγχρονων αναγκών μας, ενάντια στην πολιτική της σημερινής και των προηγούμενων αντιλαϊκών κυβερνήσεων που υπηρετούν τον πραγματικό μας αντίπαλο, το κεφάλαιο και την ΕΕ.

Απευθυνόμαστε σε όλους τους άνεργους, τους μισθωτούς, τους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς που:

  • ·οδηγούμαστε στην ανεργία, την υποαπασχόληση, την ομηρία της πολύμηνης απληρωσιάς μισθών, στη μετανάστευση για να δουλέψουμε στο αντικείμενο που σπουδάσαμε
  • ·δουλεύουμε χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για ένα μισθό κουρεμένο που ξεκινά από τον κατώτατο των 650 ευρώ μικτά
  • · «μάθαμε» να δουλεύουμε μόνο με «μπλοκάκι», χωρίς ωράριο – άδειες – δώρα – αποζημιώσεις – επίδομα ανεργίας – προστασία από ομαδικές απολύσεις, ως εργαζόμενες μητέρες με ΔΠΥ ζήσαμε τη «δίωξη» της μητρότητας με την άδεια άνευ αποδοχών ή την απόλυση και την ανεργία
  • ·η αποσύνδεση πτυχίου – επαγγέλματος μετατρέπει το δίπλωμά μας σε απλό εισιτήριο για ένα ατέλειωτο “γαϊτανάκι” σεμιναρίων, εξετάσεων και άλλων δοκιμασιών για την πιστοποίηση και εμάς σε φτηνούς – ανειδίκευτους εργαζόμενους, ενώ αποκλειστικά οι μεγάλες εταιρείες θα διαθέτουν το σύνολο των πιστοποιήσεων
  • ·στο Δημόσιο εργαζόμαστε με συρρικνωμένους μισθούς και απώλειες που δεν αναπληρώνονται από τα προεκλογικά “επιδόματα” των 300 ευρώ ετησίως, με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, με την αξιολόγηση ως εργαλείο για απολύσεις

Πάρτε θέση στην οργάνωση της αντεπίθεσης. Οι δυνάμεις της ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ έδωσαν και δίνουν αταλάντευτα, μέσα και έξω απ΄το ΤΕΕ, τη μάχη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, σημαδεύοντας τον πραγματικό αντίπαλο το κεφάλαιο και την ΕΕ.

Συνεχίζουμε τον αγώνα στην πρώτη γραμμή της πάλης για την ακύρωση των αντιλαϊκών νόμων και επιλογών, στη μάχη για την υπεράσπιση των εργασιακών, μισθολογικών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων. Παλεύουμε για τη ζωή που μας αξίζει».

Σταματία Πρίγκου, Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών Μαγνησίας

«Το 2013 στη Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών (ΔΗ.ΣΥ.Μ.) ξεκινήσαμε μια πορεία συνεργασίας με στόχο την κοινή αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων και διαπιστωμένων παθογενειών και παράλληλα τη διατύπωση μιας νέας πρότασης σχετικά με το ρόλο του ΤΕΕ έναντι της Πολιτείας, της Κοινωνίας και του Έλληνα μηχανικού.

Θέτουμε ως προτεραιότητα την πραγματική αλλαγήστο ΤΕΕ, στην κατεύθυνση της ποιοτικής βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών του, της αξιοκρατικής λειτουργίας του και παράλληλα της ανασυγκρότησης των δομών του, υιοθετώντας σύγχρονες τάσεις ψηφιακής πολιτικής και νέους τρόπους διοίκησης και συμμετοχικής λήψης αποφάσεων.

Σήμερα, η Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών, τόσο σε επίπεδο Νομού Μαγνησίας, όσο και σε κεντρικό επίπεδο, βάζει πλώρη για τη δημιουργία ενός νέου ΤΕΕ το οποίο θα:

  • συμβάλλει στον εξορθολογισμό διαδικασιών και στην ανάπτυξη ενός πραγματικά αναπτυξιακού θεσμικού πλαισίου που θα κυριαρχεί η αξιοκρατία, η αποτελεσματικότητα, η επιστημονικότητα και θα προάγει την συμμετοχή όλων των μελών του,
  • θέτει σε προτεραιότητα τη διασφάλιση των δικαιωμάτων, των επαγγελματικών προοπτικών και της συνεχούς επιμόρφωσης του Έλληνα μηχανικού,
  • αντιμετωπίζει το ασφαλιστικό ως ένα εκ των κρισιμότερων ζητημάτων για τον Έλληνα μηχανικό και όχι ως πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης. Με αιχμή την αποσύνδεση της ασφάλισης από την ιδιότητα, τη σύνδεσή της με την απασχόληση και την εφαρμογή ενός δίκαιου ανταποδοτικού μοντέλου ενάντια στη στείρα αναδιανεμητική φιλοσοφία των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων,
  • απαιτεί τη διασφάλιση της μεγάλης επένδυσης των μηχανικών στην Τράπεζα Αττικής, μέσω διεπιστημονικής τεχνοκρατικής και αποτελεσματικής στελέχωσης της Τράπεζας, ώστε να μπορεί να αντλεί πόρους μέσα από αναπτυξιακές και επενδυτικές πρωτοβουλίες και σύγχρονη λειτουργία χωρίς να απαιτούνται συνεχείς αυξήσεις του επενδεδυμένου κεφαλαίου.
  • αναδιοργανώσει τις δομές του στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της έρευνας και καινοτομίας μέσα από την συμμετοχή όλων των μελών του και προχωρώντας σε διεθνείς συνεργασίες διευρύνοντας τις επιστημονικές και επαγγελματικές προοπτικές των μελών του, συγκρατώντας τη φυγή νέων μηχανικών προς το εξωτερικό».

Κώστας Νταβανάς, «ΕλΕΜ, Ελεύθεροι Επαγγελματίες Μηχανικοί»

«Τριάντα πέντε χρόνια «ΕλΕΜ», ακομμάτιστοι-ανεξάρτητοι-ασυμβίβαστοι, των πρακτικών λύσεων, χωρίς γενικολογίες ή ευχολόγια – ιδού μερικά παραδείγματα:

Α΄) Οχι στην πιο κατάφωρη παραβίαση ενός από τα πλέον θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα (αλλά και της κοινής λογικής): Να έχεις προσφέρει τα ίδια αλλά να απολαμβάνεις 40% λιγότερα ( «πρόνοια» του νόμου Κατρούγκαλου συγκρίνοντας συνταξιούχους προ και μετά τις 13-5-2016).

Μόνον οι «ΕλΕΜ» πάνε κόντρα: Παλιοί και πρόσφατοι μηχανικοί-συνταξιούχοι να συνταξιοδοτούνται με τα ίδια κριτήρια, και αυτό να διεκδικηθεί και αγωνιστικά αλλά και στα Ελληνικά και τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

Β΄) Επαναφορά της ελάχιστης νόμιμης αμοιβής.

Μόνον οι «ΕλΕΜ»το παλεύουν. Όχι στα ενεργειακά πιστοποιητικά με ένα 50άρι και όλα τα παρόμοια εξευτελιστικά. Επιστημονικός διασυρμός ανακατεμένος με δυστυχία, και ο λαός, με δέλεαρ της εξευτελιστικές τιμές, θύμα των επιτήδειων που μοιράζουν «χαρτιά» αντί για μελέτες άξιες του τίτλου τους. Χώρια τα χρήματα που χάνει το Κράτος φοροεισπράττοντας ψιχία από ψευτοδραστηριότητες – κατά το γνωστό «κάποιοι κάνουν ότι δουλεύουν και κάποιοι κάνουν ότι τους πληρώνουν». Ακόμα και στην πρωτεύουσα του καπιταλισμού (ΗΠΑ) υπάρχει η έννοια της ελάχιστης αμοιβής π.χ. Μίνιμουμ Ωρομίσθιο!

Γ΄) Οχι 3ο μπάχαλο με το νέο «Εξοικονομώ» που προαναγγέλθηκε.

Κλήρωση μεταξύ όλων των δικαιουμένων (όπως με τις μηνιαίες φορολοταρίες) που θα υποβάλουν αίτημα εντός ενός ευλόγου διαστήματος. Να διαγκωνίζονται μηχανικοί… «ποιός θα μπει πρώτος» στο SITE (που από πρεμούρα και συνωστισμό «κρασσάρει»-«σέρνεται» και τα λεφτά τέλος σε 2 ώρες), στερείται σοβαρότητας – και τι τύχη μπορούν να’ χουν έτσι όσοι εκ του λαού θέλουν να κάνουν τα χαρτιά τους μόνοι τους;

Τελικά: «Τα ίδια και τα ίδια» ή «ΕλΕΜ»;»

Κώστας Καραγιάννης, Νέα Δυναμική Μηχανικών Μαγνησίας,

Ενωση Δυνάμεων για την Αναγέννηση του ΤΕΕ

«Δημιουργικοί επιστήμονες όλων των κλάδων και των ειδικοτήτων, του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, του μελετητικού, κατασκευαστικού και βιομηχανικού κλάδου, που τους ενώνει η διάθεση για να πρωταγωνιστήσουν στην επικείμενη Αναγέννηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου, συνθέτουν την Νέα Δυναμική Μηχανικών.

Η Νέα Δυναμική Μηχανικών έχει καταθέσει τεκμηριωμένες θέσεις και ένα αναλυτικό σχέδιο για τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου Τεχνικού Επιμελητηρίου. Ενός ΤΕΕ το οποίο θα διασφαλίσει πρωτίστως ότι το επάγγελμα του μηχανικού θα ανακτήσει την χαμένη του αίγλη, ενώ ταυτόχρονα θα σταθεί με συνέπεια και αντικειμενικότητα σύμβουλος και αρωγός σε κάθε τεχνικό έργο που αφορά τη Μαγνησία και σχεδιάζεται από τα Υπουργεία, την Περιφέρεια και τους Δήμους της περιοχής.

Η Νέα Δυναμική Μηχανικών έρχεται να συνθέσει και όχι να χωρίσει. Στον καθημερινό αγώνα για ένα καλύτερο αύριο δεν υπάρχουν καλοί και κακοί, αριστεροί και δεξιοί, ιδιώτες και μισθωτοί. Είμαστε όλοι επιστήμονες που μας ενώνουν οι ίδιες ανησυχίες, η αγάπη και το πάθος για το επάγγελμά μας. Στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, βάζουμε τέλος στην συρρίκνωση και την απαξίωση του ΤΕΕ με κριτήριο επιλογής την πραγματική διάθεση για ανιδιοτελή προσφορά. Η Αντιπροσωπεία και οι Επιστημονικές Επιτροπές θα λειτουργούν τακτικά και θα παράγουν έργο. Τα μέλη μας έχουν δεσμευτεί πως δεν θα χρησιμοποιήσουν το ΤΕΕ ως σκαλοπάτι πολιτικής ανέλιξης. Η ενεργή συμμετοχή όλων είναι πολύτιμη. Η επαναδημιουργία ενός υγιούς επιμελητηριακού φορέα που θα εκφράζει και θα υπηρετεί το σύνολο των μηχανικών και θα συμβάλλει δυναμικά στην ανάπτυξη του τόπου, συνιστά τον βασικό στόχο.

Θέλουμε τον μηχανικό ξανά πρωταγωνιστή. Ολοι μαζί, με δυναμισμό και αποφασιστικότητα, σίγουρα θα τα καταφέρουμε!

Δείτε αναλυτικά την ταυτότητα, τις θέσεις, το όραμα της Νέας Δυναμικής Μηχανικών, καθώς επίσης ρεπορτάζ και συνεντεύξεις, στο επίσημο ιστολόγιο https://neadynamiki.blogspot.com».

Κική Μύρικνα, Συνεργασία Μηχανικών Μαγνησίας

«Μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες διεξάγονται φέτος, στις 03/11/2019, οι εκλογές στο ΤΕΕ.

Η παρατεταμένη κρίση που μαστίζει την οικονομία, την πολιτική, την κοινωνική ζωή της χώρας. είχε ως συνέπεια ευρύτατα κοινωνικά στρώματα, ακόμη και μετά την έξοδο από τα μνημόνια, να βιώνουν ραγδαία επιδείνωση του βιοτικού τους επιπέδου. Το ίδιο και οι μηχανικοί.

Μέσα σε αυτή την συγκυρία εμείς,

που πιστεύουμε στις αξίες της ελευθερίας, της κοινωνικής προόδου, και της αλληλεγγύης,

που αγωνιούμε για τη βιωσιμότητα του πλανήτη, για την φτωχοποίηση του κλάδου των μηχανικών και την περιθωριοποίηση των ευάλωτων νέων συναδέλφων,

που υπερασπιστήκαμε το δημόσιο πανεπιστήμιο και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων,

θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Εμείς,

άνθρωποι με διαφορετικές παραδόσεις, αριστεροί, σοσιαλιστές, αγωνιστές και αγωνίστριες του οικολογικού και του φεμινιστικού κινήματος, προοδευτικοί δημοκρατικοί πολίτες του κέντρου,

Καλούμε όλους τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς μηχανικούς:

  • να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να υποστηρίξουν με την συμμετοχή και την ψήφο τους την Συνεργασία Μηχανικών για να συνδιαμορφώσουμε ένα ΤΕΕ μαζικό, δημοκρατικό, ριζοσπαστικό, που θα δίνει ρεαλιστικές και προοδευτικές απαντήσεις στα σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, ο λαός μας και ο κλάδος μας.

Θέλουμε ένα ΤΕΕ που θα υψώσει την φωνή μας απέναντι σε κάθε κυβέρνηση για να αξιώσουμε …

  • Εργασία πλήρη και αμειβόμενη
  • Κοινωνική ασφάλιση
  • Δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη

…που θα λειτουργεί με όργανα, δομές και υπηρεσίες

Στην υπηρεσία των Μηχανικών και όχι των παραγόντων.

  • Ενα ΤΕΕ ανοιχτό που να αφουγκράζεται τις πρωτοβουλίες που υπάρχουν, τις πρωτοβουλίες των νέων.
  • Ενα ΤΕΕ που δεν θέλει να ποδηγετήσει αλλά να δώσει χώρο. Κυρίως τους νέους μηχανικούς, που αντιμετωπίζουν ένα μέλλον με χαμηλότερους μισθούς, επισφάλεια, με χαμηλότερα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Ενα ΤΕΕ που μάχεται συλλογικά από κάθε θέση για την υπεράσπιση της πλειοψηφίας των μελών του».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου