ΤΟΠΙΚΑ

Υπάρχουν “ εμπόδια “ στο έργο του ΧΥΤΑ Βόλου

υπάρχουν-εμπόδια-στο-έργο-του-χυτα-851206

Με αφορμή σχόλιο του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ που δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Κυριακής και το οποίο υπογράμμιζε την καθυστέρηση που παρατηρείται στην υλοποίηση του έργου στο ΧΥΤΑ Βόλου με το συμβατικό τίτλο «Ολοκλήρωση Έργων ΧΥΤΑ Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου», ο πρόεδρος του Συνδέσμου Απορριμμάτων και δημοτικός σύμβουλος Βόλου κ. Γιάννης Κουρτίνας ανταποκρίθηκε άμεσα και μας απέστειλε προς δημοσίευση το παρακάτω ενημερωτικό σημείωμα – επιστολή.
«Κύριε Δ/ντά
Στο κυριακάτικο φύλο της εφημερίδας σας στις 20 Μαΐου και στην στήλη Σχόλια – Ειδήσεις – Παράπονα – Επιστολές κάνατε αναφορά και διατυπώνατε προβληματισμούς για την πορεία της εξέλιξης των εργασιών του έργου με συμβατικό τίτλο Ολοκλήρωση Έργων ΧΥΤΑ Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου».
Για την πληρέστερη ενημέρωση τόσο την δική σας όσο και του αναγνωστικού κοινού της εφημερίδας σας κάνουμε γνωστά τα πιο κάτω:
Από την 1-2-2007 που είμαστε διοίκηση του Συνδέσμου Απορριμμάτων του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου, εκτός από την επίλυση των μικρών καθημερινών λειτουργικών προβλημάτων του συνδέσμου ιεραρχήσαμε και ρίξαμε όλο το βάρος σε δύο εξίσου σοβαρά θέματα που αντιμετώπιζε ο σύνδεσμος. Το ένα ήταν και είναι να συσταθεί άμεσα ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.) του Ν. Μαγνησίας σύμφωνα με τα προβλεπόμενα του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της κείμενης Ευρωπαϊκής και Εθνικής και Εθνικής Νομοθεσίας. Το δεύτερο ήταν η πορεία του έργου στο οποίο αναφερθήκατε και το οποίο όντως παρουσιάζει καθυστέρηση στην πρόοδο εκτέλεσης των συμβατικών εργασιών. Η σύμβαση που υπέγραψε ο ανάδοχος του έργου ΚΛΕΜΑΤ Γεωτεχνική που ήταν ο μοναδικός μειοδότης του διαγωνισμού στις 2 Οκτωβρίου 2006 προβλέπει την εκτέλεση του έργου μέσα σε 485 ημερολογιακές ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης.
Το έργο που είναι μελέτη-κατασκευή είχε αρχικό προϋπολογισμό 3.544.425 ευρώ και μετά την έκπτωση του αναδόχου έφτασε στα 2.789.713 ευρώ με Φ.Π.Α. και χρηματοδοτείται κατά 75% από το Ταμείο Συνοχής και κατά 25% από Εθνικούς Πόρους. Η συγκεκριμένη εργολαβία περιλαμβάνει σημαντικά έργα που θα κατασκευαστούν στον Χ.Υ.Τ.Α. Βόλου.
Μερικά από αυτά είναι η κατασκευή νέου κυττάρου υγειονομικής ταφής απορριμμάτων που θα παρατείνει το όριο ζωής του Χ.Υ.Τ.Α. συνολικά από σήμερα κατά οχτώ περίπου χρόνια, κατασκευή βιολογικού καθαρισμού για την επεξεργασία των υγρών αποβλήτων (στραγγίδια) των απορριμμάτων, αντιπλημμυρική προστασία του Χ.Υ.Τ.Α., εγκατάσταση περιβαλλοντικής παρακολούθησης του χώρου, κατασκευή σύγχρονου πλυντηρίου των απορριμματοφόρων και άλλα. Η εκτέλεση αυτών των έργων θα καταστήσουν τον Χ.Υ.Τ.Α. σε ένα από τους πιο σύγχρονους και λειτουργικούς της χώρας μας.
Από τα προαναφερόμενα προκύπτει όπως πολύ σωστά τονίσατε στο σχόλιό σας, ότι το συγκεκριμένο έργο είναι υψίστης σημασίας όχι μόνο για το Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου αλλά για όλο το νομό Μαγνησίας. Για τον λόγο αυτό το Δ.Σ. και τα στελέχη του συνδέσμου σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Βόλου, που έχει την ευθύνη της τεχνικής επίβλεψης του έργου, την Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας, έχουμε κάνει και θα συνεχίσουμε να κάνουμε όλες τις προβλεπόμενες από την σύμβαση και την κείμενη νομοθεσία ενέργειες, για να παρακαμφθούν τα γραφειοκρατικά και άλλα εμπόδια και να εκτελεσθεί το έργο στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα.
Για περισσότερη και πιο λεπτομερή ενημέρωση είμαστε στην διάθεσή σας”.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου