ΤΟΠΙΚΑ

Εντός εξαμήνου ο «χάρτης» της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον Βόλο

εντός-εξαμήνου-ο-χάρτης-της-ατμοσφα-334653

Τα 10.000 περιστατικά, που εξυπηρετεί κάθε χρόνο η Πνευμονολογική Κλινική, συνδέονται κατά 80% με το κάπνισμα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μεγάλη ετήσια έρευνα για την ατμοσφαιρική ρύπανση στον Βόλο. Στο πολεοδομικό συγκρότημα έχουν εγκατασταθεί 12 σταθμοί καταγραφής της ρύπανσης και εντός του ερχόμενου εξαμήνου αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης.

«Το δίκτυο καταγράφει τη ρύπανση ανά περιοχή, αλλά και την πορεία της σε σχέση με τις κλιματολογικές συνθήκες. Τα στοιχεία που αναμένονται αφορούν τόσο στον βαθμό συμμετοχής στην επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από τη βιομηχανία, την κίνηση των οχημάτων και την αιθαλομίχλη, όσο και από τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν κάθε εποχή, ενώ θα επιχειρηθεί καταγραφή της ρύπανσης και με drone», τόνισε στο περιθώριο του ετήσιου συνεδρίου της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας «Ημέρες Πνευμονολογίας», που ξεκίνησε χθες στον Βόλο, ο διευθυντής της, καθηγητής Κων. Γουργουλιάνης.

Σύμφωνα με τον κ. Γουργουλιάνη, η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εξυπηρετεί περί τους 10.000 ασθενείς, 4.000 μέσω του τμήματος επειγόντων περιστατικών και 6.000 μέσω των εξωτερικών ιατρείων, για διάφορα νοσήματα του πνεύμονα, τα οποία συνδέονται σε ποσοστό περίπου 80% με το κάπνισμα, αλλά και με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

«Ο αριθμός των νοσημάτων που δεχόμαστε ετησίως καταδεικνύει ότι ο πνεύμονας είναι η πύλη εισόδου μικροβίων και ουσιών στον οργανισμό. Οι ασθενείς που καπνίζουν και που ζουν σε περιβάλλον επιβαρυμένο από ρύπανση κινδυνεύουν περισσότερο», Σύμφωνα με τον κ. Γουργουλιάνη, από τα 10.000 περιστατικά, που εξυπηρετεί η κλινική ετησίως, τα 7.500 συνδέονται με το κάπνισμα άμεσα ή έμμεσα. Σχολιάζοντας μάλιστα τον «πόλεμο», που βρίσκεται σε εξέλιξη και στον Βόλο σχετικά με τη διακοπή του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους και δη στον χώρο της εστίασης, υπογράμμισε την αναγκαιότητα αυστηρής εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου. «Αν χαθεί και αυτή η ευκαιρία, τώρα που ο πρωθυπουργός έχει βγει μπροστά, το παιχνίδι χάθηκε για πάντα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πρωτοποριακές μέθοδοι στην Πνευμονολογική Κλινική

Ο κ. Γουργουλιάνης εστίασε στη σημασία της λειτουργίας της Πνευμονολογικής Κλινικής στην περιφέρεια Θεσσαλίας, κάτι που αποδεικνύεται και από τον αριθμό των ασθενών που εξυπηρετούνται σε ετήσια βάση. «Κανένα περιστατικό δεν φεύγει εκτός. Εχουμε δημιουργήσει μία κλινική στα πρότυπα της Αγγλίας και της Αμερικής, Ο,τι προσφέρεται σε μία ιδιωτική κλινική, προσφέρεται και στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που είναι ίσως η καλύτερη στη χώρα», τονίζει ο διευθυντής της Κλινικής, ο οποίος αναφέρθηκε και σε δύο πρωτοποριακές παροχές προς τους ασθενείς. Πρόκειται για την πλευροσκόπηση, που γίνεται με εξοπλισμό αξίας άνω των 100.000 ευρώ που έχει αγοραστεί μέσα από έσοδα του συνεδρίου και από το 2017 έχουν γίνει 42 πλευροσκοπήσεις, αλλά και τον ενδοβρογχικό υπέρηχο για βρογχοσκοπήσεις που δεν απαιτούν χειρουργική επέμβαση και που γίνονται μόνο σε ιδιωτικές κλινικές με κόστος 2.000 – 3.000 ευρώ. «Στην Κλινική μας οι εξετάσεις γίνονται δωρεάν στους ασθενείς», είπε χαρακτηριστικά.

Οι «Ημέρες Πνευμονολογίας» θα διαρκέσουν έως και μεθαύριο Κυριακή 20 Οκτωβρίου, στο ξενοδοχείο Ξενία Βόλου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου