ΤΟΠΙΚΑ

«Σκούπα» των Επιθεωρητών Εργασίας και σε επιχειρήσεις της ΒΙ.ΠΕ. Βόλου

σκούπα-των-επιθεωρητών-εργασίας-κα-334550

«Σκούπα» του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας σε τράπεζες και επιχειρήσεις της βιομηχανικής περιοχής του Βόλου. «Λαβράκια» έβγαλαν οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι, που έγιναν το τελευταίο διήμερο, κατά τη διάρκεια των οποίων βεβαιώθηκαν πρόστιμα χιλιάδων ευρών, στο πλαίσιο σχετικής εντολής του υπουργείου Εργασίας.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, οι μεγαλύτερες καμπάνες επιβλήθηκαν σε δύο «επώνυμες» τράπεζες που ελέγχονται για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας και καλούνται τώρα να πληρώσουν πρόστιμα που προσεγγίζουν περίπου τα 100.000 ευρώ η καθεμία ξεχωριστά.

Το «ποινολόγιο» αφορούσε στο ωράριο – λάστιχο που εφαρμόζουν οι περισσότερες τράπεζες εξαναγκάζοντας τους υπαλλήλους τους να εργάζονται πολλές ώρες υπερωρία χωρίς να δηλώνονται στην Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και χωρίς να καταβάλλονται επιπλέον χρήματα σε αυτούς.

Οι επιθεωρητές που έκαναν τον αιφνιδιαστικό έλεγχο και στα δύο τοπικά υποκαταστήματα εντόπισαν αρκετούς εργαζόμενους που συνέχιζαν να δουλεύουν, χωρίς να έχουν καταγραφεί για υπερωριακή απασχόληση και ορισμένους που εκείνη την ώρα αποχωρούσαν.

Επισημαίνεται ότι το ΣΕΠΕ τοπικά κατά καιρούς έχει δεχτεί αξιόλογο αριθμό καταγγελιών κατά Τραπεζών για παρατυπίες που αφορούν στην εργατική νομοθεσία, με αποτέλεσμα το τελευταίο διάστημα να έχει εντατικοποιήσει τους ελέγχους στον τραπεζικό κλάδο. Οι περισσότερες καταγγελίες αφορούν σε περιπτώσεις παραπόνων για υπέρβαση ωραρίου, ενώ επίσης καταγράφονται αναφορές για επιδόματα που δεν καταβάλλονται, παρ’ ότι περιλαμβάνονται στις επιχειρησιακές συμβάσεις κυρίως σε νεοπροσληφθέντες τραπεζοϋπαλλήλους.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως εκτός από τις τράπεζες, το τελευταίο «σαφάρι» των τριών συνεργείων ελεγκτών του τοπικού Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας περιλάμβανε εξονυχιστικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις της Α’ Βιομηχανικής Περιοχής Βόλου καθώς και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Πήλιο, όπου επίσης διαπιστώθηκαν παραβάσεις και βεβαιώθηκαν τσουχτερά πρόστιμα.

Εντολή για «μηδενική ανοχή»

Η επιβολή της νομιμότητας και η καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας αποτελούν βασικές προτεραιότητες για το υπουργείο Εργασίας.

Ο νέος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γ. Βρούτσης, με επιστολή που απέστειλε στις κατά τόπους υπηρεσίες του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, ζήτησε την εντατικοποίηση των ελέγχων, τονίζοντας μεταξύ άλλως πως η τήρηση της νομιμότητας στην αγορά εργασίας και η αποτροπή κάθε μορφής αυθαιρεσίας σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων αποτελεί μία από τις κεντρικές προτεραιότητες της πολιτικής της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

«Απευθύνομαι σε εσάς, τους λειτουργούς του ΣΕΠΕ, στους επιθεωρητές Εργασιακών Σχέσεων και τους επιθεωρητές Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, αλλά και το υποστηρικτικό προσωπικό και θέλω να σας πω ότι σας εμπιστεύομαι. Όλους. Γιατί γνωρίζω ότι, πέραν από τις εξαιρετικές ικανότητες, την εμπειρία και τον επαγγελματικό δυναμισμό, διαθέτετε την απαραίτητη κοινωνική ευαισθησία για την προστασία των εργαζομένων, αλλά και των υγιών και συνεπών εργοδοτών που βλάπτονται από τις καταχρηστικές πρακτικές κάποιων παραβατικών επιχειρήσεων. Θα είμαι δίπλα σας. Με τη δική σας στήριξη, αλλά και με τη δική μας ισχυρή πολιτική βούληση, δρομολογούμε την περαιτέρω θεσμική και οργανωτική ενδυνάμωση του ΣΕΠΕ» προσθέτει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, επαναλαμβάνοντας πως οι έλεγχοι θα πρέπει να είναι σαρωτικοί σε όλους τους κλάδους παραγωγικής δραστηριότητας και ειδικά σε όσες επιχειρήσεις παραβιάζουν συστηματικά την εργατική νομοθεσία μέσα από την υποδηλωμένη εργασία, τις απλήρωτες υπερωρίες ή και την κατάχρηση του θεσμού των εργολαβιών.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου