ΤΟΠΙΚΑ

Αφανίζουν τα πάντα στο Πήλιο!

αφανίζουν-τα-πάντα-στο-πήλιο-332767

Τεράστιο είναι το πρόβλημα, το οποίο έχει ανακύψει με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που ακυρώνει τα όρια οικισμών του Πηλίου. Μάλιστα η απόφαση έχει συνέπειες και στους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, που οριοθετήθηκαν με απόφαση νομάρχη στην υπόλοιπη Μαγνησία, τις Β. Σποράδες και εν γένει στην ευρύτερη περιοχή.

Εκδηλη είναι η ανησυχία των δημοτικών αρχών του Πηλίου, των επαγγελματιών και των κατοίκων, που βλέπουν να τους απειλεί ο οικονομικός αφανισμός, με την αξία των περιουσιών τους να απομειώνεται και ουσιαστικά κάθε επένδυση, έστω και αν είναι απολύτως συνδεδεμένη με την παραγωγική φυσιογνωμία του Πηλίου να απαγορεύεται, εξαιτίας των προβλέψεων του Προεδρικού Διατάγματος Πηλίου και σε συνδυασμό με τις δύο τελευταίες αποφάσεις του ΣτΕ 568/2018, η οποία δημοσιεύθηκε στις 7/3/2018, και την 1268/2019.

Οι τοπικοί φορείς του Πηλίου και κυρίως οι δημοτικές αρχές, αλλά και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους, υπογραμμίζοντας ότι έχει διαταραχθεί σε μεγάλο βαθμό η οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου. Η έκδηλη ανησυχία των φορέων του Πηλίου αποτυπώνεται στη χθεσινή ανακοίνωση του δημάρχου Ζαγοράς – Μουρεσίου Παν. Κουτσάφτη, ο οποίος εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του Δημοτικού Συμβουλίου και της τοπικής κοινωνίας και διαμηνύει σε κάθε πλευρά πως οι αντιδράσεις θα είναι έντονες, αν δεν δοθούν άμεσες λύσεις με νέο Προεδρικό Διάταγμα.

Μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο, το οποίο έχει δημιουργηθεί, ο βουλευτής Μαγνησίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Μπουκώρος, σε συνεννόηση με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Δημήτρη Οικονόμου, τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη και τον υφυπουργό Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση κατέθεσε πρόταση τροπολογίας για τη σημειακή τροποποίηση του ισχύοντος Π.Δ. Πηλίου και την εναρμόνισή του με το διάταγμα 59/21-6-2018 «Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης». Πρόταση που στοχεύει στο ξεμπλοκάρισμα της οικονομικής δραστηριότητας, η οποία έχει περιέλθει σε πλήρη αδράνεια στο Πήλιο.

Στο μεταξύ, το ΤΕΕ Μαγνησίας απέστειλε προ ημερών επιστολή στην Πολεοδομία Βόλου, με την οποία επιπλήττει την υπηρεσία δόμησης, επισημαίνοντας ότι ενώ παρέχει διοικητική υποστήριξη στους Δήμους του Πηλίου, δεν έχει ακόμα προβεί σε καμία ενέργεια σχετικά με το φλέγον ζήτημα, παραλείποντας να κάνει το οτιδήποτε.

Επίσης το ΤΕΕ επισημαίνει στην επιστολή του ότι η Πολεοδομία δεν έχει προχωρήσει στην έκδοση αδειών ακόμη και αυτών που είχαν υποβάλει δικαιολογητικά, πριν τη δημοσίευση της με αρ. 1268/2019 απόφασης του ΣτΕ επιβάλλοντας (προφορικά) ένα είδος άτυπης αναστολής έκδοσης αδειών. Μάλιστα το ΤΕΕ επισημαίνει την κωλυσιεργία της Πολεοδομίας Βόλου να επιλύσει το ζήτημα της οριοθέτησης, ενώ υπήρχε από 2012, σχετική απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Λάρισας, με την οποία ακυρώθηκε οικοδομική άδεια σε οικισμό της περιοχής, με το παραπάνω σκεπτικό.

Πιο συγκεκριμένα τονίζει: «Παρ’ όλο, που έχει παρέλθει χρονικό διάστημα άνω των 30 ετών, από τον καθορισμό των ορίων οικισμών και παρά το γεγονός ότι ήδη από το 2011 (αρ. 31 του ν. 3937/2011 & αρ. 6 ν. 4067/2012) δόθηκε η δυνατότητα έκδοσης π.δ. και «θεραπείας» των ζητημάτων, αυτών, ουδεμία κίνηση κάνατε ως Υπηρεσία που έχει την αρμοδιότητα να κινεί τις διαδικασίες αυτές. Η παράλειψη σας καθίσταται ακόμη μεγαλύτερη, όταν ήταν σε γνώση σας, ήδη από το 2012, σχετική απόφαση (445/2012) του Διοικητικού Εφετείου Λάρισας, με την οποία ακυρώθηκε οικοδομική άδεια σε οικισμό της περιοχής, με το παραπάνω σκεπτικό»

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΤΣΑΦΤΗΣ: «Δεν θα επιτρέψουμε να μπει φρένο στην προοπτική του τόπου μας»

Ζητεί νομοθετικές ρυθμίσεις για το σοβαρό πρόβλημα ανάπτυξης που θα προκληθεί Την επιτάχυνση των διαδικασιών έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος για την οριοθέτηση και επέκταση οικισμών του Πηλίου, σε εφαρμογή της 1268/2019 απόφασης του ΣτΕ, με την οποία καταργήθηκαν δεκάδες πράξεις οριοθέτησης οικισμών της τέως Νομαρχίας Μαγνησίας, ζητεί από την κυβέρνηση ο Δήμος Ζαγοράς – ΜουρεσίουΣχετικό ψήφισμα θα αποσταλεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και σε βουλευτές, φορείς κ.ά., ώστε με τη συνδρομή όλων να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα ανάπτυξης που αντιμετωπίζει το Πήλιο με την αναστολή της οικοδομικής δραστηριότητας και τον κίνδυνο ματαίωσης επενδυτικών σχεδίων.

Το θέμα συζητήθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στη διάρκεια της οποίας τονίστηκε η ανάγκη αντίδρασης και για το σκοπό αυτό θα εκδοθεί και ψήφισμα σε επόμενη συνεδρίαση. Ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου Παν. Κουτσάφτης, εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία του Δημοτικού Συμβουλίου και της τοπικής κοινωνίας, διαμηνύει σε κάθε πλευρά πως οι αντιδράσεις θα είναι έντονες αν δεν δοθούν άμεσες λύσεις με νέο Προεδρικό Διάταγμα το οποίο θα οριοθετεί τους οικισμούς και θα ρυθμίζει το πολεοδομικό καθεστώς.«Είναι τουλάχιστον άδικο, σε μια κοινωνία που προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, να αντιμετωπίσει τη δημοσιονομική κρίση και να σχεδιάζει νέα αναπτυξιακή πορεία, κάποιοι να φρενάρουν την πρόοδο, το αύριο των παιδιών μας.

Δεν θα ανεχτούμε καμία ομηρία, καμία ανάσχεση στο μέλλον του τόπου μας και θα κλιμακώσουμε, μαζικά και δυναμικά, τις αντιδράσεις μας για να αντιμετωπιστεί η περιοχή μας ισότιμα.Παράλληλα με τις παρεμβάσεις μας προς την κυβέρνηση, θα προχωρήσουμε σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Βόλου, στην Επιτροπή Αυθαιρέτων για τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες εκτάσεων στο Πήλιο, ενώ θα εξετάσουμε και χρήση νομικών μέσων αν απαιτηθεί από τις καταστάσεις. Σε κάθε περίπτωση, κι ας το γνωρίζουν καλά όλοι, ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου, οι κάτοικοί του, οι επαγγελματίες της περιοχής δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να βάλει φρένο στην προοπτική του τόπου μας.Προχωρούμε, όλοι μαζί, μόνο μπροστά», τονίζει στην επιστολή του ο κ. Κουτσάφτης.

ΓΡΑΜΜΑΤΗ ΜΠΑΚΛΑΤΣΗ :Τα 12 βήματα για να ξεμπλοκάρουν οι οικισμοί του Πηλίου

Τα σοβαρά ζητήματα, που έχουν ανακύψει, και οι προτάσεις Για το θέμα που προέκυψε ρωτήθηκε η συνεργάτιδα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ Γραμματή Μπακλατσή, τοπογράφος – πολεοδόμος μηχανικός, η οποία επισημαίνει τα εξής: Πράγματι, αποτελεί μείζον ζήτημα η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία ζητείται η άμεση ανάκληση από τη διοίκηση των ορίων δέκα οικισμών του Πηλίου. Ουσιαστικά με την απόφασή του το ΣτΕ, παγώνει τη δυνατότητα έκδοσης οικοδομικών αδειών στους περισσότερους οικισμούς του Πηλίου και δίνει τις κατευθύνσεις για την οριοθέτηση οικισμών σε όλη την επικράτεια κρίνοντας ως αντισυνταγματικές τις οριοθετήσεις και επεκτάσεις ορίων οικισμών που έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες με αποφάσεις του νομάρχη.

Συγκεκριμένα οι βασικές κατευθύνσεις της σχετικής απόφασης του ΣτΕ, με τις οποίες οφείλει να εναρμονιστεί η διοίκηση, προβλέπουν ότι:

1) Η επέκταση των οικισμών διενεργείται με Προεδρικό Διάταγμα στο πλαίσιο του χωροταξικού σχεδιασμού.

2) Αραιοδομημένα τμήματα πέριξ του συνεκτικού ιστού, τα οποία δεν αποτελούν μέρος του διαμορφωμένου πολεοδομικού ιστού του οικισμού, δεν μπορούν να περιληφθούν νομίμως εντός των ορίων οικισμού προ του 1923.

3) Δεν επιτρέπεται επανακαθορισμός των ορίων οικισμού με βάση νέα πραγματική κατάσταση που προέκυψε μετά τον αρχικό καθορισμό.

4) Μετά την οριοθέτηση πρέπει σύντομα να ακολουθήσει με Προεδρικό Διάταγμα η έγκριση της πολεοδομικής μελέτης ή του σχεδίου πόλεως του οικισμού.

5 ) Για την έκδοση νέας οικοδομικής άδειας θα πρέπει η Πολεοδομία να γνωμοδοτεί αιτιολογημένα ως προς τα όρια του οικισμού και τη θέση του ακινήτου ως προς αυτά βάσει στοιχείων αναγομένων στο προ του 1923 χρονικό διάστημα, εκτός αν ειδικές διατάξεις προβλέπουν διαφορετική ρύθμιση.

Σημειώνεται ότι η απόφαση του ΣτΕ έχει αποσταλεί στην πολεοδομία Βόλου και είναι σε εφαρμογή. Επομένως ένα μεγάλο θέμα έχει προκύψει στους μηχανικούς για το πως θα συντάσσονται από εδώ και στο εξής τα τοπογραφικά διαγράμματα (οικόπεδο εντός ορίων οικισμού ή όχι);

Με αυτά τα δεδομένα θα πρέπει άμεσα οι εμπλεκόμενοι φορείς (Υπουργείο, Περιφέρεια, Δήμοι, ΤΕΕ) να χαράξουμε έναν άμεσο σχεδιασμό για την επίλυση του ζητήματος και να βγάλουμε από αυτήν την άτυπη ομηρία την περιοχή μας.

Ποιες είναι οι επιτώσεις

Καμία οικιστική ανάπτυξη και επένδυση δεν μπορεί να γίνει πια στο Πήλιο και εκατοντάδες ιδιοκτήτες και επιχειρηματίες θα οδηγηθούν σε απόγνωση, καθώς δεν θα μπορούν να αξιοποιήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Σημαντικό θέμα που προκύπτει από αυτή την απόφαση του ΣτΕ σε συνδυασμό με μια άλλη απόφαση πάλι του ίδιου Δικαστηρίου του 2018, που απαγορεύει την διάσπαση της οικοδομής στους οικισμούς του Πηλίου και άρα τουριστικών καταλυμάτων, είναι ότι άρχισε να καλλιεργείται η πεποίθηση ότι το Πήλιο δεν είναι ένας ασφαλής προορισμός για επενδύσεις και η Μαγνησία θα βρεθεί σε αναπτυξιακή απομόνωση.

Επίσης με την κατάργηση των ορίων οικισμού δεν είναι επιτρεπτή η εγκατάσταση μιας μικρής βιομηχανίας – βιοτεχνίας π.χ. παραγωγής γλυκών ή άλλων παραδοσιακών προϊόντων, ξυλείας, πέτρας Πηλίου κλπ και θα χαθούν πολλές επιδοτήσεις απο το ΕΣΠΑ.

Τι προτείνεται

Η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος είναι μια χρονοβόρα διαδικασία με την εμπλοκή πολλών υπηρεσιακών παραγόντων Δήμου, Περιφέρειας, Υπουργείου. Επίσης θα ανακύψουν και πολλά άλλα ζητήματα, όπως: μελέτη γεωλογικής καταλληλότητας, οριοθετήσεις ρεμάτων, γνωμοδοτήσεις δασαρχείου- αρχαιολογίας κλπ υπηρεσιών.

Γι’ αυτό και απαιτείται να παρθεί μια άμεση κυβερνητική πρωτοβουλία εν είδει μεταβατικής κατάστασης, προκειμένου να επιτευχθεί η απεμπλοκή του ζητήματος και ταυτόχρονα να προετοιμαστεί η διαδικασία υπογραφής του Π.Δ. από τον Υπουργό, ο οποίος θα το εισηγείται στο ΣτΕ προς επεξεργασία. Υπάρχει τεχνογνωσία πάνω στο θέμα, αφού με το ίδιο σκεπτικό το ΣτΕ το 2017 είχε ακυρώσει τα όρια παραδοσιακών οικισμών στο Ρέθυμνο και ήδη βρέθηκε το νομικό εργαλείο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και έχει γίνει η νέα έκδοση ΠΔ για κάποιους από τους οικισμούς του Ρεθύμνου.

Τα 12 βήματα για την επίλυση του προβλήματος

Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθεί είναι:

1) σύνταξη σχεδίων και λοιπών δικαιολογητικών,

2) έλεγχος από την υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Βόλου,

3) προέλεγχο από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού (ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ.Σ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας & Στ. Ελλάδας ),

4) απόφαση τοπικού συμβουλίου ως προς την επαναδημοσίευση διαγραμμάτων,

5) γνωμοδότηση Επιτροπής Ποιότητας Ζωής ως προς την απόφαση,

6) απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου ως προς την επαναδημοσίευση, ανάρτηση, δημοσίευση της απόφασης εντός 15 ημερών,

7) έλεγχος με αυτοψία της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού (ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ.Σ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας & Στ. Ελλάδας ) και εισήγησηπρος το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α.),

8) απόφαση ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α,

9) έλεγχος από το τεχνικό τμήμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ),

10) έλεγχος από το νομικό τμήμα του υπουργείου ΥΠΕΝ,

11) έλεγχος από το Συμβούλιο της Επικρατείας (Σ.τ.Ε.) και

12) έκδοση προεδρικού διατάγματος και ΦΕΚ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΥΚΩΡΟΣ: Ζητεί σημειακές αλλαγές του Π.Δ. Πηλίου με πρόταση τροπολογίας

Προκειμένου να μην παγώσει η οικονομία του Πηλίου

Ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος, μετά από δύο συσκέψεις ανώτατων υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Περιβάλλοντος, στις οποίες συμμετείχε και σε συνεννόηση με τον υπουργό Ανάπτυξης και τους υφυπουργούς Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, κατέθεσε πρόταση τροπολογίας για την αλλαγή ενός μόλις σημείου του Π.Δ. Πηλίου. Το σύνολο των συναρμόδιων υπουργών αναγνώρισε το δίκαιο του αιτήματος και τους κινδύνους που απειλούν την οικονομική ζωή της περιοχής μέσα από έναν συνδυασμό του Π.Δ. και των δύο αποφάσεων του ΣτΕ.

Ο Χρ. Μπουκώρος διαβλέποντας ότι η αναθεώρηση του Π.Δ. Πηλίου θα είναι μία χρονοβόρα διαδικασία και η σημερινή γενική οικονομική και επενδυτική στασιμότητα, ιδιαίτερα μετά τις δύο τελευταίες αποφάσεις του ΣτΕ, η οποία πλήττει ευθέως κυριαρχικά ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η ιδιοκτησία και η εργασία, ζητεί τη συμπλήρωση του άρθρου 8 παρ. 1 του από 11.6.1980 Π.Δ/τος «περί χαρακτηρισμού ως παραδοσιακών των οικισμών της περιοχής Πηλίου … (347 Δ) να συμπληρωθεί και να εναρμονιστεί με το άρθρο 14περί αγροτικής χρήσης του υπ’ αρ. 59/21.6.2018 Διατάγματος και την παράγραφο «Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης» (114 Α), προκειμένου να μην σταματήσει εντελώς κάθε είδους οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή.

Πιο συγκεκριμένα το ακριβές περιεχόμενο της τροπολογίας που προτείνει ο βουλευτής είναι το εξής:

«Επιτρέπονται βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις και περιβαλλοντικές υποδομές, χαμηλής και μέσης όχλησης, συσκευασίας και μεταποίησης τοπικά παραγόμενων αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και φυσικά παραγόμενων προϊόντων της περιοχής, εφαρμοζομένων των όρων δόμησης του άρθρου 1 του από 24/5/85 Π.Δ.(ΦΕΚ 270 Δ)».

Αιτιολογική έκθεση

Στην αιτιολογική του έκθεση ο βουλευτής Μαγνησίας επισημαίνει: «Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες επεξεργασίας και μεταποίησης των τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων που παράγονται στο Πήλιο (ελιές, φρούτα, καρποί, βότανα, μέλι, ξυλεία, πέτρα Πηλίου κ.λπ.) αφορούν σε παραγωγικές δραστηριότητες χαμηλής όχλησης, μέσω των οποίων αξιοποιούνται προϊόντα της πρωτογενούς παραγωγής, προερχόμενα από παραδοσιακές καλλιέργειες ή και φυσικά παραγόμενα προϊόντα της περιοχής και για το λόγο αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως άμεσα συνδεόμενες με την οικονομική και κοινωνική ζωή των κατοίκων της περιοχής. Οι δε τέτοιου είδους δραστηριότητες χαμηλής όχλησης θα πρέπει να διαφοροποιούνται από τη «βιομηχανική δραστηριότητα».

Εναρμόνιση χρήσεων γης

Στην αιτιολογική του έκθεση ο βουλευτής Μαγνησίας επίσης υπογραμμίζει: «Στο άρθρο 14 «Αγροτική χρήση» του υπ’ αρ. 59/21.6.2018 Δ/γματος «Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης» (114 Α) περιλαμβάνονται «Βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις χαμηλής και μέσης όχλησης, συσκευασίας και μεταποίησης τοπικά παραγόμενων αγροτικών προϊόντων», δραστηριότητες που συνάδουν πλήρως με την παραγωγική φυσιογνωμία του Πηλίου.

Η σχετική νομολογία του ΣτΕ

Στην πρότασή του ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος επικαλείται και δύο σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας.

Πιο συγκεκριμένα:

Το σκεπτικό 8 της Απόφασης 382/2010 του Συμβουλίου της Επικρατείας – Τμήμα Ε, σύμφωνα με την οποία «…δεν είναι νόμιμη η εγκατάσταση βιομηχανίας σε περιοχή που δεν έχει αναγνωρισθεί, με διοικητική πράξη, ως κατάλληλη για την ανάπτυξη βιομηχανικής δραστηριότητας (ΣτΕ 3460/2009, 2669/2007). Από τον κανόνα αυτό μπορούν να εξαιρεθούν στοιχειώδεις μόνο, ως προς την κλίμακα και τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον, παραγωγικές δραστηριότητες χαμηλής οχλήσεως, εφόσον η συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι σχετική με τις παραδοσιακές καλλιέργειες της περιοχής ή την αναπτυσσόμενη σ’ αυτήν κτηνοτροφία ή δασοπονία (ΣτΕ 3175/2009)».Συνεπώς προκύπτει η διαφοροποίηση τέτοιου είδους δραστηριοτήτων χαμηλής όχλησης και η κατ’ εξαίρεση δυνατότητα εγκατάστασης και λειτουργίας τους.

Το σκεπτικό 13 της Απόφασης 2468/2011 του Συμβουλίου της Επικρατείας- Τμήμα Ε, σύμφωνα με την οποία «… Συνεπώς, δεν είναι επιτρεπτή η εγκατάσταση βιομηχανίας ή βιοτεχνίας σε περιοχή που δεν έχει αναγνωρισθεί με διοικητική πράξη ως κατάλληλη για την ανάπτυξη βιομηχανικής ή βιοτεχνικής δραστηριότητας (βλ. ΣτΕ 2319/ 2002). Στον κανόνα αυτό όμως, δεν υπάγονται, κατά την έννοια των ανωτέρω διατάξεων του ν. 3325/2005, παραγωγικές δραστηριότητες χαμηλής όχλησης, οι οποίες έχουν ως αντικείμενο την επεξεργασία προϊόντων αγροτικών καλλιεργειών, κτηνοτροφίας ή δασοπονίας που κατά παράδοση αναπτύσσονται στην περιοχή εγκατάστασης της μονάδας, δεδομένου ότι δεν προκύπτει βούληση του νομοθέτη να αποκλείσει τη δυνατότητα λειτουργίας, έστω και εκτός περιοχής που έχει καθοριστεί με διοικητική πράξη για την ίδρυση βιομηχανικών ή βιοτεχνικών μονάδων, των δραστηριοτήτων εκείνων, οι οποίες συνεπάγονται μικρής κλίμακας επιπτώσεις στο περιβάλλον και οι οποίες, ως εκ του αντικειμένου τους, συνδέονται αρρήκτως με το χαρακτήρα της περιοχής και με την οικονομική και κοινωνική ζωή των κατοίκων της…».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί δεσμεύτηκαν στον βουλευτή Μαγνησίας ότι θα υποστηρίξουν αυτή την πρόταση, ακόμη και αν δεν γίνει δεκτή στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, ώστε να περάσει σε ένα από τα επόμενα νομοσχέδια, αναγνωρίζοντας έτσι την αδήριτη ανάγκη να μην αποκλειστεί από την οικονομική ζωή το Πήλιο και οι κάτοικοι του. Στο πλαίσιο των συζητήσεων του βουλευτή ο αρμόδιος υφυπουργός Περιβάλλοντος επαναβεβαίωσε στον κ. Μπουκώρο ότι πυρετωδώς αναζητεί λύση και για τα επείγοντα προβλήματα που έχουν προκύψει στα ζητήματα δόμησης του Πηλίου. Πάντως ο βουλευτής Μαγνησίας αναμένεται να μιλήσει για την πρότασή του στη συνεδρίαση των Επιτροπών που επεξεργάζονται το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, η οποία θα ξεκινήσει αύριο Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, στις 2.00 μ.μ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου