ΤΟΠΙΚΑ

Βράβευση Βολιώτισσας νοσηλεύτριας

βράβευση-βολιώτισσας-νοσηλεύτριας-334641

Για τη μελέτη της για το κόστος αντιμετώπισης της ΧΑΠ από τον ίδιο τον ασθενή και το σύστημα δημόσιας υγείας

Περί τους 700.000 Ελληνες πάσχουν σήμερα από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, νόσο που συνδέεται σε ποσοστό 90% με το κάπνισμα. Πρόκειται για νόσο που επιφέρει μείωση της αναπνευστικής λειτουργίας και προσβάλλει ηλικίες άνω των 40 ετών και η αντιμετώπιση της οποίας είναι εξαιρετικά δαπανηρή τόσο για έναν χρόνια πάσχοντα όσο και για το ίδιο το σύστημα υγείας.

Η Βολιώτισσα νοσηλεύτρια στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του Νοσοκομείου Βόλου και διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ειρήνη Σταφυλά μελετώντας τα επιδημιολογικά στοιχεία της νόσου διαπίστωσε ότι συνταξιούχος, χρόνια πάσχων από ΧΑΠ, μπορεί να χρειαστεί να δαπανήσει έως και δύο συντάξεις ετησίως για την αντιμετώπιση της ασθένειάς του.

Η κ. Σταφυλά ήταν μία από τους επιστήμονες που έχουν δημοσιεύσει εργασίες τους σε έγκριτα διεθνή ιατρικά περιοδικά και χθες βραβεύτηκε από την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Ημέρες Πνευμονολογίας».

Σύμφωνα με την εργασία της κ. Σταφυλά, η οποία δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2018 σε έγκριτο ιατρικό περιοδικό για τη ΧΑΠ, κάθε ασθενής δαπανά κατά μέσο όρο 1.000 ευρώ τον χρόνο για την αντιμετώπιση της νόσου. Από το σύνολο των δαπανών για τα φάρμακα, το οξυγόνο, τις επισκέψεις στον γιατρό, εξετάσεις όπως η ακτινογραφία και η σπιρομέτρηση, το 1/5 επιβαρύνει τον ίδιο και το υπόλοιπο το σύστημα υγείας. «Αν σκεφτεί κανείς ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 700.000 πάσχοντες, τότε αντιλαμβάνεται πόσο υψηλό είναι το κόστος για το σύστημα υγείας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το κόστος ανεβαίνει όταν υπάρχουν επιπλοκές και νοσηρότητα που είναι αυξημένη σε αυτούς τους ασθενείς και κυρίως τους ηλικιωμένους, που μπορεί να δαπανήσουν έως και δύο συντάξεις ετησίως για να αντιμετωπίσουν τη νόσο.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου