ΤΟΠΙΚΑ

Γνωριμία με ιστορικά τεκμήρια

γνωριμία-με-ιστορικά-τεκμήρια-333268

Δεκάδες Βολιώτες επισκέφτηκαν χθες τα Γενικά Αρχεία του Κράτους

Σπάνια ιστορικά τεκμήρια, που αφηγούνται την πορεία του Βόλου από την περίοδο της κατοχής και την απελευθέρωση της 19ης Οκτωβρίου 1944, βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες στα Γενικά Αρχεία του Κράτους Μαγνησίας, με τη συμμετοχή δεκάδων Βολιωτών.

Η χθεσινή επετειακή εκδήλωση με θέμα «Ο Βόλος ελεύθερος» είναι η πρώτη ενός μεγάλου κύκλου που περιλαμβάνει εκπαιδευτικές δράσεις για τους μαθητές και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης, με την προϊσταμένη των ΓΑΚ Μαγνησίας Αννίτα Πρασσά να υπογραμμίζει τη σημασία της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας που έχει ως στόχο το άνοιγμα της ιστορικής γνώσης στο ευρύ κοινό.

Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν, μεταξύ άλλων, δικαστικές αποφάσεις για τις περίφημες γερμανικές αποζημιώσεις, υλικό σχετικό με την αναγνώριση της δράσης των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, παράνομο Τύπο της Κατοχής, το ημερολόγιο του εξόριστου στην Ικαρία σιδηροδρομικού Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, παππού του αείμνηστου συνθέτη Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, που βγαίνει για πρώτη φορά στο φως.

Μετά τη χθεσινή ξενάγηση του κοινού στα αρχεία της τοπικής υπηρεσίας, έπεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές της έκτης Δημοτικού, Γυμνασίων και Λυκείων, που θα υλοποιηθεί στα Γ.Α.Κ. Μαγνησίας με τη συνεργασία των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου μέχρι την 1η Νοεμβρίου.

Στην έκθεση αξιοποιείται το πλούσιο αρχειακό υλικό των Γ.Α.Κ. και αναδεικνύεται το ιστορικό πλαίσιο της εποχής συνδέοντάς το με τη συλλογική και ατομική μνήμη της πόλης σήμερα, οδόσημα, προφορικές μαρτυρίες κ.λπ. Ιδιαίτερα για τη δεκαετία του ‘40 η ιστορική έρευνα έχει εμβαθύνει εστιάζοντας σε νέες θεματικές, αξιοποιώντας τον πλούτο των πληροφοριών που προσφέρουν τα αρχεία και η προφορική ιστορία.

Το αφιέρωμα των Γενικών Αρχείων του Κράτους επιμελήθηκαν οι Αγγελική Νικολάου, Αννίτα Πρασσά και Αλκηστις Σανιδά, που εργάστηκαν με πολύ μεράκι για να παραχθεί το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου