ΤΟΠΙΚΑ

Εγκαινιάστηκε ο μαγνητικός στο Νοσοκομείο, αλλά δεν λειτουργεί…

εγκαινιάστηκε-ο-μαγνητικός-στο-νοσοκ-334590

Οι χρονοβόρες διαδικασίες για την άδεια καταλληλότητας από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας φρενάρουν τη χρήση του μηχανήματος

Σε αγρανάπαυση ο μαγνητικός τομογράφος στο Νοσοκομείο Βόλου, ελέω «Δημόκριτου». Τέσσερις μήνες μετά τα εγκαίνια, που έκανε η απερχόμενη διοίκηση σε προεκλογικό μάλιστα φόντο, τρεις μέρες πριν τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, μία σειρά από χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, που αφορούν στην έκδοση της ειδικής άδειας λειτουργίας, που λαμβάνεται από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, έχουν ως αποτέλεσμα το μηχάνημα να μην έχει μπει ακόμη μπροστά.

«Δεν πρόκειται για διαδικασίες, που, αν τις είχαμε κάνει νωρίτερα, θα μπορούσε να λειτουργεί ήδη ο μαγνητικός», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ όταν ρωτήθηκε ο αναπληρωτής διοικητής του Αχιλλοπουλείου Χαρ. Αποστολίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα εγκαίνια του έργου είναι ανεξάρτητα με την ειδική άδεια από την ΕΕΑΕ και τον «Δημόκριτο». Οπως εξήγησε ο αναπληρωτής, επειδή πρόκειται για την αρχική άδεια λειτουργίας του συγκεκριμένου εξοπλισμού, πρέπει πρώτα να εγκατασταθεί ο εξοπλισμός και μετά να κατατεθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην Επιτροπή για να δοθεί η πιστοποίηση λειτουργίας.

Αν επρόκειτο για αντικατάσταση μαγνητικού οι διαδικασίες θα ήταν πολύ πιο γρήγορες και αυτό σύμφωνα με τον κ. Αποστολίδη επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι για τη λειτουργία των νέων μηχανημάτων στο Ακτινολογικό, τα οποία αντικατέστησαν παλαιότερα, οι διαδικασίες δεν ήταν τόσο χρονοβόρες.

Η έκδοση πάντως από την ΕΕΑΕ της αρχικής ειδικής άδειας λειτουργίας εργαστηρίων μαγνητικού τομογράφου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων να κατατεθεί η άδεια σκοπιμότητας, η οποία χορηγείται από τον αρμόδιο περιφερειάρχη μετά από σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Ιοντιζουσών και Μη Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών του Υπουργείου Υγείας. Επίσης ζητούνται σχέδια κάτοψης και τοπογραφικά για τον χώρο που τοποθετείται και θα λειτουργήσει, καθώς επίσης και βεβαίωση στατικής επάρκειας του κτιρίου, αλλά και μελέτη ακτινοπροστασίας από τον υπεύθυνο γιατρό του μαγνητικού και τέλος βεβαίωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ότι πληρούνται οι όροι πυρασφάλειας των χώρων του εργαστηρίου.

Η ΕΕΑΕ, μετά την αξιολόγηση των ανωτέρω δικαιολογητικών, προβαίνει σε επιτόπια επιθεώρηση. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις από πλευράς ασφαλούς λειτουργίας και προστασίας έναντι μη ιοντιζουσών ακτινοβολιών, εκδίδεται το πιστοποιητικό καταλληλότητας. Με την έκδοση του πιστοποιητικού καταλληλότητας, εκδίδεται η ειδική άδεια λειτουργίας με ισχύ για 5 χρόνια.

«Βρισκόμαστε σε διαρκή συνεργασία με την Επιτροπή, ώστε όποια δικαιολογητικά ζητούνται να αποστέλλονται αμέσως, προκειμένου όσο το δυνατόν γρηγορότερα να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να μπει σε λειτουργία το μηχάνημα», πρόσθεσε ο αναπληρωτής διοικητής, εκφράζοντας αισιοδοξία ότι «άμεσα θα έχουμε πάρει το πράσινο φως», χωρίς όμως να μπορεί με σιγουριά να κάνει εκτίμηση, αν αυτό θα γίνει σε μία εβδομάδα ή αργότερα και αν στο μεταξύ δεν προκύψουν άλλα προβλήματα.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου