ΤΟΠΙΚΑ

Ζήτημα αιχμής η επείγουσα ιατρική

ζήτημα-αιχμής-η-επείγουσα-ιατρική-333257

Το θέμα τέθηκε στο περιθώριο των Ημερών Πνευμονολογίας, που διεξάγονται στον Βόλο

Η Ελλάδα είναι από τις τελευταίες, αν όχι η τελευταία χώρα στην Ευρώπη, που φέρνει την εξειδίκευση στην επείγουσα ιατρική, όπως υπάρχει στην εντατική θεραπεία. Η μετεξέλιξη των τμημάτων επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων σε Κλινικές Επείγουσας Ιατρικής είναι ζήτημα αιχμής για την ιατρική κοινότητα, τονίστηκε στο περιθώριο του ετήσιου συνεδρίου της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, Ημέρες Πνευμονολογίας που διεξάγεται στο ξενοδοχείο Ξενία Βόλου.

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας εκτιμάται ότι θα είναι το τρίτο στην χώρα που το τμήμα επειγόντων περιστατικών θα μετεξελιχθεί σε Κλινική Επείγουσας Ιατρικής με στόχο την αναβάθμιση των παροχών υγείας προς τους πολίτες. Κομβική είναι η τοποθέτηση του επίκουρου καθηγητή επείγουσας ιατρικής, πνευμονολόγου εντατικολόγου Ι. Πανταζόπουλου, ο οποίος θα κληθεί να αναλάβει την διοικητική ευθύνη της κλινικής προκειμένου να ξεκινήσει και επίσημα τη λειτουργία της σε τρία επίπεδα: στην οργάνωσή της για την βελτίωση των υπηρεσιών επείγουσας ιατρικής, στην εκπαίδευση των γιατρών που υπηρετούν στα ΤΕΠ αλλά και στην έρευνα στην επείγουσα ιατρική.

Την τοποθέτηση του κ. Πανταζόπουλου στηρίζει σύσσωμη η οικογένεια του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με τον διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του ιδρύματος, να χαρακτηρίζει ζήτημα αιχμής την μετεξέλιξη του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών σε Κλινική Επείγουσας Ιατρικής.

Σύμφωνα με τον κ. Πανταζόπουλο, ο οποίος έδωσε το «παρών» στις εργασίες του συνεδρίου, ήδη από το 2017 το ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας έχει μετονομαστεί σε Κλινική Επείγουσας Ιατρικής και διαθέτει 20 κλίνες βραχείας νοσηλείας. Με την τοποθέτησή του θα ενισχυθεί η λειτουργία του και σε επίπεδο οργάνωσης σε συνεργασία των έξι νέων μόνιμων γιατρών με τους τρεις παλιούς, σε επίπεδο εκπόνησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αλλά και σε επίπεδο έρευνας, με στόχο την παροχή βελτιωμένων υπηρεσιών υγείας. «Στόχος μας είναι να φέρουμε την εξειδίκευση στην επείγουσα ιατρική όπως στην εντατική θεραπεία. Είμαστε η μοναδική χώρα που δεν έχουμε ειδικότητα επείγουσας ιατρικής και από τις τελευταίες που φέρνουμε την εξειδίκευση στην επείγουσα ιατρική. Θεσμοθετήθηκε μόλις πριν από έναν χρόνο και οι 500 προσλήψεις που έγιναν δείχνουν ότι υπάρχει διάθεση από πλευράς της Πολιτείας να ενισχυθεί η επείγουσα ιατρική. Τα ΤΕΠ είναι το πρόσωπο του νοσοκομείου. Μέσω της Κλινικής θα βελτιωθεί η παροχή υπηρεσιών υγείας και επιπλέον θα μειωθεί και η συχνότητα των εισαγωγών», σημείωσε ο κ. Πανταζόπουλος.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου