ΤΟΠΙΚΑ

Παρουσίασαν πρωτότυπες ιδέες, καινοτόμες λύσεις για τις προκλήσεις της NASA

παρουσίασαν-πρωτότυπες-ιδέες-καινοτ-331458

Στο διάστημα «ταξίδεψαν» χθες 120 άτομα -κατά κύριο λόγο φοιτητές του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας- προκειμένου να απαντήσουν με καινοτόμες λύσεις στις προκλήσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων στη Γη που έβαλε η ΝΑΣΑ, η οποία έκανε στάση το τριήμερο στον Βόλο. Δεκατέσσερις ομάδες έδιναν μέχρι αργά χθες το βράδυ σκληρή μάχη για να διακριθούν στις δύο πρώτες της πόλης και να προχωρήσουν στην επόμενη φάση του παγκόσμιου διαγωνισμού NASA Space Apps Challenge 2019 που φιλοξενήθηκε φέτος για πρώτη φορά στον Βόλο.

Ο Αποστόλης Λεούσης από τους διοργανωτές του διαγωνισμού ενημέρωσε ότι παρουσιάστηκε πλήθος πρωτότυπων ιδεών για δυνατές καινούργιες λύσεις σε προβλήματα που απασχολούν τόσο το διάστημα όσο και τη γη.

«Κάποιες από τις ομάδες ασχολήθηκαν με το περιβάλλον και τις δράσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, άλλες με την αποίκηση σε άλλους πλανήτες, την εξοικονόμηση νερού, την πρόβλεψη πυρκαγιών και την κινητοποίηση όσο δυνατόν περισσότερων εθελοντών», είπε ο ίδιος.

Ο διαγωνισμός διενεργούταν παράλληλα σε 120 πόλεις του κόσμου. Ο κ. Κωνσταντίνος Αλεξίου είπε ότι «οι συμμετέχοντες καλούνται να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα».

«Μία ομάδα παρουσίασε την ιδέα της για το πώς μπορούν να μαζεύονται τα σκουπίδια που μαζεύονται από ρέματα στους ωκεανούς. Η ΝΑΣΑ, η Αμερικανική Υπηρεσία Αεροναυπηγικής και Διαστήματος, αυτό θέλει. Να υπάρξουν νέα μυαλά, καινούργιες ιδέες», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό είχαν στο πλευρό τους τουλάχιστον δεκαπέντε εθελοντές που συνέδραμαν με κάθε τρόπο.

Το NASA Space Apps Challenge αποτελεί μια παράδοση τα τελευταία επτά χρόνια που προωθεί τις επιστήμες και την τεχνολογία, εμπνέοντας νέα άτομα σε όλο τον κόσμο. Κάθε χρόνο η NASA καλεί μηχανικούς, προγραμματιστές, σχεδιαστές, καλλιτέχνες, δημιουργούς (και όχι μόνο) να συνεργαστούν και να αντιμετωπίσουν προκλήσεις επιστημονικής φύσεως καθώς και να παρουσιάσουν λύσεις σε προβλήματα τόσο στη Γη όσο και στο διάστημα.

Οι δύο νικήτριες ομάδες που θα προκύψουν από τον διαγωνισμό του Βόλου, οι οποίες θα ανακοινωθούν σήμερα, θα αναμετρηθούν με άλλες ομάδες από τις υπόλοιπες πόλεις του κόσμου, στοχεύοντας στα βραβεία της NASA μεταξύ των οποίων και ένα ταξίδι στις εγκαταστάσεις της για τη γνωριμία του μαγικού κόσμου του διαστήματος.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου