ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτης ιχνηλατεί στην Πίνδο

βολιώτης-ιχνηλατεί-στην-πίνδο-331826

Ο Απόστολος Τσιμπανάκος επικεφαλής μεγάλου πρότζεκτ, που φιλοδοξεί να συνδέσει παραμεθόριες περιοχές με τον «ομφαλό της Γης»

Λάτρης του βουνού και των πεζοπορικών διαδρομών, που μετρούν αιώνες, ο Βολιώτης Απόστολος Τσιμπανάκος είναι επικεφαλής φιλόδοξου πρότζεκτ, που έχει ως επίκεντρο τη σύνδεση παραμεθόριων περιοχών και την τουριστική ανάπτυξη απομακρυσμένων ορεινών χωριών, σε μια μοναδική διαδρομή.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο Βολιώτης συνοδός βουνού, που δραστηριοποιείται στην Πίνδο, έχοντας ως βάση τα Τζουμέρκα, είναι επικεφαλής φιλόδοξου πρότζεκτ, της δημιουργίας μονοπατιού 600 χλμ., που θα ξεκινά από τους Δελφούς και θα καταλήγει στις Πρέσπες, περνώντας από παλιά περάσματα βοσκών, ανταρτών, Βλάχων και Σαρακατσάνων, αλλά και καινούργια, που συμπληρώνουν τον χάρτη των ορεινών διαδρομών.

Οταν ολοκληρωθεί το Pindus Trail, που έρχεται να συμπληρώσει το παλαιότερο Pindos Way, θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα εθνικά μονοπάτια της Ευρώπης, ικανοποιώντας έτσι και πολλούς πεζοπόρους του εξωτερικού, οι οποίοι επιθυμούν να διασχίσουν την οροσειρά της Πίνδου μέσα από ένα σύγχρονο μονοπάτι.

Εχοντας ως εφόδιο την αγάπη του για το βουνό, τις γνώσεις του και την εμπειρία στην λειτουργία και αξιοποίηση τουριστικών καταφυγίων, ο δημιουργικός Βολιώτης και η ομάδα του, ιχνηλατούν την Πίνδο, έχοντας πάντα στραμμένο το βλέμμα, με διάθεση προσφοράς και στο Πήλιο.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Βολιώτης συνοδός βουνού με την πολύπλευρη ορεινή δραστηριότητα αναφέρθηκε στον μεγάλο στόχο και στοίχημα, ταυτόχρονα, για τον ίδιο, που φιλοδοξεί να υλοποιήσει, συνδέοντας πεζοπορικές διαδρομές σε μεγάλη ακτίνα.

Το μεγάλο πρότζεκτ

Εχοντας αποκομίσει γνώσεις και εμπειρίες από τον ορεινό όγκο της Μαγνησίας, αποφάσισε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του και σε άλλες διαδρομές, σε άλλα βουνά, φθάνοντας σταδιακά στην Πίνδο.

«Προσπαθούμε να ανοίξουμε ένα ευρύτερο δίκτυο καταφυγίων, για να εξυπηρετούμε τον σκοπό που προετοιμάζουμε δηλαδή την πεζοπορία, την ορειβασία στα μονοπάτια που φτιάχνουμε. Προσπαθούμε να οργανώσουμε τις απομονωμένες ορεινές περιοχές της Πίνδου οι οποίες σε μεγάλο ποσοστό έχουν σχεδόν ερημώσει, καθώς διαθέτουν 10 – 15 κατοίκους. Λίγα χωριά έχουν πάνω από 40 κατοίκους» υπογραμμίζει.

Βασικός στόχος της μεγάλης προσπάθειας είναι η ενδυνάμωση των απομακρυσμένων ορεινών περιοχών. «Θέλουμε να αναπτύξουμε κάτι πάνω στο βουνό, γιατί μου έχει κινήσει το ενδιαφέρον η συναναστροφή με τους κατοίκους των ορεινών χωριών και θέλω να κάνω κάτι παραπάνω» τονίζει.

Η χάραξη της μεγάλης διαδρομής είναι βασισμένη στις προσπάθειες δέκα ετών, που υλοποιήθηκαν με την υποστήριξη εθελοντών. Η δράση που θα υλοποιηθεί είναι πιλοτική, γιατί «δεν είχαμε δοκιμάσει να αναπτύξουμε έναν τόπο στοχευμένα. Κάναμε μικροπαρεμβάσεις στα μονοπάτια, προσπαθώντας να κάνουμε αυτό που αγαπάμε στον ελεύθερό μας χρόνο» είπε.

Τη μεγάλη ώθηση για την υλοποίηση του μεγάλου στόχου έδωσε η ίδια η τοπική κοινωνία και η διαπίστωση ότι υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη για υποδομές που θα προσελκύσουν επισκέπτες. Επίκεντρο της προσπάθειας είναι η δημιουργία ενός μονοπατιού που αποτελεί τον «πνεύμονα» όπως αναφέρει ο Απόστολος Τσιμπανάκος.

Αναλύοντας την έκταση της διαδρομής, επισημαίνει ότι: «Πάνω σε αυτό το μονοπάτι θα ενώσουμε όλα τα τοπικά δίκτυ. Θα ξεκινά από τους Δελφούς και θα περνά όλους τους ορεινούς όγκους της Πίνδου, Γκιόνα, Βαρδούσια, Ευρυτανικά βουνά, τα Αγραφα, τα Τζουμέρκα, τη Βόρεια Πίνδο για να φτάσει μέχρι τον Γράμμο, σε παράλληλη πορεία με τα σύνορα μέχρι τις Πρέσπες και έχουμε αφήσει ένα κλάδο σύνδεσης με τα Σκόπια».

Αγάπη για το βουνό

Ο Απόστολος Τσιμπανάκος δραστηριοποιείται επαγγελματικά ως συνοδός βουνού την τελευταία δεκαετία, δημιουργώντας πριν από έξι χρόνια τη δική του επιχείρηση.

Μέσα από τη δράση που έχει αναπτύξει ενισχύει τις ορειβατικές πεζοπορικές διαδρομές, αναδεικνύοντας τα μονοπάτια, ενώ ενισχύεται τουριστικά και η γύρω περιοχή.

Το σχέδιο «Pindus Trail» μέσα από τη δημιουργία αυτού του μεγάλου μονοπατιού αποβλέπει στην ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού αλλά και στη διάσωση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και εν γένει της κουλτούρας των κοινωνιών της μεγάλης οροσειράς που δίνουν μάχη επιβίωσης με το χρόνο. «Μια ιδιωτική πρωτοβουλία που χωράει όλους όσους πιστεύουν στις αξίες που κληρονομήσαμε ως λαός και οφείλουμε να διασώσουμε διατηρώντας τα στοιχεία της φύσης και τα μνημεία του πολιτισμού μας ζωντανά» επισημαίνει ο κ. Τσιμπανάκος.

«Εχουμε δημιουργήσει κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση, ένα νομικό πρόσωπο. Υπάρχουν άνθρωποι που βοηθούν και μέσα από τις γνώσεις και τις εμπειρίες που έχουμε μαζέψει στο βουνό, επιθυμούμε να προσφέρουμε ότι καλύτερο μπορούμε σε κάθε τόπο» υπογραμμίζει.

«Η ΚοινΣΕπ, Terra Pindus απαρτίζεται από μια ομάδα έξι ατόμων, τρεις συνοδούς βουνού, έναν δασολόγο, έναν ξενοδόχο και την σύζυγό μου, που έχει πολλούς ρόλους, με τον πιο σημαντικό ότι ασχολείται με την οικοψυχολογία, δηλαδή τη σύνδεση του ανθρώπου με τη φύση και το πώς μπορείς μέσα από φυσιολατρικές δραστηριότητες να βρεις τον εαυτό σου. Η οικοψυχολογία συνδέεται άμεσα με αυτό που κάνουμε», σημειώνει.

Σκοπός του «Pindus Trail» είναι να κάνει γνωστή την άγνωστη Ελλάδα σε όλο τον κόσμο, φέρνοντας κοντά της ανθρώπους που τους συναρπάζει η άγρια ορεινή φύση και η παράδοση των μικρών κοινωνιών που ζουν εκεί.

Φαινομενικά δυσπρόσιτα ως τώρα πεδία, υψηλής αισθητικής αξίας όπως, κοιλάδες, ψηλές κορφές, οροπέδια, λίμνες, δάση, φαράγγια, ποτάμια, γεφύρια, μονοπάτια αλλά και άνθρωποι, που απόμειναν στον κόρφο της οροσειράς στα μικρά χωριά τους, προσμένουν επισκέπτες για να προσφέρουν την φιλοξενία τους.

Πνεύμονας ανάπτυξης

Το φιλόδοξο εγχείρημα που επιχειρείται, είναι το όραμα μιας ομάδας ανθρώπων, για τη μεγαλύτερη συνεχόμενη πεζοπορική διαδρομή στην ορεινή Ελλάδα, με ανάπτυγμα μεγαλύτερο από 600 χιλιόμετρα πάνω στον βασικό κορμό, αποδίδοντας περισσότερα από 40 ημερήσια πεζοπορικά τμήματα.

Σκοπός του Pindus Trail είναι να κάνει γνωστή την άγνωστη ορεινή Ελλάδα σε όλο τον κόσμο, φέρνοντας κοντά της ανθρώπους που τους συναρπάζει η άγρια φύση, η ιστορία και ο πολιτισμός του κάθε τόπου καθώς τα έθιμα και οι παραδόσεις του των μικρών κοινωνιών που έζησαν και ζουν στα βουνά μας.

Εχοντας αναπτυξιακό πρόσημο για την ευρύτερη περιοχή της Πίνδου, απώτερος στόχος της δημιουργίας και της λειτουργίας του ενιαίου αυτού μονοπατιού είναι να προσκαλέσει το περιπατητικό κοινό να γνωρίσει τον φυσικό πλούτο της περιοχής, ο οποίος θα αναδειχθεί μέσα από κατάλληλες δράσεις έρευνας. Ετσι, θα συμβάλλει στην ήπια και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη στα ορεινά απομονωμένα χωριά και στην δημιουργία επιχειρηματικών κινήτρων στις τοπικές κοινότητες, διασφαλίζοντας και προωθώντας παράλληλα την προστασία και διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος.

Το Pindus Trail μέσα από τη δημιουργία του, αποβλέπει στην ανάπτυξη του εναλλακτικού και θεματικού τουρισμού αλλά και στην διάσωση όλων των στοιχείων της πολιτισμικής κληρονομιάς και εν γένει της κουλτούρας του κάθε ξεχασμένου τόπου που δίνουν μάχη επιβίωσης με τη λήθη.

Φιλοδοξία των εμπνευστών είναι να αποτελέσει τον κεντρικό κορμό, πάνω στον οποίο θα συνδεθούν υφιστάμενα ή και μελλοντικά τοπικά δίκτυα μονοπατιών, μεγιστοποιώντας τις πεζοπορικές επιλογές του επισκέπτη. Ταυτόχρονα θα αξιοποιήσει και θα αναδείξει τις αναπτυξιακές προοπτικές των τοπικών δικτύων, σε συνεργασία με τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες της εκάστοτε περιοχής.

Το συνολικό δίκτυο θα αξιοποιήσει υφιστάμενα λειτουργικά μονοπάτια και θα καταστήσει προσπελάσιμα τα ερμητικά κλεισμένα και ξεχασμένα στο χρόνο, ώστε το αποτέλεσμα να δικαιώσει και τους εμπνευστές του αλλά και όσους θα αποφασίσουν να περπατήσουν εκεί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου